05 okt Chili con carne
Chili con carne
Går ni igång på att koka soppa på en spik, skafferiskrap, man tager vad man haver – att skapa något med det som finns i skåpen och kyl/frys? Jag finner både en utmaning och en tillfredsställelse att kunna laga god mat på det jag har. Något jag alltid har hemma är i frysen är färs (quorn, nöt, lamm) samt blötlagda och kokade bönor av alla de slag. En bra grund till mycket och i det här fallet till en smarrig böngryta. Det är lite som mammas köttbullar, det finns miljoner recept och varianter, här är ett, baserat på det jag hade hemma i skrivande stund.Vill man ha vin till så funkar ett fruktigt rött eller fatad chardonnay bäst. Chili + tanniner (strävhet) = väldigt elak strävhet, bitterhet och inget kul alls.
Portioner 0
Ingredienser
- 1-2 msk smör eller olja att steka i
- chili efter behag, flakes, hela, torkade, färska
- 1 hackad gul lök
- 500 g nötfärs (eller annan färs)
- 1 brk krossade tomater
- minst 2 msk tomatpuré
- 1 msk balsamvinäger, både för syra och sötma
- 1-2 brk vita bönor (eller kokar du egna typ 2 dl kokta)
- salt och peppar efter behag
- crème fraiche
Instruktioner
- Börja med att fräsa smöret och lägg i chilisar och låt de fräsa med och få lite färg. Lägg i den hackade löken, låt den bli genomskinlig. Lägg i köttfärsen och fördela den så det inte är en massa klumpar. När försen är genomstekt, salta och peppra, häll på de krossade tomaterna, tomatpurén, bönorna samt balsamvinägern. Låt småputtra minst 10 min men gärna längre, smakerna sätter sig bättre då. Smaka av och tillsätt lite sötma om det har blivit för syrligt av tomaterna. Mer chili så klart om det inte är tillräckligt med hetta.Servera med sallad samt klicka gärna på crème fraiche och tomatpuré. Grytan är naturligtvis ännu godare dag 2, om det nu finns något kvar...
Inga kommentarer