På gång hos Hallbus Vin

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Vinkurs online röda viner – Australien/Nya Zeeland

5 mars, 2021 @ 18:00 - 18:30

Gratis
Välkomna till en serie onlineprovningar där vi fokuserar på ett vinland/två vinländer i taget och provar viner från deras mest kända områden. Det blir en blandning av vår sköna fredags-AW, vinprovning och lättsam kurs. Som vanligt fokuserar vi på smak, vin samt mat + vin, lite kartor kan vi också lova.
Vi har även med ett referensvin, lite som er livboj, bakgård, ett vin som är med varje gång och som ni alltid kan jämföra med. Vinet vi valt är systembolagets mest sålda rödvin 2019, Tommasi Graticcio Appassionato, finns på halvflaska och skall finnas överallt.
Down under – dags för Australien och Nya Zealand, två vansinnigt trevliga länder som ligger så långt bort från oss att man blir ledsen. Fredagen den 5e mars kl 18 kommer vi att prova två viner från Australien, båda från Barossa och ett vin från Nya Zealand från Marlborough. Länderna ligger nära varandra men gör så väldigt olika viner, Australien är varmt och är bäst på druvor som trivs i värme, Nya Zealand är tvärtom, det blir en spännande provning.
Vi försöker att välja vin på halvflaskor i största möjliga mån, det är naturligtvis helt upp till er om ni hellre vill köpa helflaskor, vi tänkte mer att vi fortfarande är i koronabubblan och det kan vara svårt att samlas fler. Som sagt, helt upp till er så klart, hur ni vill göra 😊
Under varje tillfälle kommer vi även att tipsa om fler viner från områdena vi provar som kan vara mer typiska, antagligen dyrare och förmodligen godare, som ni kan köpa efteråt, när ni fått en känsla för om ni gillar områdets vin. Tanken med provningarna är att visa på karaktäristikan från varje område så ni kan känna efter om det faller er på läppen. Samtidigt berättar vi också om vilken mat/typ av mat/smaker vinet passar till. Sedan är ni rustade för att hitta de viner ni själva gillar och kan para ihop mat/smak med dem också – en bra början i alla fall, eller hur?
Vinerna vi provar är dessa:
  • Referensvin: Italien: Tommasi Graticcio Appassionato 2018 (5354), 58 kr (375 ml)
  • Australien, South Australia, Adelaide, Barossa: Lionheart of the Barossa Shiraz, 2018 (2129), 67 kr (375 ml)
  • Australien, South Australia, Adelaide, Barossa: Lion’s Roar of the Barossa Cabernet Sauvignon, 2018 (2567), 75 kr (375 ml)
  • Nya Zeeland, Marlborough: Saint Clair Pioneer Block 23, Pinot Noir, 2018 (2936), 89 kr (375 ml)
Hoppas ni hänger på, det blir en kul och avslappnad stund att stimulera smaklökarna, trimma nosen och hitta nya smaker att uppleva och njuta av.
OK, Australien har kängurus och Nya Zealand har lamm och får till förbannelse, då tycker jag vi håller oss till det, vin och mat som växt upp ihop tenderar att passa för varandra. Försök få tag på kängurukött, det är grymt gott, smakrikt, aromatiskt, påminner lite om strutskött. Hamburgare i Australien har rätt ofta inlagd rödbeta, så oavsett om ni gör färsbiffar eller helt kängurukött så ta med lite inlagd rödbeta, vinerna kommer klara av det, de från Australien i alla fall. Vad gäller vinet från Nya Zealand så kör på lamm. Min uppfattning var att lamm på Nya Zealand är mer åt brittisk matlagning, potatismos, skysås, typ pubmat. Nu har jag inte ätit mig runt på hela Nya Zealand men jag stötte i alla fall inte på ”lamm à la Provence” någon gång. Vinet vi provar från Nya Zealand kommer att passa jättebra till lite mildare lammrätter med mer väna smaker.
Välkomna!

Detaljer

Datum:
5 mars, 2021
Tid:
18:00 - 18:30
Kostnad:
Gratis
Evenemang Kategori:
Evenemang Taggar:
,
Webbplats:
https://www.facebook.com/events/789469398319555

Arrangör

Hallbus Vin

Välkommen att delta på våra aktiviteter!

There are no upcoming events at this time.