På gång hos Hallbus Vin

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Fredags-AW med bubbel – del 1 av 3: Europa utanför Champagne

7 maj, 2021 @ 18:00 - 18:30

Gratis

Fredags-AW med bubbel – del 1 av 3: Europa utanför Champagne

Är ni redo för att dyka ner bland bubbel från världens olika hörn? Är champagne verkligen kronan på verket eller finns det bättre eller lika bra bubbel från andra områden? Utan att avslöja för mycket kan jag säga att det finns många olika typer av bubbel att välja mellan, sedan är det upp till var och en att välja sina favoriter. Smaken som baken, ni vet samt att det också beror på väder, vind, sällskap, mat och annat som påverkar våra sinnens upplevelser. Det blir en blandning av vår sköna fredags-AW, vinprovning och lättsam kurs. Som vanligt fokuserar vi på smak, vin samt mat + vin, lite kartor kan vi också lova. Provningen sänds Online med Facebook Live, se länk nedan.

Vi börjar i vårt närområde – Europa och tittar närmre på vad andra områden än champagne i Frankrike gör för bubbel samt Spanien, Italien och Tyskland.

Vi har även med ett referensbubbel, lite som er livboj, bakgård, ett vin som är med varje gång och som ni alltid kan jämföra med. Bubblet vi valt är Pol Roger, Brut Réserve, Frankrike, Champagne (7549), 259 kr (375 ml), finns på halvflaska och skall finnas överallt, det ingår i systembolagets fasta sortimentet. Vi valde champagnen Pol Roger dels för att den är ett populärt standardbubbel i Sverige och dels för att det är gjort på alla 3 champagnedruvorna (vi kommer till det på vårt första avsnitt) och är klassisk i sin smak.

Vi försöker att välja vin på halvflaskor i största möjliga mån, det är naturligtvis helt upp till er om ni hellre vill köpa helflaskor, vi tänkte mer att vi fortfarande är i koronabubblan och det kan vara svårt att samlas fler. Som sagt, helt upp till er så klart, hur ni vill göra.

Under varje tillfälle kommer vi även att tipsa om fler bubbel från områdena vi provar som kan vara mer typiska, antagligen dyrare och förmodligen godare, som ni kan köpa efteråt, när ni fått en känsla för om ni gillar druvan.
Tanken med provningarna är att visa på hur de olika bubblen skiljer sig från varandra så ni kan känna efter vilka som faller er på läppen. Samtidigt berättar vi också om vilken mat/typ av mat/smaker bubblen passar till. Sedan är ni rustade för att hitta de bubbel ni själva gillar och kan para ihop mat/smak med dem också – en bra början i alla fall, eller hur?

Bubblen vi provar den här fredagen är:

  • Referensvin: Pol Roger, Brut Réserve, Frankrike, Champagne (7549), 259 kr (375 ml)
  • Henkell Trocken, Tyskland (7751), 49 kr (375 ml)
  • Gancia Prosecco Brut, Italien, Venetien (7879), 54 kr (375 ml)
  • Codorníu Ecológica, Brut, Spanien, Cava (7927), 55 kr (375 ml)
  • Crémant d’Alsace Chardonnay, Frankrike, Alsace (7520), 95 kr (375 ml)

Hoppas ni hänger på, det blir en kul och avslappnad stund att stimulera smaklökarna, trimma nosen och hitta nya smaker att uppleva och njuta av.

Först och främst, bubbel passar till väldigt många maträtter och smaker, mer än vad man tror, det är lite svårt att rekommendera 17 olika maträtter men om vi tar den enkla vägen och kör en toast skagen till förrätt, där kommer skaldjuren, fettet i röran samt smöret i den stekta brödbiten. En citron bredvid så får ni syran att leka med. Har ni möjlighet att skramla ihop färska skaldjur är det kul att prova de olika skaldjuren med sina smaker till de olika bubblen, men ärligt, det kan ni faktiskt göra till alla 3 bubbeltillfällen, så välj när ni är sugna på det eller kör det alla 3 gångerna, skaldjur är sällan fel. Annars funkar vit fisk bra till, en klassiker med skirat smör eller kanske citronsås.

Efter provningen blir det något från havet för oss, lite beroende på vad fiskvagnen har att erbjuda. Ostron ligger redan i kylen och väntar.

>> Länk till provningen på facebook här <<

Välkomna!

Detaljer

Datum:
7 maj, 2021
Tid:
18:00 - 18:30
Pris:
Gratis
Evenemang Kategori:
Evenemang Taggar:
,
Webbplats:
https://www.facebook.com/events/203965034825250/

Plats

Hallbus Vin Facebook
Facebook
Webbplats:
https://www.facebook.com/HallbusVin

Arrangör

Hallbus Vin

Välkommen att delta på våra aktiviteter!

Vin- & matresa till Provence

Upplev Provence/södra Rhônedalen med smakrik mat, varma röda viner och aromatiska vita viner. Vi bor i charmiga Orange och gör turer till småbyar och njuter av mat, vin och provencalska landsbygden. Mer prisvärda viner finns nog inte. Vingårdarna vi besöker ligger i gamla byar i...

Mer information »
8400Kr

Vin- & matresa till Champagne

Vår premiumresa med extra allt, vi bor extra lyxigt och går på michelinkrog – en väldigt prisvärd njutningsresa! Vi bor på både ett personligt, pampigt slott bland vinrankorna och ett litet, charmigt hotell mitt i Epernay, njuter av fantastisk mat och upplever hjärtat av Champagne....

Mer information »
10500Kr

Vin & matresa till Bourgogne

Följ med oss till anrika Bourgogne med härlig mat och fantastiska viner. Vi bor mitt i Bourgognes charmiga lilla vinhuvudstad Beaune. Maten är så fransk den kan bli och då menar vi den smakrika, rustika, goda franska maten.

Mer information »
9400kr

Vin & matresa till Piemonte

Piemonte betyder vid bergets fötter och det stämmer verkligen in på området. Ett fantastiskt landskap med yppiga kullar belamrade med vinrankor inramade av alperna i bakgrunden. Här härskar de eleganta och smakrika Barolo-vinerna gjorda på Nebbiolodruvan. Vi har utforskat området ett flertal gånger och vill...

Mer information »
9100kr