På gång hos Hallbus Vin

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Fredags-AW med bubbel – del 2 av 3: Utanför Europa

14 maj, 2021 @ 18:00 - 18:30

Gratis

Fredags-AW med bubbel – del 2 av 3: Utanför Europa

Är ni redo för att dyka ner bland bubbel från världens olika hörn? Är champagne verkligen kronan på verket eller finns det bättre eller lika bra bubbel från andra områden? Utan att avslöja för mycket kan jag säga att det finns många olika typer av bubbel att välja mellan, sedan är det upp till var och en att välja sina favoriter. Smaken som baken, ni vet samt att det också beror på väder, vind, sällskap, mat och annat som påverkar våra sinnens upplevelser. Det blir en blandning av vår sköna fredags-AW, vinprovning och lättsam kurs. Som vanligt fokuserar vi på smak, vin samt mat + vin, lite kartor kan vi också lova. Provningen sänds Online med Facebook Live, se länk nedan.

Då tar vi skuttet ut i resten av bubbelvärlden och besöker Sydafrika, Nya Zeeland och Australien. I princip alla länder som gör vin gör bubbel men tyvärr hittar vi inte allt på systembolaget. Nya Zeeland är kända för sina bubbel, de har liknande klimat och jord som champagne i Frankrike. Australien gör många fina bubbel men det var skralt med dem på systembolaget. Sydafrika gör underbara bubbel, några finns men många är beställningsvaror. Det fanns med andra ord inte mycket alls och inga halvflaskor. Om ni är försiktiga så kan ni spara öppet bubbel till dagen efter, närmare bestämt till frukosten. Laga ägg och bacon och ta bubblen till, oslagbart!

Vi har även med ett referensbubbel, lite som er livboj, bakgård, ett vin som är med varje gång och som ni alltid kan jämföra med. Bubblet vi valt är Pol Roger, Brut Réserve, Frankrike, Champagne (7549), 259 kr (375 ml), finns på halvflaska och skall finnas överallt, det ingår i systembolagets fasta sortimentet. Vi valde champagnen Pol Roger dels för att den är ett populärt standardbubbel i Sverige och dels för att det är gjort på alla 3 champagnedruvorna (vi kommer till det på vårt första avsnitt) och är klassisk i sin smak.

Under varje tillfälle kommer vi även att tipsa om fler bubbel från områdena vi provar som kan vara mer typiska, antagligen dyrare och förmodligen godare, som ni kan köpa efteråt, när ni fått en känsla för om ni gillar bubblet/druvan.
Tanken med provningarna är att visa på hur de olika bubblen skiljer sig från varandra så ni kan känna efter vilka som faller er på läppen. Samtidigt berättar vi också om vilken mat/typ av mat/smaker bubblen passar till. Sedan är ni rustade för att hitta de bubbel ni själva gillar och kan para ihop mat/smak med dem också – en bra början i alla fall, eller hur?

Bubblen vi provar den här fredagen är:

  • Referensvin: Pol Roger, Brut Réserve, Frankrike, Champagne (7549), 259 kr (375 ml)
  • Gardo & Morris Brut Sauvignon Blanc, 2020, Nya Zeeland, Marlborough (7708), 109 kr
  • Tobacco Road Sparkling Chardonnay, Australien, Victoria (7942), 89 kr
  • Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir, Sydafrika, Western Cape (7889), 120 kr

Hoppas ni hänger på, det blir en kul och avslappnad stund att stimulera smaklökarna, trimma nosen och hitta nya smaker att uppleva och njuta av.

Tre olika bubbel från olika hörn av världen samt vårt referensbubbel. Kanske dags att prova lite smårätter. En enkel ceviche, låt torskkuber (1x1cm) ligga och marinera (ca 30-40 min) i limejuice och skivad färsk chili (spansk peppar) samt lite salt. Ta upp fisken, lägg i skål med massor av hackad, färsk koriander, ny chili, hackad tomat (och avokado om ni vill) och på med ny limejuice. Smaka av. Låt lime och koriander tala, inte chilin, den skall bara ligga i bakgrunden. Vinkokta musslor. Skaldjur. Fisk på längden och tvären.

Vi kör nog på vinkokta musslor samt cevichen efter provningen.

>> Länk till provningen på facebook här <<

Välkomna!

Detaljer

Datum:
14 maj, 2021
Tid:
18:00 - 18:30
Kostnad:
Gratis
Evenemang Taggar:
,
Webbplats:
https://www.facebook.com/events/1486278711704236/

Plats

Hallbus Vin Facebook
Facebook
Visa Plats-webbplats

Arrangör

Hallbus Vin

Välkommen att delta på våra aktiviteter!

There are no upcoming events at this time.