13 dec Bulgariskt vin
Bulgarien gör riktigt bra viner! Inte så många som hittar till Sverige ännu, men det kommer! Här får du lite tips vad du ska leta efter. Vi kan också varmt rekommendera att besöka charmiga staden Plovdiv.
Häromåret var vi i Plovdiv i Bulgarien. Vår vana trogen utforskade vi lokala viner. Vi blev mycket glatt överraskade av hur goda en hel del av vinerna var och de har också en lite egen stil på viner då de använder en hel del inhemska gamla druvsorter kombinerat med andra druvor. Plovdiv är Bulgariens andra stad och är en av de äldsta städerna i Europa. Gamla stan är verkligen värd ett besök med charmiga välrestaurerade gamla hus och väldigt kullig kullersten. Vi bodde på ett fantastiskt hotell i gamla stan; Hotel Residence Hebros – se samlade tips och länkar nedan.
Det finns ett flertal vinregioner i Bulgarien men två vinregioner dominerar; Trakien och Donauslätten, som i sin tur består av olika delområden. Trakien ligger i mellersta Bulgarien och här görs mest och bäst vin. Balkanbergen i norra Trakien utgör avskiljare mot Donauslätten. Trakien var en romersk provins, men vin odlades här långt innan romartiden. Det har hänt mycket inom Bulgarisk vinproduktion sedan murens fall, nu finns ett flertal privata vingårdar som gör viner av bra kvalité och som är riktigt prisvärda. Mycket av vinet som görs är dock enklare vin. Under Sovjet-dominerade tiden planterades mycket internationella druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay, men under senare tid har gamla inhemska druvsorter fått ett uppsving. Man gör också intressanta blandningar på internationella och inhemska druvsorter.
Vi provade en del vita viner, chardonnay dominerar här. Dock är det de röda vinerna vi vill slå ett slag för. Mavrud är Bulgariens profildruva för röda viner. Viner på Mavrud är relativt kraftiga, ofta med toner av björnbär och sviskon. Den lämpar sig väl för ekfatslagring så den blir än fylligare. Den blandar sig också väldigt bra med både Cabernet Sauvignon och Merlot samt inhemska druvan Rubin. Rubin är en intressant korsning mellan Nebbiolo och Syrah. De är ofta örtiga, med doft av körsbär och plommon samt i smaken en hel del tanniner. Lagras väl och likheterna med Nebbiolo ökar med åldern. Rena Cabernet Sauvignon viner hittade vi också en hel del riktigt bra, de är ofta kraftiga och smakrika med mycket mörka bär och en angenäm kryddighet. Så kallade ”boutique-viner”, dvs kvalitetsviner i mindre upplaga, kostar cirka 70-150 kr i butik.
Urvalet på Systembolaget är i skrivande stund inte imponerande, det finns några enklare viner samt några intressanta viner från Trakiska vingården Abdyika som vi rekommenderar att prova. Men utbudet lär öka så håll utkik efter fler viner. Här har vi listat våra favoriter från resan.
Hotel Residence Hebros i Plovdiv (gamla stan). Prisvärd lyx! | Antik romersk amfiteater i Plovdiv (gamla stan) |
Vinproducent Eduardo Miroglio, Trakien. Tips Mavrud och rosa bubbel. | Vinproducent Angelus, Trakien. Tips White och Black Stallion. |
Vinproducent Todoroff, Trakien. Cabernet Sauvignon och Mavrud är topp | Vinproducent Villa Yustina, Trakien. Tips vinet Monogram (Mavrud & Rubin) |
Vinproducent Dragomir, Trakien. | Vinproducent Castra Ruba, Trakien. Tips vinet Zahir. |
Vinproducent Rousse Wine House/Leventa. Tips Chardonnay. | Vinproducent Bratanov |
Inga kommentarer