Turkiskt vin

Turkiskt vin

Kan Turkiet göra vin? Oyes, verkligen. Vinerna är varma och kryddiga och ger verkligen mersmak. Istanbul är dessutom en häftig stad.

Kryddiga fylliga varma och relativt mjuka viner. Fruktiga viner med dofter av plommon, björnbär, viol, kryddor och färska örter. Vinerna är absolut inte överdrivet fruktiga. De är ganska mjuka med snälla tanniner så tipset är att dricka dem inom några år från inköp. De vanligaste druvorna är de inhemska sorterna Ökuzgözu och Bogazkere. Det är vanligt att man blandar just dessa två druvor. Lite slarvigt kan man säga att Ökuzgözu ger lite kraftiga och stramare viner och motsvarar Turkiets Cabernet Sauvignon och att Bogazkere är lite fruktigare och myltigare och motsvarar Turkiets Merlot. Förutom dessa två druvor använder man ofta druvorna Syrah och Merlot här i landet. De gillar att blanda druvor vilket är kul och vi stötte bland annat på den ovanliga blandningen Cabernet Franc, Petit Verdot och Pinot Noir. Kvalitetsviner kostar cirka 80-150 kr i butik.

I Turkiet gjordes vin redan på antiken, men under ottomanska riket var det endast icke-muslimer som tilläts göra vin. Turkiet är en av världens största producenter av vindruvor, mycket av det är som ätdruvor och russin men vinproduktionen är stadigt växande.

Främsta vinområdena är Anatolien, Marmara och kusten mot Egeiska övärlden. Anatolien är ett vidsträckt område i centrala och östra asiatiska delen och består av centrala, östra samt sydöstra Anatolien. Många vinodlingar i Anatolien ligger på hög höjd samtidigt som det är inlandsklimat, vilket innebär hög frostrisk på våren samt ofta många soltimmar på sommaren. En hel del Anatoliska vingårdar ligger på Güney platån nära Pamukkale. Pamukkale är ett världsberömt naturområde med varma källor 2 mil nordöst om Denizli i sydvästra Turkiet med häftiga klippavsatser som ser ut som sockervadd. Vi har inte varit här men det står högt upp på listan!

Här har vi samlat de vinproducenter som vi vill tipsa om. Vi har tyvärr inte hittat hemsidor till alla. Det finns inte många Turkiska viner på Systembolaget nu men håll utkik, flera av dem lär dyka upp.

Kavaklidere (centrala Anatolien). En av de äldsta i landet Corvus (Egeiska övärlden). Bra Ökuzgözu/Bogazkere
Sevilen (Egeiska övärlden). Tips Syrah/Merlot Vinkara (centrala Anatolien). Tips Merlot samt Syrah
Villa Doluca (Marmara). Tips Ökuzgözu/Shiraz/Merlot Pamukkale Senfoni (centrala Anatolien). Tips Ökuzgözu/Shiraz
Yanik Ülke (centrala Anatolien). Tips Grande Reserve (Cabernet Franc/Petit Verdot/Pinot Noir)   

Share
Inga kommentarer

Kommentera