30 mar La Val, Albariño

La Val, Albarino 175 kr
Albariño, en grön druva som har kommit upp sig de senaste åren, främst som fisk- och skaldjursdruva, framför allt ostron tycker vi. De flesta viner gjorda på albariño kommer från nordvästra Spanien och Portugal och generellt för dessa viner är att de är friska, mineraliga och har gula/vita frukter som gula päron och äpplen samt vit persika och krusbär i både doft och smak.La Val Albariño, 2023 från Galicien, Spanien (20095) för 175 kr är även det mineraliskt och friskt, fast mineraliskt på ett finstämt sätt och friskt på ett lugnt sätt, om nu det låter vettigt. Vinet är balanserat, har en pigg syra men utan vassa kanter. Albariño fyller verkligen en plats i den vita vinpaletten med sin pigga friskhet, mineraltoner och fruktighet utan att vara varken snipigt eller lealöst, en perfekt balans som är helt grym till ostron. Även till vinkokta (utan grädde, bara persilja, vitlök) musslor samt vit fisk, plattfisk och lätta vegetariska rätter, kanske citronkyckling också. Välkylt i vårsolen funkar också bra. En lite udda sak är vinets etikett, den för tankarna snarare till ett rött vin, en barolo hade vi tippat på, inte ett ystert ostronvin.
Servings 0
Ingredienser
- Albarino
- Galicien
Inga kommentarer