Bobotie med okrarelish

 

5 from 2 votes

Bobotie med okrarelish

En riktig klassiker i Sydafrika – Bobotie är en kapmalajrätt lagad med köttfärs som smaksätts med curry och mango chutney. Rött vin från Sydafrika gjort på Pinotage passar så klart extra bra till.
Måltid / Vintyp Huvudrätt
Kök / Vin Kött
Nyckelord Bobotie
Portioner 4 pers

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 500 g lamm- eller nötfärs
  • 2 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk curry
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 krm svartpeppar från kvarn
  • 1 dl sultanrussin
  • 2 msk mango chutney
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 ägg
  • 1 salt
  • 1 krm gurkmeja
  • 2 msk riven ost

Okrarelish

  • 200 g okra eller sockerärter
  • ½ gul lök
  • 1 msk mild olivolja
  • 1 bifftomat
  • 1 vitlöksklyfta hackad
  • ½ tsk färsk riven ingefära
  • 1 tsk honung
  • ½ citron finrivet skal
  • ½ röd chilifrukt hackad utan kärnor
  • 1 msk färska hackade örter till exempel mynta, koriander eller persilja

Instruktioner

Gör så här:

    Bobotie: Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva löken. Fräs färsen och löken i smör i en stekpanna. Tillsätt kryddorna och russinen. Ta stekpannan från värmen och tillsätt mango chutney. Lägg färsen i en ugnssäker form och vispa ihop mjölk, grädde, ägg, salt och gurkmeja till en äggstanning. Häll den över köttfärsen, strö över osten och ställ in formen mitt i ugnen 25–30 minuter.

      Okrarelish: Skiva okra på snedden i ½ cm tjocka skivor. Skala och skiva löken. Fräs lök och okra i olja i en stekpanna på medelvärme några minuter. Dela tomaten på mitten, skiva den tunt. Lägg skivorna i stekpannan och tillsätt vitlök, ingefära och honung. Tillsätt citronskal och chili och låt sjuda ett par minuter. Strö över örterna. Servera relishen varm eller kall som tillbehör. Skär upp Bobotien i bitar och servera med ris, okrarelish, mango chutney och sallad

        Share
        Inga kommentarer

        Kommentera
        Betyg