31 jul Epoissesknyte
Epoissesknyte
Så enkelt och så magiskt gott. Mjuk, krämig ost inbakad i frasig filodeg. I det här receptet använder vi Epoisses, en fransk smakrik rödkittost från Bourgogne men den går så klart att byta ut till er favoritost. Det är klart man kan byta ut filodegen till smördeg eller annan deg att baka in osten i men då kanske en stor del av just det här receptet faller =)Vad gäller vin till så var vi helt övertygade om att en smörig, nötig chardonnay hade passat som handen i handsken men det gjorde den inte, det var ingen katastrof men vinet växte inte till maten. Av någon anledning så hade vi en öppnad röd beaujolais cru och provade den till istället och lo and behold... vinet mötte epoissesknytet med tillbehören alldeles ypperligt. Säg inte att mat och vin inte är spännande, äventyrligt och fullt av överraskningar, Vintips hittar ni längre ner, efter receptet.
Portioner 0
Ingredienser
- 1 pkt Filodeg
- 1 st Epoisses eller annan ost
- ca 1 dl Smält smör
- Sallad efter behag
- Dressing gjord på
Dressing
- 3 delar Olja (oliv, raps)
- 1 del Vitvinsvinäger
- 1 tsk Dijonsenap
- 1/2 tsk Italiensk salladsskrydda
Instruktioner
- Lägg ut ett ark filodeg, pensla med smält smör, lägg ett nytt filoark ovanpå, pensla, fortsätt med åt minstonde 5 ark. Dela arkhögen om det behövs, beroende på ostens storlek. Lägg på osten och packa in osten till ett fint litet paket. Limma med ett vispat ägg, pensla sedan paketet med vispat ägg. Lägg paketen i ugnsfast form och in i ugn på 200 gr varmluft + undervärme. Håll koll, det går rätt snabbt. Servera med sallad och dressing.
Anteckning
Tips på en bra röd beaujolais till epoissesknytet - Chenas Quarts
Andra röd Beaujolais på Systembolaget som vi inte testat men kan vara bra till är: Château de Pierreux, Nr 2293, Pris 139 kr eller Morgon, Nr 5106, pris 115 kr.
Inga kommentarer