07 mar Fiskbullar
Fiskbullar - grundrecept
Ett enkelt recept på fiskbullar, som kan varieras med olika fisksorter, olika kryddningar och så klart olika tillbehör. I det här receptet använder vi torsk och en sandefjordssås med knorr samt serverar med gröna ärtor och potatis. Några droppar citronsaft över tallriken ger ytterligare en dimention, så glöm inte det. Så enkelt och så gott! Vin som passar till är förslagsvis fatlagrad chardonnay, se länk efter receptet.
Portioner 0
Ingredienser
- 800 g torsk
- 1 st ägg
- 3 dl vispgrädde
- 1-2 msk potatismjöl eller majsena
- en doft av muskot
- salt och peppar
- gröna ärtor
- kokt potatis, gärna pressad
- citron att pressa över
Sandefjordssås
- 1 del brynt smö,r
- 1 del creme fraiche
- 1 del grädde
Instruktioner
- Börja med att göra såsen. Jag använde 150 g smör, creme fraiche och grädde, vardera, det räckte till 3 personer. Bryn smöret i en bra kastrull, när det doftar nötigt och karamelligt samt fått fin färg så dra av från värmen och häll i grädde och creme fraichen, vispa och värm upp, låt sedan stå på underhållsvärme medan du gör fiskbullarna
- Jo, just det, värm färska eller frysta gröna ärtor samt sätt igång potatisen.
- Dela fisken i mindre bitar och kör i matberedare med knivar, låt den gå ett tag så köttet blir riktigt finfördelat, knäck i ägget och låt gå någon minut till sedan i med grädden och låt gå minst några minuter. Jag kryddade sist, efter att jag lagt över färsen i en bunke, smakade av så att jag fick tillräckligt med salt i färsen och så muskoten, pyttelite.
- Smält rejält med smör i gjutjärnspanna och klicka i färsen eller forma med två skedar, rel hög värme men inte så de bränns, bullarna skall få fin färg på båda sidor men också hinna bli klara utan att brännas.
- Pressa potatisen om du vill. Servera fiskbullarna med ärtorna, potatisen och alldeles för mycket sås. Pressa några droppar citronsaft över hela härligheten. Bland. Det. Godaste. Som. Finns.
Anteckning
Tips på vin till fiskbullarna: Chateau ste Michelle
Leif Lindahl
Kommenterat 16:52h, 16 juniMycket goda fiskbullar, har inte ätit några fiskbullar som varit i närheten, tydlig men mild smak och smälter i munnen.