Gädd queneller

 

5 from 1 vote

Gratinerade gäddqueneller

Gäddqueneller är typiskt för staden Lyon och enligt oss bör alla uppleva dessa på plats i Lyon. Vi gjorde det och blev så frälsta att vi tog med oss receptet hem och prövade att laga det själva och vi drack Chenin Blanc till – a match made in heaven. Ni som inte pillat med gädda förut, be din fiskhandlare filéa åt dig, du kommer ändå att få stå och efterpilla när du kommer hem – gäddor har ben som saknar all anatomisk logik. Men vad gör man inte för en fisk med så mycket smak och karaktär? Vitt vin gjort på druvan Chenin Blanc passar extra bra till denna rätt.
Måltid / Vintyp Huvudrätt
Kök / Vin Fisk
Nyckelord Gäddqueneller
Portioner 4

Ingredienser

  • 500 g benfri gäddfilé (hittar du inte gädda så egentligen skulle vi säga ’Sluta här’ för detta är gäddqueneller, men visst, det kan funka med annan smakrik fisk som gös, kummel eller kanske hälleflundra)
  • 2 ägg
  • 3 äggvitor
  • 3-4 dl vispgrädde (beroende på hur mycket smeten tar emot)
  • salt
  • peppar
  • muskot
  • 1 sats Mornaysås som gratängsås
  • riven parmesanost

Instruktioner

  • Mal gäddfilén i köttkvarn. Lägg över färsen i en matberedare och ställ den med övriga ingredienser i kylen 30 minuter. Det är viktigt att allt är kallt.
  • Laga Mornaysåsen medan färsen kyls. Mornaysås är egentligen en klassisk bechamelsås som i slutet reds ytterligare med äggulor (se recept nedan).
  • Salta färsen och kör in saltet på högsta hastighet i matberedaren. Tillsätt ägg och vitor lite i sänder. Häll till sist sakta i grädden i en tunn stråle, fortfarande med högsta hastighet på. Krydda med peppar och lite nyriven muskot. Sätt på ugnen på 225 grader.
  • Stäng av matberedaren och forma små avlånga ägg av färsen med hjälp av två våta skedar, typ 5-7 cm långa. Sjud sakta i saltat vatten. Ta en stor kastrull, större än du tror, så går det lättare.
  • Lägg de kokta quenellerna i en eldfast form, slå över såsen, pudra med Parmesanost och gratinera i ugn 225° tills ytan blivit vackert gyllene.
  • Servera gärna med pressad potatis. Riv lite färsk muskot över också så får du lite färg på rätten – eller kanske servera gröna ärtor till. Huvudsaken är quenellerna och den pressade potatisen, resten är upp till dig och din fantasi! Smaklig spis.

Anteckning

Recept Mornaysås
Share
2 Kommentarer
  • administratorX
    Kommenterat 12:41h, 25 mars Svara

    5 stars
    Gott!

  • administratorX
    Kommenterat 13:33h, 25 mars Svara

    3 stars
    helt ok

Kommentera
Betyg