Hälleflundra med brynt smör

Hälleflundra med brynt smör

3.50 from 2 votes

Hälleflundra med brynt smör

Hälleflundras mjuka smak gifter sig med det brynta smöret och citronzeset i sojabönorna friskar upp. En härlig kombination, väl värd att prova. Om du har en sousvide så använd den, 48 grader i 30 minuter för medium hälleflundra (fler tider och temperaturer hittar du på https://www.kitchenlab.se/koksbloggen/koksguiden-9-sous-vide-temperaturer-och-koktider/). Har du ingen sousvide så går det bra att ånga fisken i stället.
Laxfiskar blir inte riktigt lika bra i just det här receptet.
Måltid / Vintyp Huvudrätt
Kök / Vin Fisk
Nyckelord Hälleflundra med brynt smör
Portioner 4 personer

Ingredienser

  • Hälleflundra eller annan fast, vit fisk
  • smör (brynt)
  • Potatis
  • Grädde
  • Gröna sojabönor (brukar finnas i frysdisken)
  • Citron
  • Purjolök (den vita delen - fint strimlad)
  • Hasselnötter (torrostade)

Instruktioner

  • Börja med att rosta hasselnötterna i en torr, het panna. De skall dofta rostad nöt men de skall inte bli brända. 
  • Bryn smör i en kastrull, rejält med smör, det som blir över kan du spara, så snåla inte nu. 
  • Grovhacka sojabönorna och blanda dem med zestat citronskal samt fint strimlad purjolök. Smaka av med salt och eventuellt mer citronsmak, röran skall vara aromatisk och frisk. 
  • Koka potatisen, med eller utan skal (med skal blir godare men kanske inte lika estetiskt på tallriken). 
  • Starta sousviden, när fisken börjar bli klar så mosa potatisen, i med smör (brynt smör för smak och resten vanligt smör för konsistens) och grädde, använd gärna elvisp, konsistensen skall vara slät, som en fin puré. Använd inte allt brynt smör, spara till serveringen. 
  • När fisken är klar så stek den i en riktigt het panna med smör och rapsolja, fisken skall få en rejäl yta men inte tillagas mer, snabbt i het panna på båda sidor. Värm det brynta smöret, lägg i grovt hackade rostade hasselnötter. Servera fisken på en spegel av brynt smör och rostade hasselnötter, en klick potatispuré samt den friska sojabönsröran.

Anteckning

Eftersom vi har brynt smör och hasselnötter i rätten så blir det allra bäst med en chardonnay som har lagrats på ekfat. Bättre viner från Kalifornien gör vin med snygga fattoner utan att det blir för mycket fat. Vi har hittat två bra producenter i klassiska områdena Napa och Sonoma vars viner vi rekommenderar (mycket vin för pengarna): 1) Kenwood Six Ridges Russian River Valley Chardonnay, 2018. Från Russian River Valley. Nr 5715. 189 kr samt 2) Buena Vista Carneros Chardonnay, 2019 Från Los Carneros. Nr 6240. 195 kr. Vill ni slå på riktigt stort så ska vi inte glömma klassisk vit Bourgogne, detta otroliga vin finns i det fasta sortimentet: Chassagne-Montrachet Joseph Drouhin, 2018. Nr 5648. 569 kr
Share
Kenwood Wineyards
Buena Vista Winery
Maison Joseph Drouhin
Inga kommentarer

Kommentera
Betyg