Musslor i kvadrat

Musslor i kvadrat

No ratings yet

Musslor i kvadrat

Tycker du om musslor så har du här ett recept med både blåmusslor och pilgrimsmusslor, dubbelt så gott. Först gör du en fond på blåmusslor och vitt vin, reduceras och tillsätt grädde, blåmusslor och pilgrimsmusslor. En smakrik och lyxig förrätt som är enkel att göra. Prova!
Måltid / Vintyp Förrätt
Kök / Vin Skaldjur
Nyckelord Musslor i kvadrat
Portioner 4 personer

Ingredienser

  • 1 nät färska blåmusslor
  • smör till stekning
  • 1 st gul lök
  • 10 cm purjolök
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1 halv flaska vitt vin (gärna mjukare vitt, dvs inte för syrligt)
  • vispgrädde
  • 8 st pilgrimsmusslor (tinade om de är frysta)
  • smörgåskrasse

Instruktioner

  • Låt blåmusslorna ligga i saltat vatten ett tag innan så sandar de av sig, kolla också om några är spruckna eller döda. Hacka och fräs de olika lökarna i rikligt med smör i en stor kastrull tills de mjuknar, de skall inte brynas. Häll i det vita vinet, låt våldskoka minst 3 min. Att koka kraftigt gör att vinsmaken blir mjukare och rundare, mer fyllig, godare. Häll i musslorna, på med locket och låt koka. Det skall ånga rejält (under locket eller look no cook, dvs låt locket vara kvar en stund) och när musslorna öppnat sig är de klara. Plocka upp hälften av musslorna, lägg undan de skall användas sedan, låt resten ligga kvar och sjuda ett tag till och ge smak.
  • Sila bort musslor och lök, kolla om resten av musslorna är möra eller blivit sega av kokandet, är de möra så nibbla på dem under matlagningen. Smaka på buljongen, reducera om det behövs och krydda med salt och peppar om det behövs. Smakerna skall vara blåmussliga och kraftiga, koncentrerade. När du är nöjd så häll i grädde och låt puttra en stund så det blir lite simmigt. Ta kastrullen från spisen och lägg i alla pilgrimsmusslor, låt stå och dra max 5 minuter, de skall bli varma och dela med sig av sin smak, inte gummiaktiga studsbollar.
  • Servera tjusigt genom att ta upp pilgrimsmusslorna ur buljongen (hetta gärna upp buljongen igen) och lägg 2 i varje djup tallrik, portionera även ut de blåmusslor som du lagt undan. Häll över den heta gräddiga soppan (innan eller vid bordet) och strö klippt smörgåskrasse över, mängd efter smak.

Anteckning

Till denna rätten rekommenderar vi en mogen champagne med mycket smak, dessa två finns i Systembolagets fasta sortiment i skrivande stund: Palmer & Co Vintage Brut, 2013. Nr 7867. 379 kr samt Henriot Millésimé Brut, 2008. Nr 77710. 609 kr.
Testa också gärna ett vitt stilla vin från Chablis, riktigt moget för bästa resultat - gärna minst 5 år gammalt.
Share
Champagne Palmer
Champagne Henriot
 
Inga kommentarer

Kommentera
Betyg