21 mar Thaiböngryta
Thaiböngryta
Hörde jag ÅKERBÖNA? Varför inte förgylla kvällen med en thaiinspirerad gryta baserad på åkerböna och köttfärs, ingefära, citrongräs, chili och mer än måttligt av fisksås, runda av med kokosgrädde i slutet. Till det ett glas väl kylt vitt vin på druvan gewürtztraminer, förslagsvis Cono Sur, Bicicleta Gewürztraminer, länk efter receptet.
Portioner 0
Ingredienser
- smör och olja att steka i
- 1 st gul lök, tunt skivad
- 250 g köttfärs
- 5 dl blötlagda åkerbönor
- 1 st citrongräs
- färsk ingefära
- hel, torkad eller färsk chili, efter behag
- vatten
- salt, peppar
- 1 msk soja (gärna thai mushroom soy)
- 2 msk fisksås
- 1-2 dl kokosgrädde
Instruktioner
- Ta fram din mandolin, har du ingen mandolin så föreslår jag att du skaffar en sådan, finns inget bättre verktyg i köket för att snabbt skiva saker och ting inkl dina fingertoppar, så var försiktig. En av min vänner använder stålhandske när madonlinen åker fram, smart kille.
- Fräs löken (mandolinad eller hackad) i smör och olja. Smula ner köttfärsen och fräs tills den fått färg. Häll i de uppblötta åkerbönorna och fräs en stund. Banka citrongräset med baksidan av en kniv eller annat tillhygge du har i närheten. Mandolina eller riv färsk ingefära. Lägg i grytan tillsammans med den mängd chili du vill ha. Häll på vatten så det täcker.
- Skvätt i soja och fisksås samt vattnet. Låt koka ett tag. Åkerbönorna kommer att koka sönder och binda grytan. Häll i kokosmjölk/grädde, lite efter smak. Behövs inte för att göra grytan len eller krämig utan snarare för smaken. Smaka av och känn om grytan är tillräckligt fyllig. Har du thaisojan så häll på mer om du vill ha mer fyllighet. Har du vanlig soja så använd lite kalvfond för att öka fylligheten. Fisksåsen ger en annan fyllighet och en bra sälta. Var försiktig med den men våga ändå hälla på aningen mer än du vill.
- Servera med massor av klippt, färsk koriander och chiliflakes. En sötstark chutney kan göra underverk om man är sugen på lite söthetta. Et och njut!
Inga kommentarer