Vinprovning med middag – Tema Toscana hos Riccardo

Vinprovning med middag – Tema Toscana hos Riccardo

Toscanas röda viner med middag hos Riccardo Cibo e Vino i Göteborg – så här blev det

Vinprovning med middag hos Riccardo Cibo e Vino i Göteborg. Vi provade röda viner från  Toscanas två bästa vinområden – Brunello di Montalcino och Chianti Classico.

Sangiovese är druvan som dominerar de röda vinerna från Toscana. Chianti är kanske de viner vi främst tänker på när det gäller röda viner från Toscana, finfina viner men det finns fler områden att upptäcka. De mest prestigefyllda vinerna från området är Brunello di Montalcino, också de gjorda på druvan sangiovese. Det är ganska stor skillnad i karaktär på dessa två vintyper vilket gör det spännande att prova vinerna samtidigt.

Vi provade 4 olika röda viner från Toscana; två olika Chianti Classico från samma producent (varav det ena vinet var en Riserva) samt två olika Brunello di Montalcino. De två Chianti Classico-vinerna var från vår favoritvingård (I Sodi) som vi alltid besöker på våra resor i området och som också finns i vår vinbutik. De två Brunellovinerna kom från Systembolagets sortiment. Det ena vinet från Marchesi Antinori, en av de mest kända producenterna i Toscana och det andra från Val di Suga, en mycket bra och prisvärd producent.

Vinlistan:

  • I Sodi Chianti Classico 179 kr
  • I Sodi Chianti Classico Riserva 239 kr
  • Brunello di Montalcino, Val di Suga 259 kr
  • Brunello di Montalcino, Pian delle Vigne, Marchesi Antinori 489 kr

Vi gick igenom de olika vinstilarna i området och hur de olika vinerna görs, hur det är att resa i området inklusive mängder av resetips. Därefter blev det påfyllning i glasen och Riccardo serverade oss en tvårätters middag av antipasti bestående av crostone toscano (toscansk variant på bruschetta), ost och salami följt av tagliatelle med vildsvinsragu. Som vegetariskt alternativ erbjöd Riccardo antipasti bestående av italienska ostar följt av risotto med champinjoner.

<<Riccardo Cibo e Vino >>

Share
Inga kommentarer

Kommentera