Att fritera är enklare än man tror och en fritös behövs egentligen inte, i alla fall om man bara skall laga mat till familjen och inte fritera till hela grannskapet. En wok är bra att ha och fritera i, men en kastrull går lika bra, jag bara råkar ha en wok som jag av någon anledning använder när jag skall fritera. Smaksättningen på ströbrödet går att variera i det oändliga, likaså dippsåsen men i det här receptet har jag en asiatisk touch som passar väldigt bra till kammusslor/pilgrimsmusslor.
Kammusslor eller pilgrimsmusslorAntal beroende på hunger och om det är förrätt (3 per person) eller huvudrätt (min 6 per person)
Ströbröd
Ägg
Smaksättning till ströbrödetMalen torkad ingefära, salt, chiliflakes
Olja att fritera iRapsolja
Dippsås
Creme fraiche1-2 dl
FisksåsMin 1 msk men smaka av
LimejuiceSamma här, smaka av
KorianderKan det bli för mycket?
ChiliFärsk hackad eller flakes
SaltSmaka av, tänk på att fisksåsen är salt
SötmaSmaka dig fram men blir det för surt så ta i lite sötma exv honung eller lite strösocker
Instruktioner
Dippsåsen först
Rör ihop ingredienserna och smaka av utefter tycke, våga mer med fisksåsen, det brukar göra susen och balansera med lime och ev salt. Låt såsen stå och dra medan du gör musslorna.
Fritera musslor
Låt musslorna tina långsamt om du har frysta.
Knäck 1-2 ägg och rör ihop dem i en skål. Blanda ströbrödet med kryddorna i en annan skål. Var inte snål med ingefäran, den ger en fin hetta.
Värm upp oljan till 170 grader och hitta nivån på din spis så att oljan ligger runt 170 grader. Doppa musslorna, en efter en, i äggsmeten och sedan i ströbrödet och sedan ner försiktigt i oljan. Ta upp musslorna, en efter en, när de fått fin gyllene färg och lägg dem på papper så de kan rinna av. Servera så snabbt du kan med en krispig grönsallad, dippsåsen och ett glas väl kylt vitt vin gjort på viognierdruvan.