Låt musslorna ligga i saltat vatten några timmar innan så de hinner sanda av sig om de skulle vara sandiga. Plocka bort trasiga musslor och plocka undan 2 -3 musslor per man som skall kokas separat senare.
Fräs löken i smöret så den blir genomskinlig, häll på vinet och öka värmen rejält så vinet får våldskoka minst 5 minuter, då kokar syran bort och det blir mer fylligt.
Lägg i musslorna i det kokande vinet (inte de undanplockade, spara dem ett tag till) och häll på lite vatten om det behövs, musslorna skall koka under lock 5-10 minuter, tanken är att de skall avge smak så hellre 10 minuter än 5. Sila av fonden och häll i separat kastrull. Häll i grädde och låt långsamt sjuda.
Nu till trixet. Plocka loss alla kokta musslor från sina skal och lägg i en mixer med lite vatten (eller använd stavmixer med vatten i en skål). Mixa länge och väl så det blir en helt slät geggamojja (ja, tyvärr, ser inte jättekul ut men är en grym smakbomb). Häll tillbaka i kastrullen med fonden och låt sjuda. Smaka av soppan med fisksås (salt och fyllighet), sherry/portvin/madeira (sötma och fyllighet), om soppan känns för platt så i med några droppar citron (syra och ryggrad) samt salt och peppar om det behövs.
Nu till de undanplockade musslorna. Ånga dessa separat i en liten kastrull med lite vatten i, tillräckligt för att skapa ånga, på med locket och låt ånga tills alla musslor öppnat sig och lite till. Dra från plattan och med locket kvar med liten glipa, häll musselspadet i den sjudande fonden. Låt locket vara kvar på lilla musselkastrullen. Smaka av soppan igen, justera om så behövs.
Servera med de ångade musslorna ilagda samt nybakt bröd att doppa. En smakrik blåmusselsoppa som verkligen maxar upplevelsen av musslorna.