Vad är mer förknippat med sommaren än sallad, lätt och krispigt, perfekt som picknickmat. Pricken över iet är en väl kyld, bra rosé till men låt oss börja med själva salladen.
Måltid Huvudrätt
Kök Sallad
Keyword Ceasarsallad
Portioner 4pers
Ingredienser
Marinad till kycklingfiléerna – marinera gärna dagen innan
6-8kycklingfiléergärna majskycklingar och kolla så att de haft ett bra liv
1dlbalsamvinägerom du vill ha filéerna vita så ta vit balsamvinäger
1pressad citron
1dlrapsoljainte kallpressad utan vanlig
Salt och peppar
Krutonger
4-8skivor vitt dagsgammalt bröd
½-1dlrapsolja
Från 1 klyfta till en hel stor solovitlök eller merhelt beroende på hur vitlökstokiga ni är
Sallad
500gfärska haricots vertessockerärtor eller brytbönor
2rödlökarminst
2-3krukor romansallad
1medelstor påse babyspenat
Dressing – kronan på verket!
5-10sardellfiléerigen, beroende på er smak så kan dessa bli ännu fler
1mskfransk senaptyp gul Dijonsenap
3äggulor
1solovitlökom ni vill, men minst 2 klyftor
1mskworcestersås
1mskvitvinsvinäger
4mskpressad citron
2dlolivolja
2dlfint riven Parmesanostriv själv!
2-4mskmjölktill för att späda ut om den blir för tjock
Salt och pepparmen ta det lugnt med saltet innan ni smakat av, sardellerna ÄR salta!
Instruktioner
Gör så här:
Börja med att marinera kycklingfiléerna, gärna dagen innan så smakerna verkligen tränger in. Blanda balsamvinäger, citron, olivolja, salt och svartpeppar i en bunke. Lägg i kycklingfiléerna och låt stå minimum 30 min men som sagt gärna längre.
Skär brödet i tärningar och rosta dem i rapsolja i en stekpanna, de ska få fin gyllenbrun färg. Pressa i vitlöken mot slutet och ställ åt sidan.
Gör dressingen. Hacka sardellerna fint och blanda dem med senap, äggula, pressad vitlök, worcestersås, vinäger och pressad citron. Vispa i olivoljan, eller ännu bättre faktiskt, kör med mixerstav. Rör i parmesanosten och mjölken. Smaka av med salt och svartpeppar.
Skiva/hacka haricote verters/sockerärtorna. Skala löken och skär den i tunna, fina ringar, gärna med mandolin om du har en – ett av kökets bästa verktyg. Riv/bryt sönder romansalladen.
Grilla eller bryn kycklingfiléerna hastigt i het panna så att de får färg. Häll därefter i marinaden och låt filéerna eftersteka i pannan på låg värme ca 8-10 min. Låt filéerna vila en stund innan de skärs upp.
Blanda ihop sallad, baby spenat, haricots verts/sockerätror, lök och hälften av dressingen i en stor bunke. Lägg upp på serveringsfat och strö över brödtärningar och lite hyvlad parmesanost. Servera med kyckling och resten av dressingen samt gärna lite extra hyvlad parmesan i en skål.