Går ni igång på att koka soppa på en spik, skafferiskrap, man tager vad man haver – att skapa något med det som finns i skåpen och kyl/frys? Jag finner både en utmaning och en tillfredsställelse att kunna laga god mat på det jag har. Något jag alltid har hemma är i frysen är färs (quorn, nöt, lamm) samt blötlagda och kokade bönor av alla de slag. En bra grund till mycket och i det här fallet till en smarrig böngryta. Det är lite som mammas köttbullar, det finns miljoner recept och varianter, här är ett, baserat på det jag hade hemma i skrivande stund.Vill man ha vin till så funkar ett fruktigt rött eller fatad chardonnay bäst. Chili + tanniner (strävhet) = väldigt elak strävhet, bitterhet och inget kul alls.
Måltid Huvudrätt
Kök Gryta
Keyword Böngryta, Chili con carne
Ingredienser
1-2msksmör eller olja att steka i
chili efter behag, flakes, hela, torkade, färska
1hackad gul lök
500gnötfärs (eller annan färs)
1brkkrossade tomater
minst 2msktomatpuré
1mskbalsamvinäger, både för syra och sötma
1-2brkvita bönor (eller kokar du egna typ 2 dl kokta)
salt och peppar efter behag
crème fraiche
Instruktioner
Börja med att fräsa smöret och lägg i chilisar och låt de fräsa med och få lite färg. Lägg i den hackade löken, låt den bli genomskinlig. Lägg i köttfärsen och fördela den så det inte är en massa klumpar. När försen är genomstekt, salta och peppra, häll på de krossade tomaterna, tomatpurén, bönorna samt balsamvinägern. Låt småputtra minst 10 min men gärna längre, smakerna sätter sig bättre då. Smaka av och tillsätt lite sötma om det har blivit för syrligt av tomaterna. Mer chili så klart om det inte är tillräckligt med hetta.Servera med sallad samt klicka gärna på crème fraiche och tomatpuré. Grytan är naturligtvis ännu godare dag 2, om det nu finns något kvar...