Testa den här soppan tillsammans med mousserande vin – en riktig kanonkombination! Gröna våriga soppor passar perfekt nu och härliga mousserande viner är som gjorda för att möta solen och värmen nu när den kommer. Den här soppan har en sötaktig och fyllig bas av gröna ärtor och ryggrad av vitt vin samt mjukheten av grädde. Brytningen kommer med varmrökt lax och (massor av) färskriven pepparrot. Enkel att göra är den också och som sagt – perfekt kompanjon till mousserande viner.
Måltid Soppa
Kök Grönsaker
Keyword Gräddig grön soppa
Servings 4pers
Ingredienser
2banancharlottenlökar, hackade
2-4msksmör
1-2dlvispgrädde
1-2dlvitt vinrejält syrarikt vin, lägg i en eller 2 sockerbitar om det blir för skarpt
2hönsbuljongtärningar
1litervatten
1kggröna ärterfrysta
salt
vitpeppar
Till serveringen:
Varmrökt lax i bitar
Finhackad färsk dill
Mycket färskriven pepparrot
Instruktioner
Gör så här:
Skala och hacka löken. Hetta upp smöret i en kastrull och fräs löken mjuk tills den är genomskinlig. Tillsätt grädde, vin, buljongtärningar och vatten och låt koka upp. Sjud cirka 5 minuter. Häll i de frysta ärterna och låt koka upp och puttra en stund, gärna minst en kvart. Mixa soppan slät i mixer eller enklare, med mixerstav och smaka av med salt och peppar.
Servera soppan toppad med munsbitar av den varmrökta laxen, dill och generöst med pepparrot.