Ostfondue är verkligen en ostälskares klimax och så busenkelt att göra själv. Trixet för framgång lärde jag mig den hårda vägen, när hela min ostfondue blev en stor, halvhård ostklump omgiven av vassle och jag fick slänga allt. Var försiktiga med värmen, är den för hög så skär sig osten. Det är nästan ännu viktigare när man gör sin egen ostfondue och inte använder den redan mjuka ostmassan i färdigköpt ostfondue. Låt ostkuberna smälta väldigt långsamt på låg värme!
Måltid Huvudrätt
Kök Schweiziskt
Keyword Ostfondue
Ingredienser
400gGruyereost
400gRacletteost
400gComteost
1stSolovitlök, riven
1/2dlVitt vin gärna riesling
1-2mskKirschwasser, stark, vit körsbärssprit från Schweiz. Jag använde Marc från Bourgogne. I min värld är båda spritsorterna odrickbara och passar perfekt i ostfunduen, ger ett bra bett
Tillbehör att doppa, blomkål, broccoli, paprika, salladslök, minimajs, morötter, gurka, ja egentligen vad ni själva tycker om
Instruktioner
Som sagt, var försiktig med värmen när ni smälter osten!
Hyvla bort eventuellt vax och annat skal på ostarna och tärna dem i småbitar ner i kastrullen eller om ni använder fonduegrytan redan i det här steget. Beror nog på vilken slags fonduegryta ni har, min är i gjutjärn och funkar bra både på spisen och sedan med öppen eld under.
Riv i vitlöken och häll i vin och sprit. Rör om då och då
Servera i fonduegryta med öppen låga under men passa på värmen fortfarande. Doppa tillbehören och njut. Det blir inte mycket bättre för en ostälskare.
Anteckning
Osten börjar smälta långsamt
Nästan färdig ostfondue
Det allra bästa vinet till ostfonduen är en snyggt fatad chardonnay med fina toner av nötter och smör (inte tropiska toner eller citrustoner) som totalt gifter sig med osten.