En klassisk smakrik sås som passar till de flesta kötträtter av nöt, fläsk och vilt. Genom att reducera såsen ordentligt tar inte rödvinet "över". Bacon och svamp ger en bra balans till rödvinet. Den här såsen är svår att misslyckas med.
Måltid Tillbehör
Kök Svenskt
Keyword Rödvinssås
Servings 4
Ingredienser
1paketbacon
3stcharlottenlök
2mskfond, exempelvis kalvfond
2dlrödvin
2dlvatten
1knippetorkad svamp
svartpeppar
salt
smör/olja att steka i
Instruktioner
Stek baconet knaprigt i stekpanna och lägg sedan på hushållspapper för att fettet ska rinna av
Hacka charlottenlöken och bryn i kastrull smör eller olja.
När löken fått fin färg, lägg i baconet i kastrullen samt tillsätt vatten, vin och fond. Salta och peppra (tänk på att både fond och bacon är salt så smaka av innan du saltar för mycket). Låt sjuda tills såsen reducerats
Sila reduktionen och häll i grädden. Koka ihop. Smula i torkad svamp, gärna svart trumpetsvamp eller karl-johan. Du kan så klart ta färsk svamp också, bryn den separat innan i så fall. Låt sjuda och smaka av.