Go Back
+ servings
Skriv ut

Bobotie med okrarelish

En riktig klassiker i Sydafrika – Bobotie är en kapmalajrätt lagad med köttfärs som smaksätts med curry och mango chutney. Rött vin från Sydafrika gjort på Pinotage passar så klart extra bra till.
Måltid Huvudrätt
Kök Kött
Keyword Bobotie
Portioner 4 pers

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 500 g lamm- eller nötfärs
  • 2 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk curry
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 krm svartpeppar från kvarn
  • 1 dl sultanrussin
  • 2 msk mango chutney
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 ägg
  • 1 salt
  • 1 krm gurkmeja
  • 2 msk riven ost

Okrarelish

  • 200 g okra eller sockerärter
  • ½ gul lök
  • 1 msk mild olivolja
  • 1 bifftomat
  • 1 vitlöksklyfta hackad
  • ½ tsk färsk riven ingefära
  • 1 tsk honung
  • ½ citron finrivet skal
  • ½ röd chilifrukt hackad utan kärnor
  • 1 msk färska hackade örter till exempel mynta, koriander eller persilja

Instruktioner

Gör så här:

    Bobotie: Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva löken. Fräs färsen och löken i smör i en stekpanna. Tillsätt kryddorna och russinen. Ta stekpannan från värmen och tillsätt mango chutney. Lägg färsen i en ugnssäker form och vispa ihop mjölk, grädde, ägg, salt och gurkmeja till en äggstanning. Häll den över köttfärsen, strö över osten och ställ in formen mitt i ugnen 25–30 minuter.

      Okrarelish: Skiva okra på snedden i ½ cm tjocka skivor. Skala och skiva löken. Fräs lök och okra i olja i en stekpanna på medelvärme några minuter. Dela tomaten på mitten, skiva den tunt. Lägg skivorna i stekpannan och tillsätt vitlök, ingefära och honung. Tillsätt citronskal och chili och låt sjuda ett par minuter. Strö över örterna. Servera relishen varm eller kall som tillbehör. Skär upp Bobotien i bitar och servera med ris, okrarelish, mango chutney och sallad