En riktig klassiker i Sydafrika – Bobotie är en kapmalajrätt lagad med köttfärs som smaksätts med curry och mango chutney. Rött vin från Sydafrika gjort på Pinotage passar så klart extra bra till.
Måltid Huvudrätt
Kök Kött
Keyword Bobotie
Portioner 4pers
Ingredienser
1gul lök
500glamm- eller nötfärs
2msksmör
2tsksalt
2tskcurry
1tskriven färsk ingefära
1krmsvartpeppar från kvarn
1dlsultanrussin
2mskmango chutney
1 ½dlmjölk
1dlvispgrädde
3ägg
1salt
1krmgurkmeja
2mskriven ost
Okrarelish
200gokra eller sockerärter
½gul lök
1mskmild olivolja
1bifftomat
1vitlöksklyftahackad
½tskfärsk riven ingefära
1tskhonung
½citronfinrivet skal
½röd chilifrukthackad utan kärnor
1mskfärska hackade örtertill exempel mynta, koriander eller persilja
Instruktioner
Gör så här:
Bobotie: Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva löken. Fräs färsen och löken i smör i en stekpanna. Tillsätt kryddorna och russinen. Ta stekpannan från värmen och tillsätt mango chutney. Lägg färsen i en ugnssäker form och vispa ihop mjölk, grädde, ägg, salt och gurkmeja till en äggstanning. Häll den över köttfärsen, strö över osten och ställ in formen mitt i ugnen 25–30 minuter.
Okrarelish: Skiva okra på snedden i ½ cm tjocka skivor. Skala och skiva löken. Fräs lök och okra i olja i en stekpanna på medelvärme några minuter. Dela tomaten på mitten, skiva den tunt. Lägg skivorna i stekpannan och tillsätt vitlök, ingefära och honung. Tillsätt citronskal och chili och låt sjuda ett par minuter. Strö över örterna. Servera relishen varm eller kall som tillbehör. Skär upp Bobotien i bitar och servera med ris, okrarelish, mango chutney och sallad