Hörde jag ÅKERBÖNA? Varför inte förgylla kvällen med en thaiinspirerad gryta baserad på åkerböna och köttfärs, ingefära, citrongräs, chili och mer än måttligt av fisksås, runda av med kokosgrädde i slutet. Till det ett glas väl kylt vitt vin på druvan gewürtztraminer, förslagsvis Cono Sur, Bicicleta Gewürztraminer, länk efter receptet.
Måltid Huvudrätt
Kök Thailändskt
Keyword Åkerböna
Servings 0
Ingredienser
smör och olja att steka i
1stgul lök, tunt skivad
250gköttfärs
5dlblötlagda åkerbönor
1stcitrongräs
färsk ingefära
hel, torkad eller färsk chili, efter behag
vatten
salt, peppar
1msksoja (gärna thai mushroom soy)
2mskfisksås
1-2dlkokosgrädde
Instruktioner
Ta fram din mandolin, har du ingen mandolin så föreslår jag att du skaffar en sådan, finns inget bättre verktyg i köket för att snabbt skiva saker och ting inkl dina fingertoppar, så var försiktig. En av min vänner använder stålhandske när madonlinen åker fram, smart kille.
Fräs löken (mandolinad eller hackad) i smör och olja. Smula ner köttfärsen och fräs tills den fått färg. Häll i de uppblötta åkerbönorna och fräs en stund. Banka citrongräset med baksidan av en kniv eller annat tillhygge du har i närheten. Mandolina eller riv färsk ingefära. Lägg i grytan tillsammans med den mängd chili du vill ha. Häll på vatten så det täcker.
Skvätt i soja och fisksås samt vattnet. Låt koka ett tag. Åkerbönorna kommer att koka sönder och binda grytan. Häll i kokosmjölk/grädde, lite efter smak. Behövs inte för att göra grytan len eller krämig utan snarare för smaken. Smaka av och känn om grytan är tillräckligt fyllig. Har du thaisojan så häll på mer om du vill ha mer fyllighet. Har du vanlig soja så använd lite kalvfond för att öka fylligheten. Fisksåsen ger en annan fyllighet och en bra sälta. Var försiktig med den men våga ändå hälla på aningen mer än du vill.
Servera med massor av klippt, färsk koriander och chiliflakes. En sötstark chutney kan göra underverk om man är sugen på lite söthetta. Et och njut!