12 mar Rosenkvitten
Om ni vill uppleva den, i mina ögon, eller ja näsa, mest älskvärda, underbara doft av frukt så försök att få tag på rosenkvitten, dofta på dem, igen och igen, sedan koka gelé. Jag har turen att ha en gammal trädgård med gamla växter som aronia och just rosenkvitten. När jag väl fick tummen loss och plockade rosenkvittenfrukterna fick de stå i en papperspåse några dagar innan jag hann ta mig an dem. När jag väl lyfte upp kassen slog den mest underbara doft emot mig, svårt att sätta ord på den men fruktigt, aromatiskt, glädje i en doft. Jag kokade som sagt gelé på frukterna och hela huset fylldes av väldoft. Gelén i sig blev vansinnigt god, lika älskvärd som doften fast med ett bett av syra, perfekt till diverse mustiga grytor. Gelén gjorde jag efter instruktioner på gelésockerpaket, kokade, silade och sedan i med gelésockret, busenkelt!
Inga kommentarer