Måltid / Vintyp Dessert Förrätt Huvudrätt Julmat Kryddad sprit Mousserande vin Nyårsmeny Rosévin Rött vin Safta och sylta Smårätter Soppa Sött vin Tillbehör Vitt vin Kök / Vin Amerikanskt vin Amerikanskt Argentinskt asiatiskt Australiensiskt vin Chilenskt vin Fisk Franskt vin Franskt Fågel Gryta Grönsaker Italienskt vin Italienskt Kinesiskt Kött Lamm Mexikanskt vin Nya Zeeländskt vin Paté Portugisiskt vin Sallad Schweiziskt Skaldjur Spanskt vin Svamp Svenskt vin Svenskt Sydafrikanskt vin Turkiskt vin Tyskt vin Tyskt Vegetarisk Ingrediens / Druva / Vinområde ...osv osv osv.... 10% sauvignon blanc 5% muscadelle 85% sémillon Aglianico Albariño Alentejo Algnudlar eller risnudlar Alltid mozarella överst som topping Alltid rejält med riven ost på tomatsåsen, gärna typ Gouda, riv själv så vet du vad du får Alsace Alvarinho Andalusien Anjovis (à 100g. de små rosa burkarna) Anjovis Ankfett eller gåsfett eller i sista hand rapsolja Anklever, färsk eller på burk anklår, ankbröst är också OK men lår är bättre anklår Apelsin Apulien Aragonêz Auberginer avorioris Bacon Baja California bakpulver balsamvinäger, både för syra och sötma balsamvinäger banancharlottenlök banancharlottenlökar, hackade Bandol Barbera Barossa BBQ sås benfri gäddfilé bifftomat Blanda ca 500g kalvfärs med; Blandade svenska äpplen (Ingrid Marie, Cox Orange, Aroma) Blinier eller smörstekt toast blåmusslor Bordeaux boudin noir korvar Bourgogne Broccoli, bukett och stam Broccoli broccolibuketter samt skivad stam Brunello di Montalcino Brysselkål, för att få en fyllig smak på fonden bröd i skivor, stekta i sidfläskfettet Bröd typ lantbröd eller levain, i skivor Ca 1 dl mjölk Ca 1 dl ströbröd Cabernet Franc Cabernet Sauvignon Carignan centimetertjocka skivor av surdegsbröd per person Chablis Champagne Champinjoner, helst stora Chardonnay Charlottenlök, finhackad Charlottenlök, tunt skivad Cheddarost, gärna rejält lagrad (vi hade även långlagrad Grevéost) Chenin Blanc Chianti chili efter behag, flakes, hela, torkade, färska Chili exempelvis spansk peppar Chili Chiliflakes, efter behag, men tramsa inte utan ta tillräckligt chiliflakes, minst 2 msk Chiliflakes chilisar, hackade Cinsault Citron zest från 1 citron citron citroner, ekologiska Citroner Coastal region Codega do Larinho cognac Comteost Corvina Coteaux du Languedoc Creme Fraiche curry Dijonsenap, igen, smaka av och hitta din balans dijonsenap dill Dolcetto Douro ekbladssallad En bit sidfläsk En halv flaska fatad Chardonnay En hel glad kyckling En kruka färsk dragon, hackad En laxrumpa med skinn men utan ben på ungefär 1 kg En limpa surdegsbröd En skvätt vitvin, om du har Ett rejält knippe storbladig persilja, hackad extrasaltat smör Fastare grönsallad som romansallad, strimlad Finhackad färsk dill finhackad gul lök fint hackad chili fint hackad vitlök fint riven Parmesanost Fiskbuljong fisksås, börja med en msk och smaka av Fisksås Florsocker efter behag fransk senap Frysta hallon, tinade Från 1 klyfta till en hel stor solovitlök eller mer Fänkål färs Färsk chili, efter behag, hackad Färsk grönkål, sköljd och stammarna borttagna färsk ingefära, riven Färsk koriander, grovt hackad, kilovis om så behagar färsk koriander, massor av koriander! Färsk riven ingefära, minst 2 tumstora bitar färsk riven ingefära Färsk rosmarin Färsk timjan färska broccolibuketter färska hackade örter färska haricots vertes färska lasagneplattor Galicien Gamay Gelatinblad getost Gewürtztraminer glasnudlar eller algnudlar Graciano Grenache Grovhackade jalapeños Grovriven lagrad Prästost Gruyereost grädde till såsen Grädde gräddfil Gräslök, färsk, finhackad Gräslök, herbes de provence, basilika utefter tycke och smak Gräslök, klippt Gräslök Grön blast av runt 5 st sommarlökar/salladslökar, hackad Gröna sojabönor (finns frysta) gröna ärter grönsaker, färg och form efter behag gul lök, finstrimlade gul lök Gul, skivad lök ger fin fyllighet och sötma gurkmeja hackad gul lök hackad koriander Halvtorr sherry exempelvis Dry Sack hel gås inklusive inkråm hel pressad citron, saft och rivet skal Hel torkad chili, massor Hela svartpepparkorn Herbes de Provence honung Hummer hyvlad parmesanost Häll på krossade tomater (1-2 burkar) och någon dl röd vin + en buljong tärning, blir det för syrligt så ta i tomatpuré samt ketchup hönsbuljongtärningar Ingefära (tunt tunt skivad) ingefära, 2-4 tumstora bitar, fint skivade Ingefära, riven Ingefära Inlagd gurka Inlagda rödbetor, vanligt i Australiska hamburgare ishavsrom Italiensk lardo Japansk soya Jordnötter, efter behag Juice från 1 pressad lime Kalifornien kallpressad rapsolja Kalvfrikadeller: Kamben eller revben efter behag Kammusslor eller pilgrimsmusslor Kampanien kapris KarlJohansvamp Kastilien-León Ketchup Kirschwasser, stark, vit körsbärssprit från Schweiz. Jag använde Marc från Bourgogne. I min värld är båda spritsorterna odrickbara och passar perfekt i ostfunduen, ger ett bra bett Klassisk hamburgerdressing klippta salladslökar eller 10 cm purjolök hackad Knäck ett par ägg på pizzan samt lägg på bacon Koka minst en 1/2 timma gärna längre. Ju längre det får koka desto mustigare smak och desto lyckligare blir man när man äter den sedan kondenserad mjölk (397 g) Konjak Konserverade körsbärstomater (typ Mutti) Koriander (om du gillar det) Koriander krossade tomater krukor romansallad Kryddigt, rött vin, inget surt vin kvist bladpersilja kvist timjan kycklingfiléer kycklinglever Kycklinglår, inte bara klubban utan hela låret kycklinglårfilé, med eller utan ben Köttbuljong, gärna hemmagjord lamm- eller nötfärs Lammkött, typ bog eller kotlett, benfritt lammstek Languedoc-Roussillion Languedoc-Roussillon laxsida med skinn laxsida med skinnet kvar lime, juice av Lime, saft och rivet skal lime Limejuice Liquid smoke, 10-20 droppar beroende på hur rökigt du vill ha det Liquid smoke, 10-20 droppar litet vitkålshuvud ljus soja, japansk Ljus soya Loire Löjrom Lök och vitlök efter smak bryns med olivolja tillsammans med lite socker Madeira majonnäs majonäs, smaka av balansen mellan creme fraiche och majonäsen så det blir som du vill ha det Malmsey Malvasia mango chutney mango, papaya eller annan valfri frukt Marche Marlborough matolja McLaren Vale medelstor påse babyspenat Merlot mild olivolja minst 2 msk sichuanpeppar, men gärna mer minst 7 cm tjock välhängd entrecôte eller T-benstek Mjöl (vete, mandel, efter behag) Mjölig tvättad oskalad potatis mjölk Montsant Morot, fint strimlad Morötter Moscatel Mosel Moseldalen Mourvedre Mozarella, hela, många… Muscat muskot Mutti hackade tomater eller körsbärstomater Mycket färskriven pepparrot mörk choklad, >70% och INTE blockchoklad Nebbiolo Nero d'avola näve torkade trattkantareller Några gula lökar, klyftade Några skalade morötter nötfärs (eller annan färs) Nötfärs okra eller sockerärter olivolja, gärna smakrik Olivolja, smör och gärna gås- eller ankfett olivolja Olja att fritera i Om ni tycker om rotselleri så lägg i en bit, selleri tar lätt överhanden orange paprika, hackad ostronsås Oxfilé, rejält melerad paket frysta gröna sojabönor paket kycklingfärs paket kycklinglever Papaya/mango, gärna lite omogen, strimlad Pedro ximénes peppar Pesto Petit Verdot Petite Sirah Pfalz Philadelphiaost, naturell Piemonte Pinot Blanc Pinot Gris Pinot Meunier Pinot Noir Pinotage Pizzadeg, finns många bra färdiggjorda om du inte vill baka själv Potatis potatisar efter behag pressad citron Primitivo Priorat Provence Prästost (eller den osten du har i kylskåpet) Päron påse sviskon Rabigato Racletteost Rapsolja och smör rapsolja så det täcker fisken rapsolja/olivolja rapsolja rejält mogna prickiga bananer, i små bitar Rheingau Rheinhessen Rhone Ribera del Duero ricotta Riesling rimmat sidfläsk, tärnat eller i stavar Rioja Risvinäger Riven cheddarost riven färsk ingefära Riven goudaost riven ost riven parmesanost Riven västerbottenost rivet citronskal rivna solovitlökar romansallad ruccolasallad rulle getost rumstempererat smör Runt 4 ostron per person brukar vara lagom som förrätt Rädisa, fint strimlad rågade matskedar tomatpuré röd chilifrukt röd spansk peppar inkl kärnorna, hackad Röd spansk peppar, efter behag röd spansk peppar rödlök, tunt skivad rödlök rödlökar saften av max en citron Saften från ½-1 lime + zestat skal Saint Emillion Saint-Estephe sallad, färg och form efter behag Salladsblad Salladslök eller purjo, strimlad Salladslök, ett knippe, eller ev purjo salladslök, ger bra sting salladslök, hackad Salsiccia, gärna med fänkål, ger jättefin smak tillsammans med lök och ostarna Salt & svartpeppar Salt och nymald svartpeppar salt och peppar efter behag Salt och peppar, smaka av Salt och peppar Salt och svart peppar Salt och svartpeppar Salt och vitpeppar salt, svartpeppar efter behag salt salta jordnötter Sangiovese sardellfiléer sats Mornaysås som gratängsås Sauternes Sauvignon Blanc Semillion Semillon Setubal sherry, portvin eller glögg Shiraz Sichuanpeppar, hel, en näve typ Sicilien skalet av en halv citron Skivad gul lök Skivade bifftomater skivor vitt dagsgammalt bröd Smakrikt, välhängt kött, entrecote, strimlat i lillfingerstora bitar Smaksättning till ströbrödet, exv Old bay seasoning Smaksättning till ströbrödet Smokey BBQ sås Smultron små torkade chilifrukter smör eller olja att steka i Smör och rapsolja till stekning smör till stekning Smör, till stekning och potatisen smör socker solovitlök, riven solovitlök solovitlökar, rivna Solovitlökar, ung en halv dl riven vitlök solovitlökar Soltorkade tomater Sonoma South Australia Spansk peppar eller chiliflakes st svampbuljongtärningar standardmjölk stekpåse stor purjolök/knippe salladslök Stora banancharlottenlökar eller gul lök stora banancharlottenlökar Ströbröd strösocker (175 g) strösocker, börja med lite och smaka av strösocker sultanrussin Svartpeppar efter behag svartpeppar från kvarn svartpeppar Syrah söt senap Sötaktigt bröd Sötma Tajarinpasta (se recept nedan) eller tagliatelle med ägg Tempranillo Tillbehör att doppa, blomkål, broccoli, paprika, salladslök, minimajs, morötter, gurka, ja egentligen vad ni själva tycker om Tillsätt hackad basilika efter smak. Enligt min smak – mycket hackad basilika Tinta Roriz Tomatpuré Tomatsås: Torkad oregano Torkad svamp Torkade chiliflagor Torkade vita bönor som blötlagts ett dygn och sedan kokat med vatten Toscana Touriga Franca Touriga Nacional Touriga National Trebbiano Trincadeira Tryffel, färsk eller på burk tryffel Tumstora ingefärsbitar Turkisk yoghurt Tvättade, oskalade potatisar i klyftor Umbrien Upp till 10 cm skalad färsk ingefära Vad vore livet utan ost? Lägg på getost eller mögelost eller frossa i alla ostar du kan tänka på. Använder du bara ost är tomatsåsen viktig, ger krydda och fyllighet valfri topping, bläckfisk, skivad ryggbiff, quornfärs... Valfri topping Valle del Bio-Bio Valpoliciella vaniljstång Varmrökt lax i bitar vatten verdicchio Verdiccio vetemjöl (150 g) vetemjöl vin santo Vinho Verde Viosinho vispgrädde Vit balsamvinäger vita bönor (eller kokar du egna typ 2 dl kokta) Vitlök (gärna solovitlök, enklare att få mycket) Vitlök efter behag Vitlök, pressad Vitlök, riven vitlök, solovitlök Vitlök vitlöksklyfta vitpeppar Vitt vin gärna riesling vitt vin vitvinsvinäger vodka västerbottenost, riven västerbottenost Washington state Western Cape worcestersås Zinfandel ägg, pocherade eller förlorade ägg äggula äggulor äggvitor Nyckelord Abbotts & Delaunay Carignan Alambre Moscatel de Setubal Alvarinho Contacto Andre Clouet Grande Reserve Anima Chenin Blanc Asiatisk lax Asiatisk sallad Auberginegratäng Banan BBQ Beringer Knights Valley Cabernet Sauvignon Bistecca fiorentina Black Stallion Cabernet Sauvignon Blandy’s Harvest Malmsey Blewitt Springs Estate Sparkling Shiraz blåmusslor Bobotie Bollinger La Grande Annee Brut Bollinger Special Cuvee Brut Borgogno Barbera d'Alba Bouillot Cremant de Bourgogne Millésimé Brut Brolio Chianti Classico Brunello di Montalcino Val di Suga Brutocao Cabernet Sauvignon Böngryta Campo Viejo Reserva Campos Goticos Capitel de Roari Amarone Casal di Serra Classico Cassoulet Castelnau de Suduiraut Castion Moscato d'Asti Ceasarsallad Chablis Premier Cru Fourchaume Chablis Premier Cru Grande Cuvée Chamlija, Istranca Mutesekkir Champinjoner Chateau Haut Brandey Chateau L'Ermitage Chateau la Tour de By Chateau Lamarque Chateau Laroque Chateau Phelan Segur Chateau Ste Michelle Chardonnay Chateau Ste Michelle Syrah Chateau Valeou Chianti del Barone Ricasoli Chili con carne Chilikyckling Chimichurri Château du Levant Château L'Hospitalet, La Réserve Rouge Château Mont-Redon Lirac Citronlikör Clos du Val Chardonnay Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer Cote Mas Organic Rose Coto de Imaz reserva Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc Crème Caramel Crémant d'Alsace Chardonnay Cuvée Madame Chardonnay Darling Cellars Brut Rose De Loach Russian River Valley Pinot Noir Deutz Brut Classic Diebolt-Vallois Prestige Brut Domaine des Pasquiers, Plan de Dieu, 2018 Don PX Dows Tawny Port Dr L Riesling Dr Loosen Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Ekologiskt vin En ch9okladälskares dröm Enzo Bartolis Barbera d'Asti Superiore Finca el Puig Folklore Albariño Frikadeller Friterade kammusslor Friterade ostron Friterade pilgrimsmusslor Friterat Gardo & Morris Pinot Noir Geheimrat J Riesling Spätlese Trocken Georg Breuer Riesling Sauvage Girard Old Vine Zinfandel Gong Bao GR-174 Groh Organic Groot Constantia Shiraz Gräddig grön soppa Grönkålssoppa Gäddqueneller Gås Hamburgare Hasselbackspotatis Henriot Millésime Brut Hjärtlig hallondessert Hubert Beck Reserve du Chevalier Pinot Gris Hunter's Sauvignon Blanc Irony Pinot Noir Janssons frestelse Jonty's Ducks Pekin Red Kladdkaka Kleine Zalze Cabernet Sauvignon konfiterad anka Konfiterad lax Konfiterad potatis Kunstler Riesling Qba Trocken Kyckling i lergryta kycklinglevermousse kött La Bastide Blanche La Cetto Petite Sirah La Pastourelle lammlägg Lammstek Land's end Langhe Nebbiolo Pio Cesare Lax med getost Lemon curd Les Hauts de Granget Les Sorts Limoncello Lirac Les Chenaies Lobster roll Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rose Lök Marques de Arienzo Reserva Monte Garbi Ripasso Montefalco Rosso Antonelli Montelciego Reserva Morning Bride Moulin Touchais Mulderbosch Chenin Blanc Muscat de Beaumes de Venise musslor Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs Nyårsmeny Oinoz Prestigio Ostfondue Oxfilé P.Lex Reserva Passitivo Primitivo, Pasta Paul Dolan Chardonnay Perbacco Nebbiolo Perfect Day Spumante Petit Chablis Vibrant Pierre Chavin Pierre Sparr Pinot Gris Reserve, Pizza Pol Roger Pongracz Brut Quinta do Crasto Raccolto Nero d'Avola Cabernet Sauvignon Rasteau Domaine de Verquière Ravioli Redoma Branco Revbensspjäll Ribera 1 One Risotto Rosato Enzo Bartoli Ruffino Vinsanto Serelle Ruppertsberger Imperial Cuvée Saint Clair Origin Pinot Noir Saint Clair Pinot Noir Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc Sallad Lyonnaise Salsa Sancerre Les Pierris Scala Dei Prior Crianza Schnitzel på lamm Seppeltsfield Village Barossa, Shiraz Simi Cabernet Sauvignon Simonsig Cape Blend Skaldjursröra Smulpaj Stoneleigh Sauvignon Blanc svamp Svampsoppa Tajarin Tant Annies smulpaj Taurasi Feudi di San Gregorio Thaisallad The Econic Chardonnay Ti Amo Toast med lardo Toast med sojabönor Tomatsås Trimbach Riesling Tryffel Turckheim Pinot Gris Réserve Vegetariskt Verdicchio dei Castelli Villarini Nero d'Avola Vina Pedrosa Crianza Vina Pomal Reserva Vouvray Domaine Des Lauriers Wild Strawberry Sparkling