Ceasarsallad

Ceasarsallad

 

No ratings yet

Catarinas Ceasarsallad

Vad är mer förknippat med sommaren än sallad, lätt och krispigt, perfekt som picknickmat. Pricken över iet är en väl kyld, bra rosé till men låt oss börja med själva salladen.
Måltid / Vintyp Huvudrätt
Kök / Vin Sallad
Nyckelord Ceasarsallad
Portioner 4 pers

Ingredienser

Marinad till kycklingfiléerna – marinera gärna dagen innan

  • 6-8 kycklingfiléer gärna majskycklingar och kolla så att de haft ett bra liv
  • 1 dl balsamvinäger om du vill ha filéerna vita så ta vit balsamvinäger
  • 1 pressad citron
  • 1 dl rapsolja inte kallpressad utan vanlig
  • Salt och peppar

Krutonger

  • 4-8 skivor vitt dagsgammalt bröd
  • ½-1 dl rapsolja
  • Från 1 klyfta till en hel stor solovitlök eller mer helt beroende på hur vitlökstokiga ni är

Sallad

  • 500 g färska haricots vertes sockerärtor eller brytbönor
  • 2 rödlökar minst
  • 2-3 krukor romansallad
  • 1 medelstor påse babyspenat

Dressing – kronan på verket!

  • 5-10 sardellfiléer igen, beroende på er smak så kan dessa bli ännu fler
  • 1 msk fransk senap typ gul Dijonsenap
  • 3 äggulor
  • 1 solovitlök om ni vill, men minst 2 klyftor
  • 1 msk worcestersås
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk pressad citron
  • 2 dl olivolja
  • 2 dl fint riven Parmesanost riv själv!
  • 2-4 msk mjölk till för att späda ut om den blir för tjock
  • Salt och peppar men ta det lugnt med saltet innan ni smakat av, sardellerna ÄR salta!

Instruktioner

Gör så här:

    Börja med att marinera kycklingfiléerna, gärna dagen innan så smakerna verkligen tränger in. Blanda balsamvinäger, citron, olivolja, salt och svartpeppar i en bunke. Lägg i kycklingfiléerna och låt stå minimum 30 min men som sagt gärna längre.

    • Skär brödet i tärningar och rosta dem i rapsolja i en stekpanna, de ska få fin gyllenbrun färg. Pressa i vitlöken mot slutet och ställ åt sidan.

    Gör dressingen. Hacka sardellerna fint och blanda dem med senap, äggula, pressad vitlök, worcestersås, vinäger och pressad citron. Vispa i olivoljan, eller ännu bättre faktiskt, kör med mixerstav. Rör i parmesanosten och mjölken. Smaka av med salt och svartpeppar.

      Skiva/hacka haricote verters/sockerärtorna. Skala löken och skär den i tunna, fina ringar, gärna med mandolin om du har en – ett av kökets bästa verktyg. Riv/bryt sönder romansalladen.

        Grilla eller bryn kycklingfiléerna hastigt i het panna så att de får färg. Häll därefter i marinaden och låt filéerna eftersteka i pannan på låg värme ca 8-10 min. Låt filéerna vila en stund innan de skärs upp.

          Blanda ihop sallad, baby spenat, haricots verts/sockerätror, lök och hälften av dressingen i en stor bunke. Lägg upp på serveringsfat och strö över brödtärningar och lite hyvlad parmesanost. Servera med kyckling och resten av dressingen samt gärna lite extra hyvlad parmesan i en skål.

            Share
            Tags:
            Inga kommentarer

            Kommentera
            Betyg