04 dec Aubergine- gratäng
Auberginegratäng med sting
Auberginer har alltid varit något smaklöst, lite sladdrigt som jag aldrig varken använt eller gillat. Men jag måste backa på det nu, de kan ju vara gudomligt goda rätt använda och tillagade. Alltid lär man sig något. Min vändning kom när jag smakade Melanzane alla Parmigiana, en italiensk auberginegratäng. Det här receptet är en variant, lite sting och med prästost. Melanzane alla Parmigiana är som våra köttbullar, varje kock har sin variant så jag antar att detta blir min variant då. Oavsett så blev den grymt god.
Portioner 0
Ingredienser
- Auberginer
- Salt
- Rapsolja
Tomatsås
- Chiliflakes
- Gul lök
- Vitlök (gärna solovitlök, enklare att få mycket)
- Ingefära (tunt tunt skivad)
- Morötter
- 1 Päron
- Tomatpuré
- Vitt vin
- Konserverade körsbärstomater (typ Mutti)
- Mozarella, hela, många…
- Prästost (eller den osten du har i kylskåpet)
Instruktioner
- Börja med att skiva auberginerna, inte på längden utan på ”kortsidan”, lägg ut dem och häll på salt. Saltet drar ut vätskan, saltar och gör skivorna fastare. Låt dra tills du är klar med tomatsåsen, men minst 15 min i alla fall.
- Fräs chiliflakes några minuter i rejält med rapsolja o smör i en gryta. Hacka den gula löken, krossa solovitlökarna och finstrimla ingefäran, lägg ner i grytan och låt fräsa ett tag. Dofterna sprider sig, har ni haft tur att hitta en ingefära som är mer kompakt, liten och knubbig, mer lik färsk gurkmeja i utseendet, inte de större arterna så är det bara att gratulera, den är mer smakrik, mer aromatisk och kommer fram i rätten på ett smarrigt sätt, behåller sin karaktär på ett fint sätt.
- Finhacka morötterna o låt fräsa med ett tag. Finhacka päronet och lägg i, ger en fin sötma som balanserar syran i tomaterna. Klicka i tomatpurén och låt den fräsa med lite, fortfarande på rätt så hög värme. När allt har fått fräsa och dela med sig av sina smaker så häll i det vita vinet, minst 1 dl. I med en burk hela körsbärstomater och låt allt småputtra medan du vänder dig mot auberginerna igen
- Skölj av saltet från aubergineskivorna och stek dem på båda sidor, relativthårt i het rapsolja, de skall få yta och färg. Skär mozarellan i skivor, såtjocka du vill ha, lika många skivor som aubergineskivor, men tipset är attskivorna är ungefär lika tjocka. Varva aubergineskivor med mozarellaskivor i enugnsfast form, skivorna skall vara stående (tänk förr när man späckade falukorvmed ost skivor, om nu den minnesbilden hjälper, annars finns foto längre ner ireceptet). Smaka tomatsåsen och salta och peppra om så behövs. Häll sedantomatsåsen över aubergine- och mozarellaskivorna. Riv över prästosten, in iugnen på 200 grader, lite längre ner än mitt i ugnen, låt gå tills gratängenputtrar och osten fått färg, minst 20 min. Servera med en krispig, fräschsallad och en klick crème fraiche, om du tycker det behövs.
Anteckning
Varvade skivor av aubergine och mozarella, på "höjden".
Inga kommentarer