Friterade kammusslor

Friterade kammusslor

Friterade kammusslor
No ratings yet

Friterade kammusslor

Att fritera är enklare än man tror och en fritös behövs egentligen inte, i alla fall om man bara skall laga mat till familjen och inte fritera till hela grannskapet. En wok är bra att ha och fritera i, men en kastrull går lika bra, jag bara råkar ha en wok som jag av någon anledning använder när jag skall fritera. Smaksättningen på ströbrödet går att variera i det oändliga, likaså dippsåsen men i det här receptet har jag en asiatisk touch som passar väldigt bra till kammusslor/pilgrimsmusslor.
Måltid / Vintyp Förrätt, Huvudrätt
Kök / Vin asiatiskt
Nyckelord Friterade kammusslor, Friterade pilgrimsmusslor, Friterat
Portioner 0

Ingredienser

Musslorna

  • Kammusslor eller pilgrimsmusslor Antal beroende på hunger och om det är förrätt (3 per person) eller huvudrätt (min 6 per person)
  • Ströbröd
  • Ägg
  • Smaksättning till ströbrödet Malen torkad ingefära, salt, chiliflakes
  • Olja att fritera i Rapsolja

Dippsås

  • Creme fraiche 1-2 dl
  • Fisksås Min 1 msk men smaka av
  • Limejuice Samma här, smaka av
  • Koriander Kan det bli för mycket?
  • Chili Färsk hackad eller flakes
  • Salt Smaka av, tänk på att fisksåsen är salt
  • Sötma Smaka dig fram men blir det för surt så ta i lite sötma exv honung eller lite strösocker

Instruktioner

Dippsåsen först

  • Rör ihop ingredienserna och smaka av utefter tycke, våga mer med fisksåsen, det brukar göra susen och balansera med lime och ev salt. Låt såsen stå och dra medan du gör musslorna.

Fritera musslor

  • Låt musslorna tina långsamt om du har frysta.
  • Knäck 1-2 ägg och rör ihop dem i en skål. Blanda ströbrödet med kryddorna i en annan skål. Var inte snål med ingefäran, den ger en fin hetta.
  • Värm upp oljan till 170 grader och hitta nivån på din spis så att oljan ligger runt 170 grader. Doppa musslorna, en efter en, i äggsmeten och sedan i ströbrödet och sedan ner försiktigt i oljan. Ta upp musslorna, en efter en, när de fått fin gyllene färg och lägg dem på papper så de kan rinna av. Servera så snabbt du kan med en krispig grönsallad, dippsåsen och ett glas väl kylt vitt vin gjort på viognierdruvan.
Share
Inga kommentarer

Kommentera
Betyg