Att välja vinglas

Att välja vinglas

Konsten att välja rätt vinglas

Det finns många olika sorters vinglas så vilket ska man välja? Många köper vinglas enbart efter utseende, men glasets utformning har stor betydelse för hur vi upplever vinet. Exempelvis kan ett stort, kupformat glas vara det som passar bäst till champagne! Det finns en del saker som är bra att tänka på när man väljer vinglas. Om du vill utforska glasets betydelse rekommenderar vi att gå på en speciellt anordnad glasprovning.

Det största delen av vinupplevelsen kommer ifrån doften vi känner, dels när vi sniffar på själva vinet men också när vi dricker och har vinet i munnen – då går dofterna upp till näsan bakvägen, så att säga. Dofterna i vinet upplever du alltså inte enbart när du luktar på vinet utan även när du smakar på det. Testa att hålla för näsan när du dricker vin så får du se. Vi kan alltså inte ”smaka” svarta vinbär, vanilj, krusbär etc. I munnen känner vi endast de fem grundsmakerna, sött, surt, salt, beskt och umami (metallisk smak som finns ibland annat skaldjur/kräftor).

En del vinglas har en vid mynning och det kan vara vackert att duka med, men inte optimalt för vinupplevelsen. I ett glas med vid mynning tenderar dofterna att försvinna åt alla håll i rummet. Den bästa formen på vinglas är de som är kupade samt smalnar av vid mynningen, ett så kallat tulpanformat glas. Det avsmalnande formen gör att dofterna koncentreras när du doftar. Kupformen gör att en större del av vinet får kontakt med luft, då ju vinet reagerar med syre (oxiderar) och därmed utvecklas – doftar mer. Det är samma princip som när man dekanterar ett vin – syret hjälper vinet på traven.

Vi har varit på vin-/glasprovning några gånger och det är fascinerande att se hur till och med ett och samma vin både doftar och smakar olika beroende på i vilket vinglas det serveras i. Formen på kupan avgör var i munnen vinet kommer in i din mun och därför hur du upplever det. Vi känner sött längst fram på tungspetsen, salt långt fram på tungan på sidorna, surt längre bak också det på sidorna samt beskt mitt på tungan längst bak (tungroten).

Vinstilen och vilken druva vinet har gjorts på spelar stor roll. Exempelvis så får en ekfatslagrad Chardonnay en större fyllighet och mer ekfatstoner i ett stort vinglas med relativt öppen mynning. Samma vin i ett smalare glas kan upplevas stängt och dammigt. Om man i det smalare glaset i stället dricker ett ungt och fruktigt vin gjort på Sauvignon Blanc känner man tydligt de druvtypiska krusbärs- och flädertonerna. Provar man det vinet i Chardonnayglaset försvinner en stor del av frukten och vinet känns mest syrligt. Med tanke på att Champagne oftast främst är gjort på Chardonnay rekommenderar vi att ni testar att dricka Champagne ur ett typiskt Chardonnayglas.

Många glastillverkare gör vinglas som är framtagna för att passa särskilt till olika vintyper och de anordnar regelbundet glasprovningar. Vi på Hallbus Vin kommer också att hålla i glasprovningar inom en snar framtid. Även om du inte planerar att investera i en uppsättning olika glas rekommenderar vi ändå att gå på en glasprovning, just för att det är en kul och lärorik upplevelse.

Det finns bra standardglas som passar till de flesta viner. Vissa är små och enkla att bära med sig, men kanske inte så kul att duka med hemma. Andra provningsglas är gjorda av kristall/halvkristall och därmed finare men ömtåligare. Du kan köpa bra, tåliga och snygga vinglas i vår webshop. Tveka inte att höra av dig om du har frågor om vinglas.

Tags:
Inga kommentarer

Kommentera