Att lagra vin

Du behöver inte ha ett stort hus med en specialdesignad vinkällare för att lagra vin, det går faktiskt att lagra i garderoben och vinerna behöver inte heller kosta skjortan för att vinna på lagring. Här tipsar vi om vad du ska tänka på när du lagrar vin. 

Varför ska man lagra vin? Vid lagring förändras vinet; fruktighet, syra och tanniner (strävhet) rundas av och integreras med fat och sötma. Vinet blir mjukare, mer komplext, upplevs mer harmoniskt och som en helhet. Denna process påskyndas av korken som släpper igenom syre som gör att vinet långsamt oxiderar.

Faktorer som ger vin lagringspotential är alkohol, fruktsyra, sötma och strävhet. Observera att ett dåligt vin inte blir bättre av lagring. Det bör vara balanserat redan som ungt även om vinet upplevs som ”spretigare”. Vinet har en topp som varar olika lång tid, därefter börjar det dala. Frukten avtar, syran försvinner, tanninerna blir torrare och försvinner – blir torrt och platt. Vinet får en oxidationston och maderiseras, går det riktigt långt kommer vinägertoner. Vita viner får ofta en överdriven nötighet.

Vilka viner vinner på att lagras? De flesta viner görs ofta för omedelbar konsumtion. Vinmakaren har kanske gjort ett vitt vin med lite lägre syra vilket gör det perfekt att dricka nu och risken är att det blir platt efter några års lagring. Likadant gäller för röda viner, vinet kanske redan vid inköp har en lagom fruktighet och mjuka tanniner (dvs är inte så strävt) och efter lagring försvinner frukten och utan tanniner blir smaken mest platt. Vissa viner är däremot gjorda för att lagras. En tuff och stram röd Bordeaux upplevs mest som sträv och kartig när den släpps i handeln, men efter lagring visar den sin rätta karaktär av komplexa svamp och skogstoner, stall, läder och tobak tillsammans med svarta vinbär.

Sen är det tycke och smak som avgör. Gillar du fruktiga, friska vita viner med hög syra och fruktiga och/eller sträva röda viner kanske inte lagring är något för dig. Men vi rekommenderar att testa lagrade viner, vinerna är mer komplexa och smakrika. Även om du inte lagrar själv så går det ofta att köpa mer mogna viner.

Mer generellt kan man säga att de flesta bättre röda viner, nästan alla söta viner och absolut champagne vinner på att lagras. Vita torra viner är mer beroende på stil, men även här finns många viner som vinner på att lagras. Systembolagets lagringstips kan man dock ta med en nypa salt, vinerna har oftast mycket större lagringspotential än vad Systembolaget anvisar.

För att lagra viner längre tid krävs det mer kunskap om område, vintyp, årgång och producent. Enskilda vingårdar, årgångar och producenter kan prestera toppviner som kan lagras länge medan andra gör viner som inte utvecklas lika väl, områden skiljer sig vad gäller årgångar etc.

Tips: Lagra gärna minst 3 flaskor av varje sort. Om du tror att vinet behöver lagras 5-10 år så kan du då dricka första flaskan efter 5 år. Tycker du då att vinet är perfekt, njut av de andra två inom kort. Är det fortfarande alldeles för ungt och outvecklat, vänta då ytterligare några år innan du öppnar nästa flaska. Ett annat bra tips är att köpa magnumbuteljer. I en magnumflaska får vinet mindre kontakt med syre och utvecklas långsammare och därmed bättre. Nackdelen är så klart att få plats med flaskorna då de flesta vinställ är gjorda för standardflaskor.

Lite generella tips om olika viners lagringstider

Frankrike. Inte bara årgångschampagne mår bra av att lagras utan också vanlig årgångslös champagne utvecklas av ett par års vila. Riktigt stora röda viner från Bordeaux behöver uppemot 10-20 år för att göra sig själva rättvisa, medan de bästa vita mognar på halva tiden. Bra, men enklare röd Bordeaux vinner på att lagras minst 5 år. Söta vita från Bordeaux är ofta goda att dricka unga, men utvecklas hela tiden och kan lagras väldigt länge, 10-30 år. Bättre röd Bourgogne kan behöva 5-15 års lagring för att bli som bäst. Bra vit Bourgogne kan behöva 5-10 år. För röd Bourgogne är det ofta beroende på vilken årgång och producent det är. Norra Rhônedalens kraftiga röda viner kan, beroende på årgång och producent, lagras upp till 15-20 år. I södra Rhône är det främst de röda vinerna från Châteauneuf-du-Pape som brukar gå att lagra länge, 5-15 år.

Italien. Bra röda viner från Piemonte som Barolo, Barbaresco och Langhe vinner på att lagras, gärna 5-15 år. Likandant gäller för Toscana där främst Brunello di Montalcino och Supertuscanys bör lagras 7-15 år. Chianti Classico 5-10 år och Vino Nobile de Montepulciano lite kortare tid, cirka 5 år. Amarone är väldigt lagringsdugliga, särskilt pga den höga alkoholhalten, säg 5-15 år.

Spanien. Rioja tål lagring bra, säg 5-15 år utan problem. Ribera del Duero och Priorat har som unga hög frukt som dämpas av åren, lagra dem gärna 5-15 år. Portvin Vintage port inte bara kan, utan bör lagras länge. 20-30 år brukar behövas för att vinerna ska anses vara på topp.

 

Share
Inga kommentarer

Kommentera