
08 mar Sake – japanskt risvin
Sake passar ypperligt till japansk mat, de växte upp tillsammans. Sake funkar främst till fisk, skaldjur och vegetariska rätter som sushi, sashimi, tofurätter och tempura. Vi har provat några olika sakesorter och här är tips på två sake som sinsemellan är väldigt olika. Sake är lite som vin, dels är det ett risvin men sake kommer i många olika smakformer, från torrt till sött och det finns även mousserande sake. Principen är att fin sake serveras väl kyld medan sämre kvalitéer oftast serveras uppvärmda.
Sake har alltid en viss känsla av sötma som passar fint till japansk mat, särskilt med tanke på att sushiris oftast är lite sött och syrligt. Sake betyder alkohol och det vi kallar sake heter egentligen nihonshu i Japan. Det är Japans nationaldryck och tillverkas av ris, vatten och en sorts mögelsvamp (koji) och görs genom att omvandla stärkelse i riset till jäsbart socker. Det finns många olika begrepp och kvaliteter på sake, viktigaste faktorn är hur riset är polerat, ju mer polerat desto renare och fruktigare blir saken. Mest klassisk och godast sake har ingen tillsatt alkohol, vilket heter Junmai (bra att komma ihåg).
Här kommer vin- och mattips:
>> Vintips Gekkeikan Junmai Sake <<
>> Vintips Tomio Iwai Junmai Ginjo <<
Kul tips till efterrätter är ett japanskt fruktvin. Vi har testat Ile Four Yuzu som finns på Systembolaget (nr 191 för 209 kr). Yuzu är en asiatisk citrusfrukt, lite som ett mellanting mellan mandarin, pomerans och grapefrukt. Vinet har en skön kombination av sötma och syra med en underbar citruspunch.
För dig som vill veta mer om Sake har finska Alko bra information:
https://www.alko.fi/sv/dryck-och-mat/smakernas-varld/vinernas-varld/vad-ar-sake
Inga kommentarer