Musselsoppa de luxe

Musselsoppa de luxe

Musselsoppa
3.34 from 3 votes

Musselsoppornas musselsoppa

Vinkokta musslor är poppis och vansinnigt gott men jag hör sällan att folk lagar en klassisk blåmusselsoppa, där soppan är primär och några få hela blåmusslor snarare blir kronan på verket än hela rätten. Det här är ett enkelt recept på en krämig och väldigt smakrik musselsoppa, enkel att göra, tycker jag i alla fall. Prova och se vad ni tycker.
En Chablis med några år på nacken funkar jättebra till.
Måltid / Vintyp Förrätt, Huvudrätt, Soppa
Kök / Vin Svenskt
Nyckelord blåmusslor, Musselsoppa
Portioner 0

Ingredienser

  • Färska blåmusslor, 1 nät musslor per 2 personer ungefär
  • Smör, rejäl klick
  • Hackad gul lök
  • Vitt vin, lagom syra, en halv flaska per 1 nät musslor
  • Grädde, 2-3 dl per 1 nät musslor
  • Sherry, portvin eller madeira, ngn klunk per musselnät
  • En skvätt fisksås
  • Eventuellt citron

Instruktioner

  • Låt musslorna ligga i saltat vatten några timmar innan så de hinner sanda av sig om de skulle vara sandiga. Plocka bort trasiga musslor och plocka undan 2 -3 musslor per man som skall kokas separat senare.
  • Fräs löken i smöret så den blir genomskinlig, häll på vinet och öka värmen rejält så vinet får våldskoka minst 5 minuter, då kokar syran bort och det blir mer fylligt.
  • Lägg i musslorna i det kokande vinet (inte de undanplockade, spara dem ett tag till) och häll på lite vatten om det behövs, musslorna skall koka under lock 5-10 minuter, tanken är att de skall avge smak så hellre 10 minuter än 5. Sila av fonden och häll i separat kastrull. Häll i grädde och låt långsamt sjuda.
  • Nu till trixet. Plocka loss alla kokta musslor från sina skal och lägg i en mixer med lite vatten (eller använd stavmixer med vatten i en skål). Mixa länge och väl så det blir en helt slät geggamojja (ja, tyvärr, ser inte jättekul ut men är en grym smakbomb). Häll tillbaka i kastrullen med fonden och låt sjuda. Smaka av soppan med fisksås (salt och fyllighet), sherry/portvin/madeira (sötma och fyllighet), om soppan känns för platt så i med några droppar citron (syra och ryggrad) samt salt och peppar om det behövs.
  • Nu till de undanplockade musslorna. Ånga dessa separat i en liten kastrull med lite vatten i, tillräckligt för att skapa ånga, på med locket och låt ånga tills alla musslor öppnat sig och lite till. Dra från plattan och med locket kvar med liten glipa, häll musselspadet i den sjudande fonden. Låt locket vara kvar på lilla musselkastrullen. Smaka av soppan igen, justera om så behövs.
  • Servera med de ångade musslorna ilagda samt nybakt bröd att doppa. En smakrik blåmusselsoppa som verkligen maxar upplevelsen av musslorna.

Tips på en Chablis som funkar till musselsoppan är Jean de Chaudenay

Share
1 Kommentar
  • Hans
    Kommenterat 15:28h, 07 juni Svara

    Har inte provat men läser mig till att det blir gott. Hoppar över fisksåsen gör jag men annars, superbt!

Kommentera
Betyg