14 mar Åkerbönsoppa
Åkerbönsoppa
Åkerbönan är en av våra allra äldsta kultiverade växter och jag kan inte riktigt förstå varför vi överhuvudtaget övergav den, den är grym, nötig, smörig, len och mättande, fullproppad med protein och andra nyttigheter. Jag har inte utforskat alla möjligheter ännu men här kommer ett busenkelt recept på en otroligt len och god soppa som får ett uppiggande bett av chiliolja.Ett vitt vin på viognier blir fint till, den druvan parerar hettan i chilin på ett bra sätt samt kramar åkerbönans nötiga smörighet.
Portioner 0
Ingredienser
- 5 dl blötlagda, skalade åkerbönor
- 1-2 st gul lök
- 1-2 st solovitlök
- 1-2 msk fond, kalv eller grönsak
- 1-2 msk thailändsk svampsoja
- 1 l vatten, lite beroende på hur mjuka bönorna är
- smör och rapsolja
- salt
Instruktioner
- Smält smör i en kastrull och häll i rapsolja. Häll i den hackade gula löken och den rivna vitlöken. Stek löken utan att den får färg. Stektiden beror lite på hur skarp vitlöken är, smaka av då och då, vitlöken skall ha mjuknat i smak.
- Häll i vatten, salt, fond och de uppblötta åkerbönorna, låt puttra, håll koll så det inte kokar torrt. När bönorna mjuknat och det blivit mjöligt så mixa så soppan blir slät. Smaka av med thaisojan och salt. När du är nöjd så servera tillsammans med en rejäl slurk av en kryddig chiliolja.
Anteckning
Här hittar du mer information om åkerbönan
Inga kommentarer