Coonawarra

Australien

Coonawarra & terra rossa – bäst Cabernet Sauvignon down under

Reser du i södra Australien vill vi tipsa om att hyra bil och köra kustvägen från Adelaide till Melbourne, en sträcka på ca 100 mil på bra vägar. På vägen kör du längs Great Ocean Road med slående vackra vyer och halvvägs ligger Coonawarra, av många ansett som Australiens bästa vinregion, särskilt för vin gjort på druvan Cabernet Sauvignon. Coonawarra är aboriginska och betyder vildkaprifol. Området är känt för sin röda jord, terra rossa, som ligger ovanpå porös kalksten. Klimatet är svalt på grund av närheten till havet, vilket gör att druvorna mognar långsamt.

Cabernetviner från Coonawarra har som unga ofta toner av cassis/svarta vinbär med en ton av fat, kaffe, mörk choklad samt mint. Minttonen i vinerna har ofta drag av eukalyptus, något som inte är unikt för Coonawarra utan som återfinns i många Australiska viner. Med åren går Cabernetviner från Coonawarra mer åt ceder, cigarrlåda och läder. De är ofta förvånansvärt strama för att komma från Australien. Vinerna är ofta goda redan som unga men utvecklas väl av lagring, de bästa vinerna kan lagras +10 år. Coonawarra är ett litet vinområde och det är inte långt mellan vingårdarna. Som alltid i Australien känner man sig välkommen och i princip alla vingårdar tar emot besök. Du behöver inte boka i förväg. Nu görs inte bara bra vin på Cabernet Sauvignon här utan du hittar också bra vin på druvorna Shiraz, Chardonnay och Riesling.

 

Här finns många bra vinmakare, några vi särskilt vill rekommendera att besöka är Wynns, Brand’s Laira och Rouge Homme. Andra som gör bra viner härifrån är Lindemans, Jacob’s Creek och Claremont. Wynns och Lindemans gör några värstingviner, bland annat Wynns John Riddoch, Lindemans Pyrus och Lindemans Limestone Ridge. Men du behöver absolut inte köpa värstingvinerna, det finns massor bra viner från Coonawarra till rimliga priser.

På besök på vingård så missa inte att prova Sparkling reds, något som de flesta vinmakare av aktning i Australien tillverkar. Sparkling reds är ofta gjorda på Cabernet Sauvignon eller Shiraz. Det är en häftig upplevelse att dricka ett kraftigt mousserande rödvin! Passar perfekt till grillade rätter på sommaren. Glöm inte kyla vinet! Det brukar finnas någon Sparkling Shiraz på Systembolagets beställningssortiment så kolla där.

 

En fantastisk sak med Australien är ju BYO – Bring your own wine, dvs du kan ta med dig eget vin till vissa restauranger. Titta efter BYO skylten, ta med vinet in, betala en mindre korkavgift och njut.

 

Vad gäller boende i området så finns det flera B&B’s i Coonawarra. Dessutom, 2,5 timmes bilkörning i riktning mot Melbourne ligger Port Fairy, en liten stad vackert belägen vid kusten med ett flertal B&B’s och hotell.

 

Nackdelen med Australien är så klart det långa avståndet för att ta hem vin. Det går att ordna hemtransport av vin, men du får bara föra in 4 liter vin alkohol tull- och skattefritt i Sverige när du reser från ett land utanför EU. För du in mer ska det tulldeklareras och du får betala tull och punktskatt för överskjutande mängd.

Samlade tips och länkar

Vingård Wynns Coonawarra Estate wynns.com.au
Vingård Rouge Homme, ägs numera av Di Giorgio digiorgio.com.au
Vingård Brand’s Laira brandslaira.com
Vinproducent Lindemans lindemans.com
Boende och restaurang Merrijig Inn i Port Fairy merrijiginn.com
Tullverket införsel av vin från land utanför EU tullverket.se