Ahr

Tyskland

Alla vägar bär till Ahr – på vinresa i Sveriges närområde

Ahrdalen i västra Tyskland är vårt närmaste vinområde. Det är en charmig, väldigt smal dal som bjuder på överraskande bra, mjuka och smakrika röda viner på druvan Pinot Noir. Vi rekommenderar starkt att ni stannar här på väg ner till Europa. Det finns mycket att upptäcka och njuta av i Ahr, varför inte gå en vandringsled? Här tipsar vi om boende, mat och viner för resa på egen hand.

Alla vägar bär så klart inte till Ahr, men vi har haft en förmåga att hamna där på väg till eller från resmål längre ner i Europa, vare sig vi velat eller ej. Ahrdalen är det närmaste vinområdet från Sverige räknat och ett perfekt övernattningsstopp för den som är sugen på röda viner istället för alla tyska vitvinsområden – som också ligger på bra övernattningsavstånd från/till Sverige. Beläget söder om Bonn och faktiskt bara ca 80 mil från Malmö, så med lite tur med trafiken på Autobahn tar det inte lång tid att komma till Ahr.

 

Ahrfloden rinner ut i Rhen 3 mil söder om Bonn och är en förvånansvärt liten flod. Dalen är också ganska kompakt och smal, det är bara 1,5 mil mellan Altenahr och Neuenahr-Ahrweiler, början och slutet av själva Ahrområdet. Där emellan ligger byarna Mayschoss, Dernau och Walzporzheim. Det är en slående vacker dal med löjligt branta sluttningar och pittoreska byar och hus. Vi rekommenderar varmt att besöka området, gör det som en egen vinresa eller stanna till en dag eller två på väg till eller ifrån annat resmål.

Det mesta vin som görs här är röda viner på druvan Pinot Noir, här kallad Spätburgunder. Det är ovanligt för att vara Tyskland, som i övrigt producerar mest vita viner. Ahr är ett litet distrikt och har också liten produktion. Vi klassar Ahr som Tysklands bästa rödvinsområde. Det görs bra röda på annat håll också.

 

Här kan man vandra på Rotweinwanderweg (rödvinsleden) längs sluttningarna. Leden går längs hela dalen men man kan välja att gå enskilda avsnitt så det behöver inte vara så betungande. Vi vandrade leden i oktober samtidigt som det var skördetid. Det var 18-20 grader och sol, fantastiska höstfärger, valnötterna var mogna och det var folkfest, bland annat serverade vinbönder vin i vita plastmuggar längs promenadstigen – en upplevelse!

 

I Ahr har man, som i övriga delar av Tyskland, benämningen Grosses Gewächs (stor växtplats, jämför grand cru i Frankrike) på vinlotterna med de bästa lägena. Doften innehåller röda bär som jordgubbar eller lingon, mogna viner får en ton av höstlöv och kompost. I smaken är det mjuka, fina tanniner och en tydlig syra. Man lagrar ofta vinerna på franska ekfat vilket ger toner av vanilj och en nödvändig tyngd och struktur i vinet. Alkoholhalten är 12-14%. Ett vin för lite lättare mat, gränszonen mellan kött och fisk. Med andra ord rätter med lax, torsk, kyckling och kalv fungerar bra. Gör dock inte tillbehören för dominerande.

 

Kvalitén har ökat de senaste 15 åren. Vinerna är generellt ganska dyra och de bästa vinerna har priser i nivå med viner från Bourgogne, men då kan de också mäta sig med kvalitén från Bourgogne (tycker Henrik, Catarina håller inte riktigt med utan skulle föredra en Bourgogne om hon fick välja). För att köpa ett bra vin lär du behöva betala ca 10-15 eur, de bästa vinerna kostar betydligt mer.

Maten i Ahr är typiskt tysk mat och det tenderar ju tyvärr att bli lite tungt ibland, vilket inte är en optimal kombination med de mjuka rödvinerna. Men det mesta fungerar ju, särskilt när man är på semester :). Så lite vintips. Om du gör en vinresa på egen hand rekommenderar vi att du först och främst besöker Winzer-genossenchaft (kooperativ) Maychoss/ Altenahr i Mayschoss.

 

Kooperativet stoltserar med att vara världens äldsta vinkooperativ. De gör bra viner och har ett stort utbud i olika prisklasser. Vi rekommenderar särskilt deras vin Edition Ponsart som är mycket prisvärd. Väl värd att besöka är också Meyer-Näkel i Dernau som gör kanske Tysklands främsta rödviner. Kreuzberg i Dernau gör också bra vin, där kan man bo också. Man behöver inte boka tid för besök och vinprovning på vingårdarna, det kan dock ändras snabbt i takt med att populariteten ökar.

 

Ahrweiler-Neuenahr är en lite större ort och inte så charmig. För boende rekommenderar vi istället att ni bor i någon av de andra byarna. Mayschoss eller Dernau ligger strategiskt ganska mitt i området och Altenahr är nog den mest pittoreska och vykortslika byn. Vi har bland annat bott på Jägerstübchen i Mayschoss, enkelt, rent och serverar bra tysk mat. Hotell Lochmühle i Mayschoss serverar väldigt bra mat, fina rum men lite dyrare, en svag känsla av betong-öststat-hotell inuti. Ett annat hotell vi inte bott på men som verkar charmigt är Zum Weissen Kreuz i Altenahr.

 

Egen bil är så klart smidigt för att ta sig runt. Vill man ställa bilen finns det andra alternativ. Avstånden är inte så stora så det går bra att promenera mellan byarna, varför inte på Rotwienwanderweg. Ett annat tips är tåg, det går lokaltåg längs floden och tågen stannar på många ställen.

 

Väldigt få viner exporteras tyvärr och de brukar inte finnas i Systembolagets sortiment. Bäst är att handla vinerna på plats. Vissa viner går att hitta i tyska matvaruaffärer, bland annat CITTI. Vår provningspanel har provat tyska Pinot Noir viner i Systembolagets sortiment. Pinot Noir passar ypperligt till gås, läs om Catarinas beprövade recept här.

Samlade tips och länkar

Turistinformation ahrtal.de
Vandringsleden ahr-rotweinwanderweg.de
Vinkooperativet i Mayschoss wg-mayschoss.de
Vingård Kurth i Bad Neuenahr-Ahrweiler weingut-kurth.de
Vingård Meyer-Näkel i Dernau meyer-naekel.de
Vingård Kreuzberg i Dernau weingut-kreuzberg.de
Vingård Nelles i Bad Neuenahr-Ahrweiler weingut-nelles.de
Boende och restaurang Jägerstübchen i Mayschoss jaegerstuebchen.de
Boende och restaurang Lochmühle i Mayschoss lochmuehle.nl
Boende Weissen Kreuz i Altenahr zum-weissen-kreuz.de