Beaujolais

Beaujolais – området med alla vokaler som finns…

Har du inte upptäckt Beaujolais ännu så kommer här ett försök till att frälsa dig! Många har hört talas om Beaujolais Nouveau, vårt råd är – glöm det, de vinerna är en trist hype som inte alls speglar de grymma rödviner som Beaujolais faktiskt har. Myten att Beaujolaisviner bara är fruktiga och ofta sura viner som inte går att lagra och knappt att dricka stämmer inte – bra Beaujolais är smakrika, lätta till medelfylliga, lagringsdugliga och fantastiskt prisvärda. Förutom att det finns väldigt många smarriga Beaujolaisviner att dricka så är själva området Beaujolais väldigt vackert och mysigt att besöka, väl värt en egen resa och inte bara ett kort stopp på vägen till andra resmål.

Beaujolais är en del av Bourgogne men räknas ofta som ett eget vinområde. Beaujolais ligger precis norr om Lyon och fortsätter sedan norrut upp mot staden Macon. Här görs ganska mycket vin, nästan uteslutande rött vin. I Beaujolais gör man rött vin på druvan Gamay (i övriga Bourgogne använder man Pinot Noir). Många förknippar Beaujolais med Beaujolais Nouveau som alltid släpps tredje torsdagen i november samma år det skördas, dvs vinet har precis jäst klart. Beaujolais Nouveau var väldigt populärt på 80/90-talet, men har nu minskat i popularitet. Beaujolais Nouveau är den enklaste kvalitetsklassen på vin från området och står för ungefär en fjärdedel av produktionen. De andra kvalitetsklasserna är (enklast först); Beaujolais, Beaujolais-Villages och Beaujolais Cru (som i sin tur är 10 olika byar). Beaujolais Cru är alltid rött och det är de vinerna som vi främst vill slå ett slag för. Det finns vitt vin från Beaujolais men det görs i väldigt små kvantiteter, främst på Chardonnay och vi tar inte upp dem här (men de är också bra).

 

Området är bedårande vackert, det är liksom ett gäng böljande stora kullar som är pepprade med vinrankor och små byar. Det är inte som övriga Bourgogne där vinodlingarna främst ligger längs en sluttning som vetter mot syd/sydost. Närheten till Lyon gör det enkelt att komma hit även med flyg/hyrbil. Åker du hit så är ett tips att undvika helger då det är ett väldigt populärt utflyktsmål för Lyon-borna.

 

Det finns många mysiga gamla byar i södra delen som är värda att besöka, bara åka igenom eller stanna och ta en kaffe, ett glas vin eller en lunch. Det är dock i norra delen som de bästa vinerna görs, och här hittar du också de 10 Beaujolais Cru-byarna: Moulin-à-Vent, Morgon, Chénas, Chiroubles, Juliénas, Fleurie, St-Amour, Reignié, Côte de Brouilly och Brouilly.

Smak och doft

 

Druvan Gamay ger viner som i unga år är blåröda, såpass blåröda att man kan identifiera en ung Beaujolais på bara färgen (i de flesta fall, bör tilläggas). Smaken har en bubbelgumston, inte jenka eller shake utan hubbabubba, röda godisbär, tuttifrutti är ordet vi far efter. Men tro nu inte att vinet är sliskigt och godisaktigt, druvan ger fler toner än så. Gamay har en bra, påtaglig syra som backar upp i bakgrunden, en strävhet som påminner om lingon och röda vinbär. Runt allt det här lindas en jordig ton, hallon och jordgubbar samt blåbär.

 

I vår Beaujolais-värld så sker magin när vinet fått några år på nacken, då kommer helt underbara toner fram. Detta gäller särskilt för Beaujolais Cru-viner. Vinet går från en städad fruktkorg med attityd till en fyllig, lite ruffig, skogig fransos med mogna toner av mörka bär, lingon, animaliska toner (tänk charkbutik), en jordig myltighet och där syran och strävheten har integrerats och tillsammans med allt det andra skapat ett vansinnigt gott vin, vuxet och stort, komplext och mångfacetterat som gifter sig med sommarens grillkött, höstens grytor samt smakrika vegetariska rätter, gärna med svamp. Det är ganska ofta man förväxlar en mogen Beaujolais Cru med en fin Bourgogne gjord på Pinot Noir. Vi tycker att Beaujolais Cru gärna kan lagras minst 5, gärna 8-10 år.

 

Beaujolais är billiga viner, här i Sverige kostar de flesta mellan 100-200 kr. Vi tycker det oftast är väl värt att främst köpa Cru-viner, särskilt om du reser till Beaujolais – på plats kostar de flesta Cru runt 8-12 EUR och du får väldigt mycket vin för pengarna. Så tipset är verkligen att åka dit och bunkra! Även om du inte har lagringsmöjlighet för 5-10 års lagring så lägg vinerna svalt, mörkt och vibrationsfritt i några år så kommer vinet utvecklas mer än du tror.

 

Ska man nörda till det lite så ger de olika Beaujolais Cru-byarna viner med olika karaktär, främst beroende på skillnad i jordmån. De kraftigaste, fylligaste och mest lagringsdugliga vinerna kommer från byarna Moulin- à -Vent, Morgon och Chenas. Moulin- à-Vent betyder vindmölla och den finns faktiskt kvar ståtandes på en kulle. Mer eleganta och lätta Cru-viner görs i exempelvis Chiroubles och Fleurie.

Kolsyrejäsning

 

I Beaujolais har man en speciell tillverkningsmetod när man jäser vinet, Macération Carbonique (kolsyrejäsning). De flesta viner omvandlas från druvjuice till alkohol via en jästjäsning, för rött vin krossar man druvorna först och sedan låter man dem jäsa. Vid kolsyrejäsning behåller man druvorna hela i en tank fylld med kolsyra och druvorna börjar jäsa inifrån. Genom kolsyrejäsning blir vinerna mjuka, fruktigare och mer lättdruckna. I Beaujolais använder man oftast en mix av kolsyrejäsning och vanlig jäsning genom att man har många druvor i ett kärl och då krossas druvorna i mitten och långt ner i kärlet av sin egen tyngd innan jäsningen börjar, det vill säga att en stor del av druvorna jäser ”normalt”. Kolsyrejäsning blir mer och mer populärt runt om i vinvärlden, särskilt vinproducenter som vill göra ”naturliga” viner som ska drickas unga.

 

Resetips

 

Det bästa tipset är att ha egen bil och bara kryssa runt bland kullar och byar, se till att ha gott om tid så att du kan göra många stopp. Det är enkelt att stanna till och besöka vingårdar, ingen föranmälan krävs. Ska du bara stanna på ett ställe att prova och bunkra vin rekommenderar vi kooperativet Cave du Chateau du Chenas i byn Chenas, här hittar du all sorts Beaujolais till väldigt bra pris, även vita viner. Vi rekommenderar särskilt Chenas Coeur du Granit och Moulin-à-Vent. Mindre familjeägda vingården Domaine de Grille Midi i byn Fleurie är också väl värd ett besök. Vill du bo fint, storslaget och samtidigt äta gott finns slottet Chateau du Pizay i byn Belleville-en-Beaujolais, de gör även bra och prisvärda viner som du kan handla med dig. Annat mysigt boende är La Domaine, ett chambre d’hote (B&B) i byn La Chapelle-de-Guinchay. Enkelt och bra boende är Hotel des Grand Vins i byn Fleurie. Ett annat enkelt men bra boende som ligger högt upp på en kulle med storslagen utsikt är Auberge des Hauts de Chenas. Maten i Beaujolais är typisk Bourgogne, med smakrika ostar, sallader, patéer, sniglar och olika långkok. Bästa maten i området har vi ätit på Chez la Rose i byn Julienas, de har en härlig uteterass med fin utsikt över vinrankorna. De har också boende men här har vi aldrig bott. Ett annat ställe vi tyvärr aldrig bott eller ätit på är Auberge du Paradis i byn Saint-Amour-Bellevue – det ser jättemysigt ut men varje gång vi planerat att bo där har det varit fullbelagt.

Samlade tips och länkar

Vingård Cave du Chateau de Chenas i Chenas cavedechenas.com
Vingård Domaine de Grille Midi i Fleurie domaine-degrillemidi.com
Boende, restaurang och vingård Chateau de Pizay i Morgon vins-chateaupizay.com
Boende Le Domaine i La Chapelle-de-Guinchay ledomaine.eu
Boende och restaurang Auberge du Paradis i Saint-Amour-Bellevue aubergeduparadis.fr
Boende Hotel des Grand Vins i Fleurie hoteldesgrandvins.com
Boende Auberge des Hauts de Chenas hautsdechenas.fr
Restaurang (och boende) Chez la Rose i Julienas chez-la-rose.fr
Restaurang Les Platanes des Chenas i Chenas platanesdechenas.fr