Bourgogne

Frankrike

Utforska klassiska Bourgogne

Bourgogne är ett av våra absoluta favoritområden att resa till. Bourgogne är ett av vinvärldens mest klassiska vinområden och där görs enligt många världens bästa röda och vita torra viner. Bourgogne är vackert med många charmiga små byar och här finns en stor mängd både små och stora vinproducenter. För att inte tala om den goda maten i Bourgogne, många klassiska franska maträtter härstammar härifrån.

Vinerna kan upplevas som ganska dyra och ett högt pris är inte alltid en garanti för hög kvalité eller att du upplever vinet som gott eller njutningsbart. Men när man hittar rätt är det svårslagna viner.

 

Hjärtat av Bourgogne är Côte d’Or (”guldsluttningen”), som i sin tur delas in i Côte de Beaune (södra delen) samt Côte de Nuits (norra delen). I Côte de Nuits görs nästan uteslutande röda viner (på Pinot Noir) och i Côte de Beaune görs både röda och vita viner, där de vita görs på Chardonnay. De röda vinerna som är rätt gjorda är gudomligt komplexa smak- och doftupplevelser och bättre Pinor Noir finns knappast. Bourgogne är också urtypen för ekfatslagrad Chardonnay och den stil som många vinmakare världen över strävar efter att återskapa. Omkringliggande områden, varav några välkända, i Bourgogne som gör bra vin är Chablis, Côte Chalonnaise, Mâconnais samt Beaujolais. De bästa områdena i Bourgogne för röda viner gjorda på Pinot Noir är Côte de Nuits, Côte de Beaune samt Côte Chalonnaise. I Côte de Nuits görs nästan uteslutande röda viner och i Côte de Beaune och Côte Chalonnaise görs både röda och vita viner. I Côte Maconnaise görs främst vita viner.

 

Den pittoreska lilla staden Beaune är Bourgognes vinhuvudstad, som ligger cirka 6 mil söder om Dijon. Staden anlades av romarna och var också en viktig stad i hertigdömet Bourgogne, som på 1400-talet införlivades med övriga Frankrike. Den inre delen av staden omgärdas av en ringmur som ger Beaune en härlig rustik och medeltida känsla. Staden besöks årligen av många turister, men det är ändå inte överdrivet turistigt. Mitt i Beaune ligger Hôtel-Dieu, ett hospital från 1400-talet inrättat för att ta hand om fattiga och behövande. Hela hospitalets tak består av vackra färgglada takpannor som man för övrigt kan se på många ställen i Bourgogne.

Den allra största nackdelen med Bourgogne, främst röd, är den ojämna kvalitén. Inte ens om du betalar en bra slant kan du vara säker på att vinet har bra kvalité eller den önskvärda karaktären. Den ojämna kvalitén beror på den brokiga producentskaran. En mindre nogräknad producent tar ofta lika mycket betalt som en kvalitetsmedveten producent. Det blir lite som att söka efter den heliga graal, men har man väl träffat rätt är det många som blir frälsta. I Bourgogne har varje vingård eller odlingslott flera olika ägare (med få undantag). Vinet har då samma namn oavsett producent. Varje odlare gör vin på sitt sätt – olika kloner, hur hårt rankorna beskärs, när druvorna skördas, hur man jäser vinet, hur man använder fat etc. Det innebär att ett vin med exakt samma namn (namnet bestäms av odlingslotten) kommer att smaka olika beroende på vem som gjort vinet, alltså druvor som växt på samma plats kan smaka väldigt olika. Producenten är väldigt viktig för kvaliteten på slutprodukten. Chardonnay är dock inte lika svårodlad som Pinot Noir och kvaliteten är därmed betydligt jämnare.

 

Men låt er inte skrämmas för mycket av höga priser och ojämn kvalité. Trixet här är inte bara att veta vilka områden/byar som är bra utan också vilka vinbönder/producenter som gör bra vin och försöka hitta sina egna favoriter. De stora tillverkarna har ofta en särskild stil och de som är duktiga och kvalitetsmedvetna har jämn och bra kvalité på sina viner, försök memorera namnen. För det andra är kunskap viktigt. Det skiljer en hel del i karaktär varifrån vinet kommer och hur det har gjorts så vi rekommenderar att läsa på, gå en vinkurs eller, allra bäst, gör en resa till området. Ett bra tips är också att våga utforska de lite mer okända byarna. I en del av dessa görs det mycket bra viner, men de kan inte ta ut samma priser som de mer kända byarna.

 

Orsaken till den brokiga ägarbilden är den franska revolutionen samt arvsregler. Vid tiden för revolutionen ägdes vingårdarna i Bourgogne främst av kyrkan och sköttes av munkar. I samband med franska revolutionen styckades vingårdarna och privatpersoner tog över. Genom åren har antalet småodlare ökat genom arvskifte. I Bourgogne idag finns ett stort antal negociants (=vinhandlare) som inte äger så mycket egen mark utan köper upp druvor från odlare och därefter gör vin. Merparten av vinet från området idag görs av negociants samt odlare som har stora ägor, men en relativt stor andel görs också av mindre vinmakare. Det finns 1000-tals små vinmakare. Vi föredrar små familjeägda vingårdar, men ska man nämna några stora producenter (Negociants/vinhus) är våra två absoluta favoriter Bouchard Père et fils och Faiveley. Här blir man sällan besviken. Andra erkända stora producenter är Albert Bichot, Bouchard Ainé et Fils (ej att förväxla med Bouchard ovan) och Louis Jadot. Särskilt Bouchard Père et fils är kul att besöka i vackra Chateau de Beaune.

Byarna (kommunerna)

Bourgogne har många kända viner och vinerna får främst sitt namn efter byn (kommunen) samt vingården det kommer ifrån. Kvalitetsklasserna för röda och vita viner är samma, där den högsta kvalitetsbeteckningen är Grand Cru, vidare till Premier Cru, kommunvin samt till olika regionala klasser. En del byar gör enbart rött vin, en del enbart vitt samt en del byar både rött och vitt. De mest kända byarna för röda viner finns i Côte de Nuits, som Chambolle-Musigny, Vosne-Romanée, Vougeot och Gevrey-Chambertin. Men även i Côte de Beaune finns det kända rödvinsbyar som Volnay, Beaune, Aloxe-Corton,. Röd Bourgogne görs inte bara på druvan Pinot Noir då man i Beaujolais, som faktiskt är en del av Bourgogne, gör rött vin på druvan Gamay.

 

I Côte de Beaune finns många kända vingårdar med klassiska vita viner, där den mest kända vingården är Le Montrachet som ligger på gränsen mellan byarna Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet. Le Montrachet klassas av många som världens bästa vita torra vin. Andra berömda vinområden/-byar i Côte de Beaune är Corton-Charlemagne.och Meursault, men det finns också ett gäng av andra små, mindre kända byar som gör ypperliga viner, som exempelvis Saint Aubin, Savigny-les-Beaune och Santenay och vi kan lova er att ni kommer att hitta många fantastiska vita viner i Le Montrachets grannskap som passar allas plånböcker om ni bara åker dit och letar.

Smak och mat till röd Bourgogne

En Bourgogne på Pinot Noir är ett väldigt annorlunda vin jämfört med exempelvis en stram torr Bordeaux eller en bläckig Shiraz från Australien. Pinot Noir från Bourgogne är ett komplext, silkigt vin som är finessrikt och elegant. I doften hittar du röda bär som jordgubbe och hallon. I äldre och/eller bättre viner hittar du dofter som svamp, stall, en angenäm sötrutten ton (tänk fallfrukt i en höstträdgård), kompost, höstlöv och även förnimmelsen av utedass. Ja, det låter absurt och oangenämt men det är det inte, testa! Smaken kännetecknas av en hög syra, betydligt högre än i andra rödviner. Det finns ofta en strävhet i vinet men tanninerna är ganska silkeslena och feminina. Färgen är nästan alltid betydligt ljusare jämfört med andra röda viner och blir efter några års lagring mjukt tegelfärgad.

 

Den största upplevelsen med röd Bourgogne på Pinot Noir brukar man säga sitter i doften. Smaken är silkig och finstämt komplex, förväntar man sig en kraftig smakupplevelse blir man besviken. Vinerna vinner absolut på några års lagring då fruktsyran mjuknar och de sötmogna tonerna framträder bättre – här kommer även tonerna av svampskog, tryffel och utedass (ja, det är postitivt). Tänk på att Pinot Noir i allmänhet och röd Bourgogne i synnerhet vinner på att serveras kallare än andra röda viner. De silkiga tanninerna känns inte vid en serveringstemperatur på ca 22 grader och vinet kan lätt uppfattas platt och jolmigt. Vi rekommenderar en serveringstemperatur på ca 16-18 grader.

 

En röd Bourgogne kostar tyvärr en slant, ofta behöver man betala minst 150-200 kr på Systembolaget och ofta ännu mer, 300-400 kr. För toppklassen Grand Cru får du betala 500 kr och uppåt. Vill du slå riktigt på stort kan du försöka köpa ett av vinvärldens mest kända röda viner – bourgognevinerna La Tâche och Romanée-Conti som brukar kosta från 5000 kr och uppåt. På vingård går det att hitta mycket bra viner för € 12-22 som i Sverige kostar nästan det dubbla.

 

Vad ska man då äta till röd Bourgogne? Rätter med ljusare kött som fågel, fläsk eller kalvkött. Skall man gå riktigt Bourgogne style så försöker man hitta grodlår och vitlökssteka dessa, gärna med vitlökssniglar till förrätt. Svamp är oslagbart till Pinot Noir, kom ihåg att vinet efter lite mognad till och med doftar svamp, svampskog och undervegetation.

 

Beaujolais röda viner är en trevlig och god men separat historia som vi berättar om vid ett annat tillfälle. Värt att nämna redan nu är dock att vinerna är mycket bättre än sitt rykte och att vinområdet är bland de vackraste vi sett, med stora böljande gröna luddiga kullar översållade med mysiga byar och vinrankor.

Smak och mat till vit Bourgogne

En typisk vit Bourgogne har en doft av smör, brynt smör, smörkola, nötter och mandel. Andra toner kan vara honung, svamp och ibland mineral. Vinerna är fylliga, kraftiga och härligt komplexa och mångfacetterade. Ett kännetecknande drag är att ekfatstonerna är väl integrerade i vinet så det inte blir överdrivet fatigt eller kletigt samt inte heller har för tunga toner av vanilj och tropiska frukter. Vinerna utvecklas väl av lagring, optimalt är att dricka dem efter 4-8 år men att spara dem i 10-15 år är oftast inga problem.

 

De allra bästa vinerna kommer från Grand Cru gårdarna. Tyvärr är priserna ofta höga, under 500 kr får man sällan en Grand Cru oavsett producent. Premier Cru är nästa kvalitetsklass och därefter kommer kommunviner. (Kommunviner är exempelvis ett vin från byn Meursault som inte har någon ”Cru”-klassning.) Inom kvalitetsklasserna Premier Cru och kommunviner finns det gott om bra prisvärda viner, även om Premier Cru viner från en välrenommerad producent och en berömd vingård mycket väl kan kosta 500 kr. Det här är priser man får betala på vingårdar eller vinaffärer i området. På Systembolaget är priserna högre. Det går att hitta bra Premier Cru gjort av mindre odlare för ca 150-200 kr. Kommunviner håller ibland lika hög klass som en Premier Cru och brukar kosta mellan 150-300 kr. Vi ska inte glömma de enklare vinerna från olika regionala appellationer som brukar kosta 100-150 kr och kan vara riktigt prisvärda.

 

Klassisk mat från Bourgogne är exempelvis coq au vin, beauf bourguignon, sniglar i vitlök, jambon persillé (skinka i persiljegelé) samt olika rätter på kanin och kyckling. De vita vinerna är så pass kraftiga att de gör sig bra till mat som traditionellt är rödvinsmat. Något som verkligen plockar upp de nötiga tonerna är smakrik svamp tillredd med grädde. Vi brukar göra en trattkantarellsoppa som plockar fram det allra bästa ur en vit Bourgogne.

Resa runt i Bourgogne

Det finns som sagt väldigt många vinmakare i området och det är inte lätt att hitta rätt. Förutom våra tips på vingårdar nedan så är en bra idé är att använda en vinbok för att få uppslag, exempelvis Tom Stevenson ”Sotheby’s Wine Encyclopedia”, Hugh Johnsons ”Atlas över världens viner” eller Mikael Mölstads ”En värld av vin”. De mer kända vingårdarna är lite krångligare att besöka, en del tar inte emot besök eller så vill de att man bokar i förväg. Något som ni helst inte skall missa i Beaune är att besöka Marché aux vins. Man går in och betalar, får en ’taste du vin’ i handen och sedan beger man sig ner i vinkällaren på egen hand och provar sig igenom ett antal olika bra viner från Bourgogne. Marché aux vins är enkelt att hitta också, ligger mitt i Beaune. En möjlighet att prova ett stort antal regionala viner samt att det är kul också att bara testa sig fram på egen hand i en härlig vinkällarmiljö. Ta med en kofta eller tröja för det kan bli lite kyligt i de djupa källarvalven.

 

Det finns många bra ställen att bo på i Beaune, vi har främst bott på mindre hotell och chambre d’hôte (rum och frukost). Likadant med restauranger, det finns ett flertal bra inne i Beaune. Det är inga långa avstånd mellan byarna, bara några kilometer, så en kul grej är att hyra cyklar. Då kan man med gott samvete dricka vin till lunchen eller middagen. De viner ni råkar köpa under cykelturen kan ni samla upp dagen efter med bil, vi rekommenderar inte att ni tar allt på cykeln.

 

En kul grej är att vandra Chemin de Gourmand i Nuits St Georges som går av stapeln i juni varje år. Man går kanske en mil totalt under en hel dag, efter någon kilometer är första anhalten, mousserande vin med en för trakten typisk petit choux som var stor, efter ytterligare någon kilometer är det förrätt där man kan välja mellan 4-8 olika viner och så fortsätter det. En annan härlig upplevelse är att hyra cykel, byarna ligger tätt så trampa runt till de olika byarna och picknicka bland vinrankorna. Bourgogne går att besöka året runt, men undvik helst augusti. Det kan bli väldigt varmt samt att det är då alla fransmän själva semestrar i vinområden.

Samlade tips och länkar

Vinhuset Bouchard Père et fils i Beaune (boka besök innan) bouchard-pereetfils.com
Prova vin i Beaune, Marché aux vins marcheauxvins.com
Prova och handla vin i Chassagne-Montrachet, Caveau de Chassagne-Montrachet. Stort utbud av vita viner från hela Côte de Beaune. caveaudechassagne.com
Gourmetpromenad i Nuits St Georges, Chemin de Gourmand cotedor-tourisme.com
Boende Hotel Athanor i Beaune. Rent, mitt i byn och bra priser hotel-athanor.com
Boende Hotel Belle Epoque i Beaune hotel-belleepoque-beaune.com
Boende i Beaune. Charmigt chambre d´hote mitt i stan, 2 Boulevard St Jacques chambredhoteabeaune.fr
Boende Chateau de Gilly, utanför Vougot,. Ett maffigt och vackert slott grandesetapes.com
Boende och restaurang Hotel Clos de la Vogue i Vougeot hotel-closdelavouge.com
Restaurang Le Chambolle i Chambolle-Musigny. En riktig pärla med bra mat till överkomliga priser. De har inte många bord så förhandsboka är klokt. restaurant-lechambolle.com
Restaurang Auprès du Clocher i Pommard. Lite dyrare, men bra. aupresduclocher.com
Restaurang Le Terroir i Santenay. Mycket bra regional mat. restaurantleterroir.com
Restaurang La Ciboulette i Beaune, Rue de Lorraine. Familjeägd, mycket mysig och bra.. Ingen hemsida
Restaurang Caveau des Arches i Beaune. Bra mat och grym vinlista. caveau-des-arches.com
Restaurang Ma Cuisine i Beaune. Passage Saint-Hélène. Bra mat och grym vinlista. Ingen hemsida
Vingård Digioia-Royer i Chambolle-Musigny Ingen hemsida
Vingård Amiot Servelle i Chambolle-Musigny. Bra priser för att vara Chambolle. amiot-servelle.com
Vingård Domaine des Varoilles i Gevrey-Chambertin. domaine-des-varoilles.com
Vingård Daniel Rion et fils i Vosne-Romanée. Väldigt bra Vosne-Romanée viner. domaine-daniel-rion.com
Vingård Michèle et Patrice Rion i Nuits St Georges. Gör främst röda viner men också något så ovanligt som vitt vin från kommunen. Inte så billigt, men väldigt bra viner. patricerion.com
Vingård Chantal Lescure i Nuits St Georges domaine-lescure.com
Vingård Christophe Vaudoisey i Volnay. Mycket bra och prisvärda röda och vita viner. domainechristophevaudoisey.com
Vingård Chateau de Meursault i Meursault. Trevligt att besöka och gör bra röda och vita viner. chateau-meursault.com
Vingård Chateau de la Cree i Santenay la-cree.com
Vingård Domaine Michel Juillot i Mercurey. Mycket bra och prisvärda röda och vita viner. domaine-michel-juillot.fr
Vingård Francois Raquillet i Mercurey domaine-raquillet.com
Vingård Domaine Larue i St Aubin. Bra viner, lite lägre priser än de mer kända byarna. larue-vins.com