Franken

Tyskland

Res till Würzburg och Franken

Franken är ett av Tysklands bästa vinområden, men får inte så mycket uppmärksamhet i Sverige. I Franken görs härliga vita viner på druvorna Silvaner och Riesling, bra röda på Pinot Noir med mera. I huvudorten Würzburg finns förutom vingårdar flera sevärdheter, bland annat ärkebiskoparnas residens i vacker barockstil. För boende i området rekommenderar vi främst byarna Iphofen och Volkach.

Franken är ett gammalt hertigdöme som införlivades med Bayern i samband med Napoelonkrigen på början av 1800-talet. Huvudort är Würzburg som ligger 12 mil öster om Frankfurt. Vinområdet Franken ligger längs floden Main som rinner västerut och mynnar ut i Rhen vid just Frankfurt. Würzburg är en halvstor stad som ligger vackert längs floden. Fästningen Marienberg vakar över staden och längs sluttningarna mitt i staden görs också några av områdets bästa viner, bland annat Würzburger Stein (också kallat Steinwein). Würzburg bombades svårt under 2:a Världskriget, men mycket av de historiska byggnaderna har återuppbyggts i originalskick. Särskilt det magnifika Residenset är ett mycket starkt tips att besöka om man är i Würzburg, trapphuset är ansett som det bästa exemplet på konst från Barocken. Residenset byggdes ursprungligen på 1700-talet och här huserade ärkebiskoparna.

 

I Franken har man odlat vin väldigt länge. Det finns dokumenterat att kloster gjorde vin här under Karl den stores tid på slutet av 700-talet. Würzburg invaderades förresten av Gustav II Adolf 1631 och plundrades av den svenska armén. Utifrån detta finns en festlig (och ganska eller helt sann?) historia om ett av världens äldsta viner. År 1540 var ett mycket varmt år och man hann inte skörda i tid. När man väl skördade hade druvorna angripits av ädelröta (mögelsvamp) och delvis skrumpnat. Det vita vinet blev därför ganska sött och därmed extra hållbart. När svenskarna invaderade staden hade man vin kvar och grävde ner de sista faten av årgång 1540 för att inte svenskarna skulle komma åt vinet. År 1684 hälls det sista vinet över på ett nytt fat som får namnet Swedenfass. Vinet hälls därefter över på flaska och år 1886 köps de sista flaskorna av släkten Simon från Wiesbaden. Henry Simon flyttar till London 1937 och får med sig några flaskor. På en provning i London 1961 dyker en av flaskorna upp och enligt noteringar då så är det ”vita” vinet mörkt, doftrikt, fylligt och med alkoholhalten i behåll – dvs klart drickbart! 1996 överlämnar släkten Simon den sista flaskan till vingården Bürgerspital i Würzburg och där finns den nu. Fatet Swedenfass finns hos vingården Staatlicher Hofkeller, också den i Würzburg.

Här buteljerar man traditionellt vinerna på en speciell flaska, bochsbeutel. Även idag används denna flasktyp för merparten av vinerna från Franken. Hur smakar då vinerna? Vin på Silvaner blir inte så bra någon annanstans i världen som här i Franken. Bra Silvaner från Franken är karaktärsfull med doft av mineral, päron, limeskal, torkad aprikos och en lite angenäm jästarom. I smaken är det aromatiskt, oljigt med en bra och elegant syra. Riesling härifrån är också den mineralig och aromatisk med den klassiska höga syran från Riesling, men får inte den med åldern den för Riesling annars så typiska petroleumtonen. Pinot Noir kallas här Spätburgunder och ger kryddiga viner med röda bär (körsbär), sötfruktighet, myltighet och tydliga toner av fat. Här gör man även vin på en druva som heter Scheurebe som är ett typiskt bersåvin med tydlig restsötma och fruktiga toner. Många vinodlare gör också söta viner på främst Silvaner och Scheurebe, här kan man hitta riktiga pärlor! Vin från de bästa vingårdslägena har klassificeringen Grosses Gewächs.

 

Priserna på vingård är överkomliga, man får riktigt bra viner för ca 10-15 euro. De enklare vinerna kostar ca 7-9 euro och är ofta väldigt prisvärda. De allra bästa vinerna, som Grosses Gewächs och vissa söta viner, kostar ca 20-25 euro. Det är mycket pengar men jämfört med många andra vinområden får man väldigt mycket för pengarna. Bättre viner går att lagra länge, upp till 5-10 år är absolut inga problem.

Det finns tre riktigt stora vinproducenter i Franken som alla ligger i Würzburg. Dessa är Staatlicher Hofkeller (håller till i Residenset), Bürgerspital och Juliusspital De två sistnämnda är också gamla sjukhus och ålderdomshem, grundade på 1300-talet respektive 1500-talet, som faktiskt är i bruk även idag. Av dessa tycker vi Bürgerspital gör överlägset bäst viner och den vi rekommenderar att besöka. Förutom mycket bra Silvaner och Riesling gör de även ett mycket gott vin på Gewürztraminer, bra Spätburgunder (Pinot Noir) samt ett härligt mousserande vin.

 

På besök i Franken har vi främst bott i Iphofen, en liten välbevarad by med flera gamla medeltida stadsportar och som ligger några mil utanför Würzburg. Här finns ett flertal hotell och restauranger inom bekvämt gångavstånd, vi rekommenderar främst Deutscher Hof för både boende och god mat -ett typiskt charmigt tyskt Gasthof med rejäl och vällagad typisk tysk mat. Även Gasthof von Hirschen är bra. Zehntkeller är ett mysigt hotell vars restaurang lagar ypperlig mat och dessutom gör de egna prisvärda viner, särskilt deras Spätburgunder uppskattar vi. I Iphofen finns dessutom flera bra vinmakare mitt i byn, särskilt Johann Ruck gör otroligt bra viner. Bra är också Hans Wirsching.

 

Även byn Volkach som ligger längs Main är mysig. Här rekommenderar vi att bo på Zur Schwane, som förutom bra boende också serverar väldigt bra mat och gör egna riktigt bra viner. Runt Volkach finns många promenadvägar längs vingårdar och floden. Här i byn gör också Max Müller bra viner. Andra vingårdar i Franken som gör riktigt bra viner är Castell i byn med samma namn (särskilt bra Silvaner och Pinot Noir) samt Fürst Löwenstien i Kleinheubach (särskilt bra Pinot Noir). Summerat, här finns många bra vingårdar men skulle vi välja att bara åka till två gårdar skulle det vara Johann Ruck i Iphofen och Bürgerspital i Würzburg.

 

Vi rekommenderar också att uppleva ”Romantische Strasse”, det är en vägsträcka i Bayern vars nordligaste plats är Würzburg i Franken och sydligaste plats är Füssen i södra Bayern. Sträckan genomsyras av flertalet små och gamla byar med korsvirkeshus, ringmurar, kyrkor och slott. Totalt är sträckan 35 mil lång och man kan antingen vandra, cykla eller köra bil. Självklart kan man uppleva endast delar av sträckan. Den del av Romantische Strasse som går i själva Franken går främst längs väg 25 och följer floden Tauber . Vägen är verkligen charmig att åka och glöm inte att stanna till på utvalda platser och byar, särskilt Rotenburg ob der Tauber är sevärd.

 

Bästa tid att åka till Franken? När som! Vi på Hallbus Vin avser arrangera mat- och vinresa till Franken, tveka inte att höra av dig till info@hallbusvin.se om du är intresserad och vill veta mer.

Samlade tips och länkar

Boende, restaurang och vingård Zur Schwane i Volkach schwane.de
Boende och restaurang Zum Hirschen i Iphofen hirschen-iphofen.de
Boende och restaurang Deutscher Hof i Iphofen deutscher-hof-iphofen.de
Boende,  restaurang och vingård Zehntkeller i Iphofen zehntkeller.de
Boende och restaurang Hotell Steinburg i Würzburg. Vi har inte bott här själva men fått stället rekommenderat. steinburg.com
Boende och restaurang Alte Rose Gasthaus i Steinbach. Hotellet har svensktalande personal, vi har inte bott här själva men fått stället rekommenderat. alterosegasthaus.de
Vingård Bürgerspital i Würzburg www.buergerspital.de
Vingård Johann Ruck i Iphofen ruckwein.de
Vingård Hans Wirsching i Iphofen wirsching.de
Vingård Max Müller i Volkach max-mueller.de
Vingård Schloss Castell i Castell castell.de
Vingård Fürst Löwenstein i Kleinheubach loewenstein.de