Languedoc-Roussillion

Frankrike

Languedoc-Roussillion rycker upp sig

Under en oktobervecka reste vi till Languedoc-Roussillion och bodde i charmiga Tautavel i Roussillion. Området har verkligen gjort en kvalitetsuppryckning och gör fantastiskt bra och kryddigt varma röda viner med ryggrad och attityd. De bästa vinerna härifrån är röda torra eller förstärkta söta viner. Vi tipsar om resa på egen hand i området, om boende, vingårdar och regionens mat. Vi tipsar om resa på egen hand i området, om boende, vingårdar att besöka samt regionens mat.

Häromåret styrde vi kosan ned till Languedoc-Roussillion i södra Frankrike. Målet var att utforska området kring Perpignan i själva Roussillion men vi hann även med att sniffa lite på Languedoc. Vi bilade ner, dryga 20 timmars körning från Kiel, dels för att kunna vara fria och rörliga men också för att kunna ta med smarrigt vin hem. På vägen ner kör man förbi en mängd kul vinområden som är perfekta övernattningsställen, om man nu inte tycker det är överdrivet kul att köra non-stop hela vägen.

 

Languedoc-Roussillion är ett stort område som sträcker sig från Marseille i öster till Perpignan i väster, dvs mellan Provence och spanska gränsen. Den östra delen av regionen är Languedoc och den västra delen är Roussillon. Området är en del av Katalonien och här vajar ofta den katalanska flaggan, fyra blodröda ränder på gul bakgrund. Som vinområde har Languedoc-Roussillion tidigare mest varit känt för enkla bulkviner, men de senaste tio åren har det skett en väsentlig kvalitetsuppryckning. Det görs fortfarande många enkla viner, men många odlare har insett att det lönar sig att göra kvalitetsvin. De bästa vinerna härifrån är röda torra eller förstärkta söta viner.

Tautavel

Väl framme bodde vi i charmiga byn Tautavel. Det finns inga regelrätta hotell i byn, men vi hittade däremot ett trevligt och prisvärt chambre d’hôte (rum och frukost) mitt i Tautavel – L’Ile aux Mimosas. Tautavel är en av byarna i vinområdet Côtes du Roussillon-Villages som har fått en egen appellation. De torra röda vinerna härifrån görs främst på en blandning av druvorna Grenache, Syrah och Carignan. Vinerna är mörka, smakrika och köttiga. De har ofta en bläckig och animalisk doft med inslag av örter och lakrits. I smaken är det en angenäm bitterhet och viss strävhet. De lämpar sig väl för lagring i 5-10 år, men är drickbara redan vid inköp. Det här vinet passar till pizza, en mustig gryta, en grillad köttbit eller bara att sitta och sutta på framför TV:n, ett väldigt användbart vin.

 

Maten i regionen är underbar. I Tautavel åt vi bäst på restaurangen Le Petit Gris, som serverar traditionell regional mat. Vår favorit var Cassoulet Catalan, som är en gryta med anklår, korvar från Toulouse, vanligt hederligt stekfläsk och vita bönor, låter kanske inte så sexigt men var gudomligt gott, lagat med kärlek. Kryddigheten i grytan gifter sig perfekt med kryddigheten i traktens viner.

 

De viner från Tautavel som vi vill rekommendera är vinerna från Domaine Fontanel, kooperativet Vignerons de Tautavel (främst vinet Chateau Avernus) samt Chateau de Chenas (grannbyn Vingrau). I både Tautavel och i området runtomkring görs röda och vita söta förstärkta viner, bla på druvan Muscat. De söta vinerna passar ypperligt till efterrätter, de är oftast inte överdrivet söta, särskilt Muscat de Riversaltes har en frisk syra. En annan vingård i närheten väl värd att besöka är den välkända firman Mas Amiel i Maury. De är kända för sina röda förstärkta söta viner gjorda på Grenache. Vinet lagras utomhus i stora damejeanner flera år innan det buteljeras. Mas Amiel gör också ypperliga rödviner som kan lagras länge.

I det närliggande vinområdet Corbières (tillhörande Languedoc) besökte vi flera vingårdar som vi gärna rekommenderar, dessa är Chateau Cascadais (i byn Blaignan), Domaine Serres-Mazzard (i byn Talairan) samt Chateau les Palais (i byn Saint Laurent de la Cabrerisse). Vinerna härifrån liknar de från Tautavel. På resan ner genom östra Languedoc stannade vi på Hostellerie Le Castellas, som är ett hotell i Collias några mil utanför Nîmes. Restaurangen har två stjärnor i Guide Michelin. Väldigt charmiga rum, men maten är dyr. Men för att vara två-stjärnigt är det nog överkomligt (?), särskilt om man gillar oklanderlig service. Restaurangens kvinnliga gäster förärades menyer utan priser…

 

Vinerna i Languedoc-Roussillion är inte särskilt dyra och väldigt prisvärda, de flesta vinerna kostar mellan 5-15 eur. För 15 eur får man ett väldigt bra vin. Vingårdarna här nere kräver inte att man bokar besök i förväg utan det är bara att knacka på under normala franska affärstider – vilket innebär lunchstängt mellan 12-14.

 

Languedoc-Roussillion har ett varmt medelhavsklimat och mitt i sommaren blir det nästan för varmt. Bra tid att åka hit är april-juni och september-november. Området innehåller inte bara intressant vin och matkultur, här finns staden Carcassonne med sitt berömda befästningsverk, det finns fina bad kring Perpignan och det är inte så långt till Pyréenerna och Andorra.

 

Vinerna har gemensamma drag av lingon, strävhet, kryddighet. Ryggradsviner som ger mycket upplevelse och som förväntar sig mat. Vad för slags mat skall man då laga när man väljer dessa viner? Catarinas förstahandval är definitivt Cassoulet, läs receptet här. Men för att utgå ifrån grundsmakerna som passar till dessa viner börjar vi med lamm och lammsmaken tillsammans med örtkryddor som herbes de Provence och gärna getost, vällagat kött, exempelvis kokekött, samt vitlök, rosmarin och timjan. Även tomat och bönor med vitlök och smakrika korvar.

Tips och länkar

Vingård Domaine Fontanel i Tautavel domainefontanel.fr
Vingård (kooperativ) Vignerons de Tautavel i Tautavel vignerons-tautavel.fr
Vingård Domaine de Chenes i Vingrau domainedeschenes.fr
Vingård Mas Amiel i Maury masamiel.fr
Vingård Chateau Cascadais i byn Blaignan ingen hemsida
Vingård Domaine Serres-Mazzard i byn Talairan serres-mazard.com
Vingård Chateau les Palais i byn Saint Laurent de la Cabrerisse chateaulespalais.com
Boende L’Ile aux Mimosas i Tautavel l-ile-aux-mimosas.fr
Boende Hostellerie Le Castellas utanför Collias lecastellas.com/fr
Restaurang Le Petit Gris i Tautavel lepetitgris.eresto.net