Mellersta Loire

Frankrike

Mellersta Loire – en oupptäckt pärla

Området mellan Angers och Tours, även kallat mellersta Loire, är ett förvånansvärt oupptäckt vinområde i Frankrike. I området finns bra viner av alla de slag, viner för hela måltiden! Här görs mousserande vita, torra vita, torra röda samt söta vita. Vinerna härifrån är inte bara bra, de är verkligen i toppklass och sammantaget tycker vi att det här är ett fantastiskt vinområde!

Loire är Frankrikes längsta flod och för oss svenskar är området främst känt för sina friska, krusbäriga vita viner gjorda på druvan Sauvignon Blanc – men det görs ju så mycket mer kul vin längs Loirefloden. Vinområdena längs floden brukar delas in i nedre, mellersta samt övre Loire. Nedre Loire är området närmast Atlantkusten och här görs främst vita viner på Muscadet (inte att förväxla med Muscatdruvan) – viner som passar bra till ostron. Övre Loire är området längst österut, ganska nära Bourgogne och det är här som druvan Sauvignon Blanc regerar.

 

Mellersta Loires vinområde är främst området mellan städerna Angers och Tours, sydväst om Paris. Lite förenklat gör man vita viner på druvan Chenin Blanc och röda viner på druvan Cabernet Franc. Området är känt för att vara belamrat med vackra och sagolika slott byggda på 1600-talet, här hade nämligen rika Parisare sina sommarresidens.

 

Vi började vår resa i västra delen av mellersta Loire, vid Angers. Där bodde vi på Chateau de Cheman, ett gammalt slott där holländska ägarna driver ett Chambre d’hôte (rum med frukost). Här bor man bra och äter bra, de har även Table d’hôte, dvs mot beställning kan man få en hemmalagad flerrättersmiddag. Chateau de Cheman gör en riktigt bra Cremant de Loire, traktens mousserande vin på druvan Chenin Blanc, som när det görs bra är ett gott och prisvärt alternativ till champagne. Den bästa Cremant de Loire vi provade var från en producent som heter Bouvet-Ladubay.

Savennières är ett litet vinområde precis utanför Angers och här görs vita viner. Det ligger vackert längs Loirefloden. Här finns få hotell och restauranger, vilket kan förklaras av närheten till Angers som är en större stad och har ett större utbud. De bättre torra vinerna från Savennières behöver helst minst fem års lagring på flaska för att utveckla sig till smakrika, trevliga och drickvänliga viner med mycket toner av bivax och honung. De har en rejält tilltagen syra, därför kan de som för unga upplevas ganska snipiga och griniga, men ger man dem ett antal år att vila så blir det ett helt annat ljud i skällan. Området hyser inte så många odlare, men några som är bra och väl värda att besöka eller i alla fall pröva är des Baumard, Coulée de Serrant och Chateau d’Epiré. De två förstnämnda brukar finnas på Systembolaget. I närheten görs också det härligt översöta vita vinet från Quarts de Chaume som gifter sig med kraftiga tuffa ostar och söta tunga maffiga efterrätter. De söta vinerna från närliggande Coteaux de Layon är bra och mindre söta.

 

Nästa stopp österut längs floden blev byn/staden Saumur. Här kan man bo på charmiga hotell Saint-Pierre mitt i staden och äta prisvärt och väldigt gott på Bistrot Les Tontons, rejält och regionalt. Ägaren på Les Tontons är även en duktig vinkännare och ordnar guidade turer runt om till traktens vingårdar. En verklig entusiast där det mesta är möjligt vad gäller Loires viner, mat och aktiviteter och det blir ju inte sämre av att ägaren är väldigt trevlig och tillmötesgående – definitivt värt ett besök! Här i området görs bra röda viner från Saumur-Champigny. Det bästa röda vinet vi provade kom från vingården La Paleine – ett vin som vi fick prova ett antal årgångar av på just Bistrot Les Tontons.

Överallt på bergssluttningarna mellan Saumur och Chinon ser man ingångar till grottor där det odlas champinjoner. Naturligtvis återkommer champinjoner i traktens matlagning, vansinnigt gott. Oftast serveras champinjonerna som fyllda hattar, stekta i panna eller ugn. De kan fyllas med vitlök, pisto (kryddblandning jämförbar med pesto), getost, kryddig tomatröra – det är enbart fantasin som sätter gränserna för vad man vill fylla dem med. Väldigt gott till traktens röda viner. Förutom fyllda champinjoner (och allt annat man kan göra med champinjoner) så är mellersta Loires mat rustik, vällagad (gärna långkok) och smakrik, mycket smakrik och välgörande. Liksom deras viner.

 

Österut kommer så byn/staden Chinon. Likväl som i Saumur domineras stadsbilden av ett slott på en kulle som överblickar staden. Här bodde vi bra på ett Best Western Hotell, Hotell de France, mitt i byn och åt bra, men lite dyr, mat på Au Chapeau Rouge, restaurangen bredvid hotellet. Chinon är känt för sina bra röda viner. Här finns de bra vingårdarna Couly-Dutheil och J-M Raffault (sistnämnda i byn Savigny-en-Véron). De röda vinerna från Saumur-Champigny och Chinon har en ton av tobak, örter och en angenäm gräsighet. Det här är strama viner som kan kännas svårflirtade i början, men låter man de ligga lite så blommar de ut. Som unga kräver de absolut mat!

 

Förutom vinområdena vi nämnt ovan finns i mellersta Loire ett flertal andra områden som gör bra vin, främst vita (både torra och söta), exempelvis Vouvray, Touraine med flera. I närheten av Chinon görs också bra rött vin i Bourgeuil och St-Nicholas de Bourgeuil.I området finns vin i alla prisklasser. De torra vita vinerna från Savennières och de söta vinerna från Quarts de Chaume ligger ganska högt i pris, cirka € 25-40. Mousserande viner är billiga, € 7-12. Bra röda viner kostar på vingård € 6-12, undantaget prestigeviner från de mest kända vingårdarna då de kostar + € 25. Viner från Coteaux de Layon är förvånansvärt billiga, ofta cirka € 7-17.

Samlade tips och länkar

Boende Chateau Cheman, mat och vingård i närheten av Savennières (Chambre d’hôte på slott) chateau-cheman.com
Boende Hotel Saint Pierre i Saumur saintpierresaumur.com
Boende Hotel de France i Chinon bestwestern.fr
Restaurang Bistrot Les Tontons i Saumur facebook.com/BistrotLesTontons
Restaurang Au Chapeau Rouge i Chinon auchapeaurouge.fr
Restaurang Les Annés 30 i Chinon lesannees30.com
Vingård Chateau d’Epiré i Savennieres chateau-epire.com
Vingård Domaine Paleine i Saumur-Champigny domaine-paleine.com
Vingård J-M Raffault utanför Chinon, jean-maurice-raffault.com
Vingård Couly-Dutheil coulydutheil-chinon.com