Mosel

Tyskland

Vackra Moseldalen

I Moseldalen har man gjort vin sedan urminnes tider, det är bedårande vackert där Moselfloden ringlar sig längs de branta sluttningarna som är pepprade med vinrankor. Många anser att Moselviner är bland Tysklands bästa vita viner och vi håller med. Längs floden ligger byar med gamla vackra korsvirkeshus. Här finns vandringsleder där du kan njuta av de vackra vyerna. Om du inte vill vandra kan du följa med på någon av de många flodbåtarna.

Mosel är en biflod till Rhen som rinner ut i Rhen vid Koblenz – mitt i delstaten Rheinland-Pfalz. Sluttningarna ner mot floden är ofta så branta att man vid skörd inte kan bära ner korgarna med druvor för hand utan behöver ta hjälp av små linbanor för att få ner druvorna. Söderläge ger mest sol och dessa vingårdslägen ger också de bästa vinerna.

 

Tyskarnas favoritdruva nummer 1 vad gäller kvalitetsvin är utan tvekan Riesling. Den dominerar i samtliga vinområden, med undantag för Ahr där man gör röda viner på Pinot Noir (Spätburgunder). Viner gjorda på Riesling kännetecknas av hög syra, något som gör att druvan kräver lite svalare klimat. Vad gäller enklare vita viner i Tyskland så görs vin ofta på Müller-Thorgau. Här i Sydvästra Tyskland ligger vinområdena tätt, det är inte många mil mellan Mosel och Rheingau, Pfalz, Rhienhessen med flera. Alla områdena gör bra viner på Riesling, men för oss svenskar har nog Mosel en särskild plats i hjärtat genom storsäljare som Zeller Schwarze Katz, Blue Nun och Moselblümchen (dessa sistnämnda är enklare halvtorra viner och har kanske påverkat Mosels rykte som kvalitetsvinområde negativt).

I Tyskland finns ett antal olika kvalitetsklasser, där de bästa vinerna klassas som Prädikatswein (exempel på ”predikat” är Kabinett och Spätlese). I Tyskland har man länge varit kända för att göra lite halvtorra / halvsöta viner. Man har vid jäsning inte låtit sockret jäsa ut helt och kvar blir en restsötma. Det är något vinmakarna mer och mer går ifrån och merparten av vinet som görs nuförtiden är helt torra viner. Det är inte alltid så enkelt att veta om exempelvis en Spätlese är halvtorr eller torr. Har du tur står det trocken på etiketten om det är helt torrt och ibland står det Feinherb om det är halvtorrt. Står det inget kan du titta på alkoholhalten i vinet, är den på 7-8% så kan du utgå ifrån att vinet är halvtorrt.

 

Hur smakar då en Mosel Riesling? De har ofta den så typiska Riesling-karaktären med frisk syra med mineraltoner kompletterat med blommighet och honungs-toner. Med åldern mjuknar syran, de honungsaktiga tonerna förstärks och vinerna får en angenäm petroleumton med en lite oljig textur. Många viner kräver inte lagring, men viner med högre kvalitet kan kännas lite väl syrarika som unga så har ni möjlighet så lagra gärna de bättre vinerna 5-10 år. Riktigt bra viner kan lagras ännu längre. I Mosel görs det faktiskt en hel del mousserande vin, här benämnt Sekt – ofta förvånansvärt bra viner. Dessutom görs mycket bra sötare viner på Riesling, med benämningar som Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese och Eiswein.

 

Så vad äter man till Mosel Riesling? De halvtorra vinerna är inte alltid så enkla att kombinera med mat, men till typisk tysk mat passar de väldigt bra – som exempelvis eisbein (kokt fläsklägg) med sauerkraut. Sedan är de halvtorra ypperliga att bara njuta som de är en varm sommardag eller till spicy asiatisk mat. De torra vinerna passar generellt bra till fisk och skaldjur.

Det finns många kul vinbyar att besöka längs floden som Cochum, Zell, Traben-Trarbach och Piesport med flera. Mest känd är nog byn Bernkastel-Kues som fått sin berömmelse efter det mest kända vingårdsläget i Mosel; Bernkasteler Doctor. Ett vingårdsläge som är så bra att det klassas som”Grosses Gewächs (GG)”, motsvarande franska Grand Cru. De flesta vingårdar är öppna mån-fre 9-17 (ibland stängt för lunch) och ofta samma tider lördag. Söndagar väldigt olika så kolla på hemsida eller kontakta dem innan. Viner på vingård är förvånansvärt billiga, runt 10-15 får du mycket bra vin för.

 

Reser du hit rekommenderar vi att du bor i Bernkastel-Kues. Kanske den mest kända byn som också ligger centralt i området och är en bra utgångspunkt för dagsutflykter. Byn är liten och det mesta ligger på bekvämt gångavstånd. Som flertalet byar i området finns här massor av charmiga och välbehållna korsvirkeshus. Vi kan rekommendera flera hotell med rena, fina rum och med bra, rustik tysk mat: Doctor Weinstube, Märchen Hotel och Moselblüemchen. De två förstämnda har bäst mat tycker vi. Om ni vill lyxa till det lite så vill vi rekommendera Hotell Richtershof i grannbyg Mülheim, väldigt mysigt hotell med fantastisk mat. Granne med hotellet ligger också Weingut Bauer, som gör toppenviner (både Riesling, Spätburgunder och Sekt).

 

I Bernkastel-Kues finns många bra vinmakare. En av de bästa och mest kända är Dr H Thanisch, de har ett vackert hus längs floden. Lite dyrare viner (25-40 eur) men de är sååå bra. Dr Pauly-Bergweiler gör också bra viner och är billigare. I grannbyn Wehlen finns ett flertal bra vinmakare, främst  Weingut Kerpen S.A. Prüm,  Joh Jos Prüm,  Vill du besöka en extra liten och charmig vingård rekommenderar vi Emil Franz i byn Traben-Trarbach. Ett kul sätt att prova områdets viner och hitta nya vingårdar att åka till är att besöka musumet/vinoteket i Bernkastel-Kues. Här kan du prova viner från ett stort urval och dessutom köpa vin till bra pris.  Av någon underlig anledning finns det främst halvtorra viner från Mosel i Systembolagets ordinarie sortiment så för att hitta de bra torra vinerna rekommenderar vi att ni letar i beställningssortimentet.

Ett maträtt vi tycker passar bra till Moselriesling är lax med citronsås.

Du har väl inte missat att vi på Hallbus Vin ordnar resor till Moseldalen?

Samlade tips och länkar

Hotell och restaurang Richtershof i Mülheim. Toppenställe! weinromantikhotel.com
Hotell och restaurang Märchen hotel i Bernkastel-Kues. maerchenhotel.com
Hotel Doctor Weinstube i Bernkastel-Kues. Fint hotell med bra och mysig restaurang doctor-weinstube-bernkastel.de
Boende och bra mat i Bernkastel-Kues, Moselblümchen hotel-moselbluemchen.de
Vingård Bauer i Mülheim www.weingut-bauer.de
Dr H Thanish i Bernkastel-Kues (boka besök i förväg) thanisch.com
Vingård Kerpen i Bernkasteler-Wehlen www.weingut-kerpen.de
Vingård Dr Pauly Bergweiler i Bernkasteler-Kues pauly-bergweiler.com
Vingård Emil Franz i Traben-Trarbach weingut-emil-franz.se
Vingård S.A. Prüm i Wehlen sapruem.com
Vinotek & museum i Bernkastel-Kues moselvinothek.de