Napa & Sonoma

USA

Häftiga Napa & Sonoma

I norra Kalifornien ligger USA:s främsta vindistrikt; Napa & Sonoma som enligt oss är USA:s häftigaste område alla kategorier. Ett perfekt klimat, vackert landskap, god mat och otroligt bra viner. Det är bara ett stenkast från charmiga San Francisco. Förutom landets bästa viner finns här också massor med god mat och ett vackert landskap.

Det är bara en dryg timmes bilkörning mot nordost från San Francisco till de kända vinområdena Napa och Sonoma. Färden från San Francisco inleds mäktigt när man kör över Golden Gate bron , den är stor, röd och exakt så häftig och US västkustig som man kan förvänta sig. Första vinområdet man kommer till är Sonoma County och efter en kort bilväg österut kommer man till Napa County. Det är ett vackert landskap med mjukt böljande kullar, höga berg och ett flertal mysiga mindre byar/städer.

 

Napa och Sonoma är de främsta områdena för kvalitetsvin i Kalifornien (och USA). Här har odlats vin sedan 1800-talet, men det är först efter 70-talet som det tog riktig fart i omfång och kvalité. Hinder för tidigare utveckling var bland annat förbudstiden på 30-talet. Kalifornien har ett varmt och torrt klimat, ofta för varmt för att många druvsorter ska ge bra vin. Napa/Sonoma ligger dock nära Stilla havskusten som kyler ner och området har därför ett varierande klimat som kan liknas med mellersta och södra Frankrike. Med andra ord optimalt för vinodling av många olika druvsorter.

I Napa/Sonoma görs i princip alla sorters vin; allt från mousserande, torra röda och vita, samt söta och förstärkta. I Kalifornien och USA har man en förkärlek för druvrena viner och vinerna namnges ofta efter vilket druva det är gjort på, förutsatt att vinet är gjort på minst 75% av den druvan – det är ganska vanligt att vinet är gjort på någon mer druva. I Napa/Sonoma gör man vin på en stor del av världens druvsorter. Generellt sett är kvaliteten på vinerna i Napa/Sonoma väldigt hög och det är inga särskilt billiga viner. Det är svårt att hitta viner under 15 usd på vingård, merparten kostar 25 usd och uppåt. För att hitta billigare (och enklare) viner i Kalifornien får man åka till Central Valley som ligger längre österut och längre från kusten.

 

Trots närheten till varandra är det tydliga skillnader mellan Napa och Sonoma. Generellt så är Sonoma mer geografiskt utspritt och har ett mer varierat klimat, vilket också gör att man odlar fler olika druvor än i Napa. Den främsta rödvinsdruvan i Napa/Sonoma är Cabernet Sauvignon och den främsta vitvinsdruvan är Chardonnay. Men här händer ganska mycket, bland annat har det sedan en längre tid varit en stark Pinot Noir trend, vad gäller vita viner har Sauvignon Blanc och Pinot Gris slagit igenom och nu kommer bland annat en hel del vita viner på Viognier. Sedan ska vi inte glömma Zinfandel, som länge har framförts som USA:s egen druva. Det är dock samma druva som man odlar i södra Italien, Primitivo, och som har kroatiskt ursprung.

Napa

Napa är det vinområde som först slog igenom internationellt och fortfarande är det mest prestigefyllda vinområdet. Vinodlingarna i Napa är koncentrerade till en dalgång (Napa Valley). Det är tätt mellan vingårdarna och här kretsar allt kring vin. Staden Napa är väl inte jättecharmig, men här finns många restauranger och mycket shopping. Bland annat rekommenderar vi Napa Valley Wine Train, ett gammaldags tåg som gör en tur i dalgången med härlig mat. Torc i centrala Napa gör väldigt bra mat också. Om du kör bil i området missa inte att köra Silverado trail med vacker utsikt (undvik gärna den trafikerade väg nr 29). I dalen ligger bland annat byarna St Helena och Calistoga som är riktigt charmiga. I Calistoga finns det span med varma källor. Det är dyrt i Napa, betydligt dyrare än i Sonoma. Det gäller både hotell, restauranger och vin. Många hotell börjar på 300 usd/natt och går betydligt högre. Det finns väldigt många vingårdar i Napa och kvalitén på vinerna är generellt också hög. Men smakar det så kostar det, vinerna ligger på 30-50 usd på vingård.

 

Här i Napa ligger många av Kaliforniens riktigt prestigefyllda vingårdar som exempelvis Opus One, Dominus Estate och Merryvale som gör vin i världsklass och som kostar därefter. Merryvale går att besöka utan att förboka och deras vin Profile är en upplevelse, räkna dock med en provningsavgift på cirka 80 usd. Tre vingårdar som inte är lika dyra som vi rekommenderar att besöka; Clos du Val ligger fint och gör riktigt bra viner dominerade av Cabernet Sauvignon (finns på Systembolaget ibland). Deras värstingar är väldigt bra men kostar en del (60-100 usd), men de har även bra viner för cirka 30 usd. V.Sattui gör bra och prisvärda viner, särskilt Zinfandel, och där man kan äta gott också. Franciscan är en annan bra vingård med prisvärd Chardonnay. Rombauer gör en av de häftigaste ekade Chardonnayerna vi har hittat, inte billiga dock.

Sonoma

För att köra mellan Napa och Sonoma rekommenderar vi Trinity Road, det är en smal och slingrande väg över kullarna. Men den är väldigt kurvig så gillar du inte det så ta inte den vägen! Bussar och lastbilar får inte köra här då de kan fastna. Sonoma County består av ett flertal dalgångar med ganska olika klimat. Här finns exempelvis Sonoma Valley, Carneros, Alexander Valley, Dry Creek Valley och Russian River Valley. Vi tycker det är mycket charmigare här än i Napa. Dalgångarna är mindre och landskapet är mer varierat med en hel del annat än vinodlingar. Här finns också charmiga städer/byar, särskilt då Sonoma och Healdsburg. Boende, restauranger och viner är inte alls lika dyrt här som i Napa. Trots att priserna är lägre här kostar vinerna på vingård cirka 20-40 usd, i undantagsfall hittar man viner för 15 usd.

 

För att utforska Sonoma County rekommenderar vi att bo antingen i Sonoma, Healdsburg eller i Glen Ellen. Sonoma är en liten stad där det mesta är koncentrerat till torget mitt i staden. Byggnaderna i centrum är en mix mellan vilda västern stil och europeiskt, riktigt charmigt. För prisvärt och bra boende rekommenderar vi Sonoma Hotel. Det finns gott om restauranger, i samma byggnad som hotellet äter man gott på The Girl & the Fig och i närheten ligger Cafe de la Haye som vi verkligen kan rekommendera. Det finns också shopping samt vingårdar med provningsrum, exempelvis Roche som gör bra viner.

 

Efter en kvarts körning norrut från Sonoma kommer man till byarna Glen Ellen och Kenwood. Här ligger vingårdarna tätt och här rekommenderar vi särskilt fem vingårdar: Kunde där man kan prova vin uppe på kullen (finns på Systembolaget ibland); St Francis där man kan äta en gastronomisk avsmakningsmeny till vinerna; Benziger gör bra vin men är tyvärr ganska dyra samt avslutningsvis de små vingårdarna Wellington och Loxton. Lilla byn Glen Ellen är författaren Jack Londons hemby (Skriet från vildmarken) och här rekommenderar vi starkt en övernattning och lunch/middag på Glen Ellen Inn. En riktigt prisvärd pärla med charmiga små stugor och mycket bra mat!

 

Efter ytterligare cirka 45 minuters körning norrut kommer du till byn Healdsburg, en bra utgångspunkt för att utforska norra Sonoma County med vinområdena Alexander Valley, Dry Creek Valley och Russian River Valley. Healdsburg påminner ganska mycket om Sonoma och är minst lika charmig. Även här kretsar det mesta runt torget. På Camellia Inn kan du bo på uppleva riktig amerikansk Bed & Breakfast till bra pris. Healdsburg Inn är också mysigt boende men lite dyrare. För fantastiska skaldjur rekommenderar vi en måltid på Willi’s. Även Bistro Ralph har bra mat. Även här finns provningsrum inne i byn, bra vin gör exempelvis Topel och Kendall-Jackson.

 

Även här i norra Sonoma County finns väldigt många vingårdar och de olika dalarna har ganska olika klimat och förutsättningar för vinodling så vinerna skiljer sig en hel del åt. Russian River har svalast klimat och här görs bra vin på Chardonnay och Pinot Noir och även bra mousserande viner. I Dry Creek Valley är det betydligt varmare och här odlas mycket Zinfandel. Vingården Iron Horse är en upplevelse – först och främst för att de är en av de bästa producenterna av mousserande viner i Kalifornien, men också för deras provningsrum utomhus med slående vacker utsikt. Vägen dit är liten och dåligt skyltad, man tror man kört fel ett flertal gånger, men det är bara att fortsätta rakt fram. Andra vingårdar vi vill tipsa om är Hooks & Ladder (bra chardonnay) och Rued (bra viner generellt). Sist men inte minst är ett besök på Francis Ford Coppolas vingård en kul upplevelse – förutom bra viner så får du en Hollywoodupplevelse samt kan äta gott.

Vingårdarna i Napa/Sonoma har välordnat för besökare och man behöver inte boka i förväg (finns vissa undantag där förbokning krävs). De tar en provningsavgift så du behöver inte känna att man behöver köpa vin. Avgiften brukar ligga på 10-20 usd för 3-6 viner. Även kända och prestigefyllda vingårdar brukar ta emot besök men då får man räkna med högre provningsavgift. Många vingårdar räknar av provningsavgiften om man handlar vin. Betänk att det kan vara ganska trångt i provningsrummen under helger.

 

Så hur doftar och smakar vinerna från Napa/Sonoma? För 10-20 år sedan dominerade röda viner på Cabernet Sauvignon och vita viner på Chardonnay. Vinerna hade generellt en tendens att vara lite överdrivna, ganska fruktiga och överekade. Viner som var goda att läppja på men som ofta blev för mycket och tog över maten. Nuförtiden är vinerna betydligt mer återhållsamma och strama och ofta lagrade på franska ekfat istället för amerikanska. Amerikanska ekfat ger ofta en något överdriven ekton i vinerna. Bra Cabernet Sauvignon från Napa/Sonoma har bra frukt, toner av svarta vinbär och ceder samt är fylliga och kraftiga och en hel del strävhet. Bra Chardonnay har en härlig smörighet och fyllighet. Nu görs även Chardonnay som inte lagras på ek, dvs i Chablisstil – här i Kalifornien med det slagkraftiga namnet Stainless Steel Chardonnay. Bra Merlot är en lillebror till Cabernet Sauvignon med bra frukt, fyllighet och gräsiga toner. Ibland kan Merlot dock bli lite för fruktigt för vår smak. Zinfandel är en ganska svårgreppbar druva som när det är bra ger fylliga, eldiga viner med mörk frukt och bra ryggrad i form av syra och viss stramhet. Enklare Zinfandel blir tyvärr ofta ganska saftig och kletig. Pinot Noir blir här ganska olik Pinot Noir från Bourgogne och i Napa/Sonoma har den tydligare jordgubbstoner, är mer fruktig med tydlig sötma i doft och smak. Sauvignon Blanc är friska med tydlig fläder och krusbärstoner. Generellt görs vinerna här mer drickfärdiga än i Europa, dvs färdiga att drickas direkt efter inköp. Men bra Cabernet Sauvignon och andra Bordeauxblandningar bör helst lagras 5-10 år för att visa sin bästa sida.

 

Maten i området är bra och väldigt varierad. Man hittar ofta europeisk mat med amerikansk touch, dvs man har med många smaker samtidigt och de olika smakerna är mer förstärkta. Ibland blir det lite för mycket, men görs det bra är det väldigt gott. Det mest slående vad gäller mat är skaldjuren, men även fisk är bra. Här finns ett antal olika sorters ostron och några sorter är fantastiska (några ostronsorter vi har lagt på minnet som vi gillar är Beau Soleil och Shigoku). Krabban (Dunginess Crab) är väldigt god. Här hittar man också mycket mexikansk mat. Sen så klart klassisk amerikansk mat som härliga stekar och maffiga hamburgare.

Till just Zinfandel passar Pulled Beef extra bra.

Väl i området så förutom att besöka Napa/Sonoma rekommenderar vi en utflykt till kusten. Om du har tid så ta highway 1 norrut från Bodega Bay. Det är en mycket hisnande biltur på smala, slingrande vägar längs en dramatisk kust med höga, karga klippor. Tips, kör inte söderut eftersom du hamnar på högra delen av vägen, dvs längst ut mot kanten, stupen och havet! Här i nordligare delarna av Kalifornen är det inte alls lika tättbefolkat, men längs vägen kommer det då och då små byar med bra byar väl värda att stanna i. Särskilt byn Mendocino är full med charmiga trähus och ligger dramatiskt långt ut på en avsats ut mot havet. Här kan man exempelvis åka på valsafari eller utforska mäktiga redwoodskogar. I Mendocino County ligger även Anderson Valley som är det svalaste vinområdet i Kalifornien och här görs bra mousserande viner, bland annat ligger champagnefirman Roederer här. Deras Anderson Valley Brut är nog det mest prisvärda bubblet från Kalifornen vi har stött på.

 

På resa i området får ni så klart inte missa härliga San Francisco med sina branta kullar, gamla spårvagnar, China Town, Fisherman Wharf – en oerhört charmig och personlig stad. Söder om San Francisco fortsätter pittoreska Highway 1 ner mot Monterey med bland annat sevärt havsakvarium. Boendena nedan kostar mellan 170-250 usd per natt och är riktigt charmiga och som vi upplever som prisvärda. Det finns en uppsjö av charmiga och mer lyxiga boenden, men som också är betydligt dyrare. Vill man bo billigare finns det också många motell att välja på i området. Samtliga vingårdar nedan tar emot besökare utan att man behöver boka i förväg.

Hallbus Vin ordnar resor till Kalifornien.

Good To Know

Boende Hotel Sonoma i Sonoma sonomahotel.com
Boende och restaurang Glen Ellen Inn i Glen Ellen glenelleninn.com
Boende Camellia Inn Bed & Breakfast i Healdsburg camelliainn.com
Boende Healdsburg Inn i Healdsburg healdsburginn.com
Boende Senza Hotel i Napa senzahotel.com
Boende Mendocino Hotel i Mendocino mendocinohotel.com
Boende och restaurang Maccallumhouse i Mendocino maccallumhouse.com
Restaurang The Girl & the Fig i Sonoma thegirlandthefig.com
Restaurang Café la Haye i Sonoma cafelahaye.com
Restaurang Willi’s i Healdsburg starkrestaurants.com
Restaurang och tågupplevelse Napa Valley Wine Train i Napa www.winetrain.com
Restaurang Torc i Napa torcnapa.com
Vingård Kunde i Sonoma Valley kunde.com
Vingård och restaurang St Francis i Sonoma Valley. Särskilt Zinfandel, Merlot och Cabernet. stfranciswinery.com
Vingård Benziger i Sonoma Valley, särskilt bra Bordeauxblandningar benziger.com
Vingård Wellington i Sonoma Valley, särskilt Cabernet wellingtoncellars.com
Vingård Loxton i Sonoma Valley, särskilt bra Syrah och Cabernet loxtonwines.com
Vingård Rued i Sonoma, Dry Creek Valley, bra över hela linjen ruedwinery.com
Vingård Iron Horse i Sonoma, Russian River Valley, bra mousserande ironhorsevineyards.com
Vingård Hooks & Ladder i Sonoma, Russian River Valley hookandladderwinery.com
Vingård och restaurang Francis Ford Coppola Wines i Sonoma, Alexander Valley. Prisvärda viner men Hollywoodupplevelsen är målet francisfordcoppolawinery.com
Vingård Ernest Bloom i Sonoma, Carneros.. Deras Pinot Noir är bland de bästa Pinot Noir från USA som vi har smakat och den har också ett överkomligt pris. Vingården går tyvärr inte att besöka. Ingen hemsida
Vingård Clos du Val i Napa, särskilt bra Cabernet closduval.com
Vingård och restaurang i Napa. V. Sattui vsattui.com
Vingård Franciscan i Napa franciscan.com
Vingård Rombauer i Napa rombauer.com