Nya Zeeland

Nya Zeeland

Resetips Nya Zeeland

Nya Zeeland är ett ungt vinland, men väldigt duktiga på att göra bra vin. De vintyper som sticker ut är vita viner på druvorna Sauvignon Blanc och Chardonnay samt röda viner gjorda på Pinot Noir. Nya Zeeland har ett svalt klimat och dessa druvor trivs bra i den lite kyligare typen av klimat. Vinområdet Marlborough är störst, ofta bäst och det är viner härifrån man oftast hittar i Sverige. Vi vill dock slå ett slag för Martinborough på Nordön, ett litet vinområde där det mesta är samlat och mitt i byn finns ett underbart hotell i Vilda Västern stil. Pinot Noir-vinerna härifrån håller vi som Nya Zeelands bästa. Det är ett fantastiskt vackert land med lugnt tempo och varma människor + bra viner och god mat så klart!

Förr i tiden (fram till 60-talet) gjordes faktiskt mest tyngre viner på andra sorters druvor (än ovan nämnda) på Nya Zeeland. Ägandet av vingårdarna på Nya Zeeland påminner om Australien där ett fåtal större koncerner äger många vingårdar men samtidigt finns det faktiskt många mindre oberoende vingårdar.

 

Det absolut största vinområdet på Nya Zeeland är Marlborough längst norrut på Sydön. Det sydligaste vinområdet i världen är Central Otago, också det på Sydön. Det sistnämnda är egentligen liiiite för svalt men i skyddande dalar skapas det mikroklimat som gör det möjligt att odla vin, riktigt bra vin dessutom. På Nordön ligger annars de flesta vinområdena så som Gisborne, Hawkes Bay och Wairapa/Martinborugh.

 

Landets klimat och druvor gör att det är väl lämpat för mousserande vin också. Men det är de stilla vinerna som står högst i kurs. Vi har själva inte besökt alla vinområden på Nya Zeeland så vi tipsar här endast om de områden vi varit i.

Marlborough och Central Otago på Sydön

Marlborough ligger i en stor dalgång, där det är platt vilket gör att det är som gjort för att hyra cyklar och trampa runt mellan vingårdarna och prova vin. Det är inte så långa avstånd heller. Blenheim är centrum i området och en lång gata, Rapaura Road, går igenom hela vinområdet. En av de mer kända vingårdarna är Cloudy Bay som är väl värt ett besök. De är särskilt erkända för Sauvignon Blanc, Chardonnay och Pelorus (sistnämnda är ett riktigt bra mousserande). En hel del av Cloudy Bays viner brukar finnas på Systembolaget. En annan vingård vi vill rekommendera är Mud House, särskilt deras vita viner. Även vingårdarna Huia och Nautilus gör bra viner och är kul att besöka (sistnämnda finns på Systembolaget ibland).

 

När vi var på Mud House hade de en charmig restaurang med uteservering och vansinnigt god mat, osäker på om de har kvar den tyvärr! Huia gör också bra viner, på Chardonnay, Pinot Noir och faktiskt även Gewürztraminer. Särskilt deras Pinot Noir tycker vi är bra, speciellt om den får ligga några år och mogna lite så blir den ypperlig. Nautilus gör även de bra vin. Alla dessa vingårdar ligger inom bra cykelavstånd.

 

Vi bodde mysigt och bra på Bed & Breakfast Stonehaven som drivs av danskättlingarna John & Paulett Hansen. Äter gott gör man bland annat på Hans Herzog. På Sydön stannade vi även på en vingård i Central Otago, nämligen Olssens, också de danskättlingar. Deras Pinot Noir blir med lite lagring mycket bra! Som unga lite väl friska för vår smak.

Martinborough på Nordön

Väl på Nordön vinturistade vi i Wairapa och ett delområde vid namn Martinborough som är centrerat kring lilla byn med samma namn. Det här är ett riktigt charmigt ställe med ett underbart hotell i Vilda Västern stil på torget mitt i byn, hotellet heter Martinbourough Hotel.

 

Förutom toppboende till vettiga priser lagar de också underbar mat! Ytterligare en pluspoäng för Martinborough är att det är så litet och koncentrerat att det är gångavstånd mellan många vingårdar. Bostadshus blandat med vingårdar i vilka fåren går och betar bland rankorna. Här gör de bra vin på många druvsorter, men Pinot Noir-vinerna tycker vi sticker ut mest. Allra bäst enligt oss är Alana Wines (grym Pinot Noir men även bra Chardonnay) samt Te Kairinga (kanon Pinot men också riktigt bra Syrah). Andra bra vingårdar vi vill nämna är Palliser och Muirlea Rise.

Särskilt Pinot Noir-vinerna skiljer sig åt beroende på vilket vinområde de kommer ifrån. Marlborough och Central Otago ger extra friska, bäriga och lite lättare viner medan Martinborugh ger lite tyngre, jordigare och mer animaliska viner. Sauvignon Blanc vinerna blir lite mer krispiga och druvtypiska i Marlborough. Chardonnay skiljer sig inte så mycket åt beroende på vilket område de kommer ifrån tycker vi. Priserna på vingård är ganska rimliga, de flesta viner kostar 20-30 NZD, en hel del dock upp mot 40 NZD.

 

Äta på Nya Zeeland? Det är nära till havet överallt och särskilt deras musslor är otroliga. De har en grön variant som blir väldigt stor och smakar gudagott. Sedan betar får överallt på Nya Zeelands kullar så det finns mycket goda rätter på lamm.På Nya Zeeland finns det ingen som helst brist på andra aktiviteter. Bara de vackra vyerna med alla berg och kullar är värt ett besök. Det finns många möjligheter att vandra i bergen, fiska, titta på varma källor, delfinsafari, gå i Tolkiens fotspår med mera. Städerna Wellington och Auckland är också sevärda. Nya Zeeland är ju inte direkt känt för att vara ett sol- och badland direkt. Vi var där mitt i hösten (i maj) och höstfärgerna på träden var fantastiska!

Samlade tips och länkar

Boende och restaurang Martinborough Hotel i Martinborogh martinboroughhotel.co.nz
Boende Stonehaven B&B i Marlborough stonehavenhomestay.co.nz
Restaurang Hans Herzog i Marlborough herzog.co.nz
Vingård Mud House i Marlborough mudhouse.co.nz
Vingård Cloudy Bay i Marlborough cloudybay.co.nz
Vingård Huia i Marlborough huiavineyards.com
Vingård Nautilus i Marlborough .nautilusestate.com
Vingård Olssens i Central Otago southernwines.com/olssens
Vingård Alana Wines i Martinborough alana.co.nz
Vingård Te Kairinga i Martinborough martinborough-village.co.nz
Vingård Muirlea Rise i Martinborough muirlearise.co.nz
Vingård Palliser i Martinborough palliser.co.nz