Piemonte

Italien

Vinresa / matresa till Barolo och Piemonte

Piemonte i norra Italien är strålande vackert med många toppiga kullar med alperna i bakgrunden, nästan varje kulle toppas av en medeltida by eller stad och på allra högsta punkten ligger det ofta en gammal kyrka eller slott. Här regerar Nebbiolodruvan genom de världsberömda rödvinerna från Barolo och Barbaresco men här görs även väldigt mycket fler olika vintyper och det finns mycket mer än området Barolo att utforska här på en vinresa eller matresa. Behöver vi säga att maten är i världsklass? Du hittar samlade tips och länkar längst ned i artikeln.

Piemonte betyder ”vid bergets fötter” och här härskar den blå druvan Nebbiolo samt byn Barolo är huvudbyn, liten men naggande god. Nebbiolo har odlats här sedan 1200-talet, sitt internationella genombrott fick Nebbiolovinerna först på 60-talet och det tog ordentlig fart främst på 90-talet. Piemonte är ett svalt vinområde, en del vingårdar ligger högt, ofta på 400 möh och uppåt. Namnet Nebbiolo kommer från ordet nebbia, som betyder dimma, som (förvånansvärt) ofta kommer krypande uppför sluttningarna. Trots sitt erkännande som fantastiska viner så odlas Nebbiolo nästan bara här i Piemonte. Få andra ställen i både Italien och i andra länder har lyckats, det görs dock en del bra Nebbiolo i angränsande regioner, exempelvis Lombardiet. Merparten av vinodlingarna i Piemonte ligger runt städerna Asti och Alba, där det är tre vindistrikt som dominerar; Langhe, Monferrato (med flera delområden) samt Roero.

Barolo

Det är i Langhe som vi hittar byn Barolo, som är en liten mysig by fullproppad med vingårdar. Barolo görs alltid enbart på Nebbiolo. En bra Barolo är en underbar upplevelse. I doften hittar man ofta toner av körsbär, plommon, rosor, tryffel, svamp, tjära, förmultnande löv. Doften av rosor kan också jämföras med gammaldags puderdosa, väldigt svårt att förklara men ni kommer märka vad vi menar. Barolo har hög syra och rejäl strävhet. Det här är definitivt matviner och vinner på att lagras. Dricker man det ungt utan mat tar ofta kärvheten över så risk att man blir besviken. Som ungt är en Barolo ganska mörkt i färgen, men vinet ljusnar snabbt till tegelfärg. Traditionellt lagras Barolo på stora ekfat (ofta slovensk ek) under lång tid, minst 24 månader vilket ger extra sträva viner. Nuförtiden är det även vanligt att man lagrar på mindre franska ekfat med ”internationell” rostning, vilket gör vinerna lite mer fruktiga och därmed tillgängliga snabbare.

Baroloviner kommer inte bara från själva kommunen Barolo utan det är totalt 11 angränsande kommuner som gör vin med beteckningen Barolo. Viktigaste kommunerna är Barolo, La Morra, Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba, and Monforte d’Alba. Lite slarvigt kan man säga att de västra kommunerna (som kallas centraldalen) ger elegantare viner medan de östra kommunerna (Serralungadalen) ger kraftigare viner. Speciellt för Barolo är att vingårdar ofta gör viner från enskilda vinlotter (jämför franskans ”cru”) för att på så sätt lyfta fram karaktären som jordmånen och terroiren från en vinlott ger.

Barbaresco och andra röda viner

Området Barbaresco ligger nära Barolo och vinerna härifrån anses vara lite lättare än Barolo, men det är en grov generalisering då det finns många kraftiga Barbarescoviner. Vinområdet Barbaresco består av fyra olika kommuner och även här gör man ”cru”viner. Vinproducenten och pionjären Gaja var den som gjorde Barbaresco känt på 80-talet. Smakar det så kostar det, Barolo och Barbaresco kostar från 25 eur och uppåt på vingård (prestigeviner än högre, från 50 eur). Men i Piemonte finns mycket mer rött vin än just dessa två. Langhe Nebbiolo är en lite enklare, men ofta prisvärd lillasyster jämfört med Barolo och Barbaresco. Sen har vi så klart Barberadruvan (mycket på B här nu…). Barbera är druvan som klart dominerar i volym från området. Barbera ger viner med bra röd frukt och bra syra. Traditionellt har den odlats på lite sämre vingårdslägen och gett viner som är väldigt bäriga och syltiga (i vår smak) men nu är Barbera starkt på frammarsch. En hel del producenter ger den lite fatlagring som gör att vinet får ryggrad. Särskilt distrikten Monferrato och Roero är kända för att göra bra Barbera, i Langhe finns Barbera d’Alba, i Monferrato finns Barbera d’Asti och Barbera del Monferrato mfl samt i Roero görs också bra Barbera. Superbra Barbera kan man hitta för 8-14 eur på vingård. Generellt är vinerna i Langhe betydligt dyrare än vinerna från de andra områdena. Förutom ovan nämnda rödvinsdruvor görs en hel del rött vin på Dolcettodruvan, lätta och bäriga viner till bra pris.

Vita viner och bubbel

Piemonte är bästa området i Italien för vita viner och bubbel tycker vi. Vit Langhe är ofta gjord på Chardonnay och ger ganska klassisk Bourgognestil fast kanske med lite mer syra. Druvan Cortese ger blommiga viner, ibland med toner av banan och ”lagom” syra. Sen finns här en kul druva som heter Arnais, det här är nog ett kommande trendvin. Arnais ger lätta, fruktiga viner med toner av päron och lichi och ganska hög syra. Bäst för Arnais är Roero området, vinerna heter följaktligen Roero Arnais. Dessutom görs bra bubbel i Piemonte. Asti är känt för mousserande sött vin gjort på Muscat-druvan, främst Asti Spumante och Moscato d’Asti. Det sistnämnda är ett mindre bubblande vin och mer elegant än det förstnämnda. I och kring byn Canale söder om Asti görs topp-bubbel på Metodo Classico (champagnemetoden) på de klassiska bubbeldruvorna Chardonnay och Pinot Noir.

Äta i Piemonte

Generellt är det smakrik mat här med mycket kött, svamp och pasta. Piemonte är tryffelområdet framför alla och i oktober/november är det högsäsong för tryffel – både vit och svart. Alba anses vara tryffelns huvudstad. Vit tryffel plockas endast under hösten medan svart går att hitta under andra tider på året också. Viner på Nebbiolo-druvan passar perfekt till tryffel! Tajarin är en tunn äggpasta som är väldigt god med just tryffel. Plin är små raviolisar, är ofta fyllda med svamp eller ragu. Smakrika köttgrytor är också vanligt. Det är inte ovanligt att man serveras råbiff (tartar). Fassona är det lokala nötkreaturet man gärna använder samt här finns även en hel del vildsvin. Dessutom odlas här mycket hasselnöt, Alba är hemstaden för Nutella.

Resa och bo i Piemonte

De flesta som besöker området bor i Alba. Alba är i vårt tycke alldeles för ”hypat” där nästan varje restaurang i centrum ser ut att vara nyrenoverad och designad i exakt samma stil. Grannstaden Asti är lite större och känns mycket mer genuin än Alba (Asti har ca 60.000 invånare jämfört med Alba som har ca 30.000). Maten på restaurangerna i Asti tycker vi också är mer genuin och traditionell än den i Alba. Vill man inte bo i Asti eller Alba finns det många mysiga byar med mindre hotell, särskilt byarna Barolo, Neive och Treiso vill vi rekommendera. I dessa byar finns det också flera bra restauranger så man behöver inte oroa sig för att man måste köra bil. Ska vi nämna några hotell så är det Hotel Palio i Asti samt Hotel Palazzo Finati i Alba och några restauranger så är det La Vecchia Carozza och Osteria Diavolo i Asti (mycket genuina och prisvärda båda), Osteria dell’Eremita i Castell’Alfero (mer genuint än så här blir det inte), Profumo di Vino i Treiso (mycket vällagat) och Locanda in Cannubi i Barolo (lite överprisat men utsikten gör det värt det).

Vad gäller vingårdsbesök så kännetecknas Barolo och Barbaresco av att det finns väldigt många och små vinproducenter, det finns egentligen inga dominerande stora producenter. Även om Barolo-viner är ganska dyra tycker vi de är värda sitt pris och betänk att nästan alla Barolo-producenter också gör annan Nebbiolo samt Barbera-viner och ibland även vita viner – så alltid hittar man något! Vi vill också slå ett slag för att utforska vingårdar i Monferrato och Roero, här finns mycket små vingårdar att upptäcka. Oftast behöver man inte boka tid för vingårdsbesök (undantaget de mer prestigefyllda vingårdarna – dessa bör man kontakta i förväg för att se om det går att komma dit). Men eftersom de flesta vingårdar är små och inte har så stor bemanning rekommenderar vi att kontakta dem i förväg om det är någon vingård ni absolut inte vill missa. Det mesta här handlar så klart om vin, men visst går det att kombinera med annat, exempelvis med en skidresa – Turin är inte långt bort. Det finns många små vägar och stigar så området lämpar sig väl för vandring. Och så kan man så klart gå på tryffeljakt eller gå på matlagningskurs. Nedan har vi listat de vingårdar, restauranger och hotell som vi rekommenderar. Ska vi lyfta upp några vingårdar av de nedan så är det Camerano (Barolo, Nebbiolo och Barbera), Settimo (Barolo), Coppo (bubbel och Barbera) och Nouva Cappelletta (Barbera).

Boende i Asti, Hotel Palio hotelpalio.com
Boende i Alba, Hotel Palazzo Finati palazzofinati.it
Boende i Barolo, Hotel Barolo hotelbarolo.it
Boende i Castell’Alfero, La Foresteria del Castello laforesteriadelcastello.it
Restaurang i Castell’Alfero, Osteria Eremita ingen hemsida (men låt inte det avskräcka er)
Restaurang i Asti, La Vecchia Carozza ingen hemsida (men låt inte det avskräcka er)
Restaurang i Asti, Osteria Diavolo osteriadeldiavolo.it
Restaurang i Treiso, Profumo di Vino profumo-divino.com
Restaurang i Barolo, Locanda in Cannubi locandaincannubi.it
Restaurang i Barolo, Osteria Le Cantinella ingen hemsida
Restaurang i Neive, Osteria Vecchio Borgio (välj Osterian, inte Ristoranten) borgovecchioneive/l-osteria
Tryffeljakt och matlagningskurs med middag i Montà, Andar per Tartufi andarpertartufi.com
Vingård i Barolo (Barolo byn), Camerano cameranobarolo.net
Vingård i Barolo (La Morra), Aurelio Settimo aureliosettimo.com
Vingård i Barolo (Monforte d’Alba), Giacomo Fenocchio giacomofenocchio.com
Vingård i Barolo (Barolo byn), Scarzello scarzellobarolo.com
Vingård i Barbaresco (Treiso), Pelissero pelissero.com
Vingård i Canelli, Coppo coppo.it
Vingård i Vignale Monferrato, Nouva Cappelletta nuovacappelletta.it
Vingård i Barbaresco, Musso mussobarbaresco.it
Vingård i Rivetti (nära Neive), Massimo Rivetti rivettimassimo.it
Vingård i Barbaresco, Montaribaldi montaribaldi.com
Vingård i Alba, Pio Cesare (svår att komma in på, kontakta och fråga)  piocesare.it
Vingård i Barolo (Monforte d’Alba), Domenico Clerico (svår att komma in på, kontakta och fråga) domenicoclerico.com