Rioja

Spanien

Rioja – en nygammal favorit

Rioja är på tillbakamarsch på två fronter, dels som moderna Riojaviner med frukt och spänst och dels som bra traditionella Riojaviner som är fyllda av vaniljrik fat – båda är bra viner, bara olika. Följ med i vår reseberättelse om Rioja, med utgångspunkt från vackra byn Laguardia – centrum i Baskiska delområdet Rioja Alavesa.

Som ni kanske kommer ihåg var Riojaviner väldigt populärt i Sverige på 80-90 talet. Sedan minskade populariteten, många av vinerna var nog för ekade och kvaliteten på vinerna sjönk. Dessutom fick vi svenskar upp smaken för många andra länders viner, som Sydafrika, Italien, Australien med flera. Nu är Rioja på tillbakamarsch och det på två fronter, dels som moderna Riojaviner med frukt och spänst och dels som bra traditionella Riojaviner som är fyllda av vaniljrik fat – båda är bra viner, bara olika.

 

Rioja ligger i norra Spanien, endast cirka 15 mil från Spaniens nordkust. Huvudstad i regionen är Logrono, men ”vinhuvudstad” är Haro. Namnet Rioja kommer från floden Rio Oja som rinner igenom området. Delområdena i Rioja är Baja, Alta och Alavesa, där Alta och Alavesa är de områden det produceras mest kvalitetsviner i. Rioja Alavesa är en del av den autonoma regionen Baskien. Huvuddruva i rött Riojavin är Tempranillo och merparten består endast av den druvan. Till viss del använder man även druvan Garnacha, som i Frankrike heter Grenache. Tempranillo i sig ger fruktiga viner, men frukten i ett traditionellt Riojavin är återhållen på grund av att man lagrar vinerna länge på amerikansk ek.

 

Amerikansk ek ger ifrån sig betydligt mer vaniljsmak än fransk ek samtidigt som den långa lagringen gör att vinerna förlorar frukt. Traditionell Rioja görs i kvalitetsklasserna Crianza, Reserva och Gran Reserva, där det som skiljer klasserna åt främst är hur länge vinerna lagras på fat innan de får säljas. Numera används fransk ek mer och mer för att komma ifrån den överdrivna vaniljsmaken samtidigt som många producenter håller nere lagringstiden på fat. På så sätt blir vinerna också mer fruktiga.

Hur smakar då en röd Rioja? Ett vin enligt den traditionella stilen har en stor, lite söt doft av vanilj och fat, ibland en ganska tydlig ton av krondill. I doften hittar man även smörkola, kokos, läder och tobak och brända toner. Tydlig syra men ofta mjuka tanniner. Ett vin i den modernare stilen har en tydlig doft av mörka bär, ofta åt björnbärshållet samt animaliska toner som charkuterier och köttighet. Här hittar man även lakrits och tobak. Sämre viner av den nya stilen kan bli lite för fruktiga.

 

Väl på plats i Rioja är det naturligt att leta boende i Haro. Vi tyckte dock att Haro var ganska opersonligt med en hel del tråkiga flervåningshus. Så vi letade oss istället till Laguardia som är huvudorten i Rioja Alavesa. Laguardia ligger på en klippa ute på slätten med höga berg som ramar in hela området, slående vackert. Byn ger en medeltida känsla, väldigt charmigt. Den är inte stor men det finns ett flertal hotell, restauranger och tapasställen Vi bodde först på vingården Cosme Palacio som också hyr ut rum. Helt ok boende, rent och snyggt. De har dessutom en bra restaurang där man kan prova deras bra viner som är mer åt den traditionella stilen. Vårt absoluta favoritboende i Laguardia är Castillo el Collado som är ett vackert hotell med mysiga rum och en mycket bra restaurang. Bor man i Laguardia ligger en hel del vingårdar inom bekvämt gångavstånd. Merparten av vingårdarna ligger dock en bit utanför byn och då är det bil eller cykel som gäller.

Bodegas Luis Alegre i Laguardia har en restaurang i ett torn där du har vidunderlig utsikt över nejden. De är typexempel på hur bra Rioja är nuförtiden. Vinerna härifrån är åt modern stil, men man förnimmer ändå det typiska och klassiska från ett Riojavin, dvs inslag av mörka bär utan att vara för fruktigt, inslag av fat och mjuka tanniner. Deras Rioja Selección Especial Reserva är ett väldigt bra köp, cirka 16 eur på plats. En annan vingård central belägen i Laguardia är Artadi som också gör vin i modern stil. Deras finare vin Pagos Viejos finns på Systembolaget ibland. Artadis viner är väldigt bra, flertalet dock betydligt dyrare än Luis Alegre och Cosme Palacio. De mindre vinhusen i Rioja är inte vana vid spontanbesök så att ringa eller maila i förväg är att rekommendera.

 

Ett besök på något av de större vinhusen är att rekommendera och många vinhus ligger i Haro. Här behöver man inte boka besök i förväg utan de har en väl utbyggd besöksverksamhet. Bodegas Muga är ett av de bättre vinhusen enligt vår mening. De gör vin i både traditionell stil och modern stil. De bättre vinerna kostar en bra slant men är väldigt bra. Prado Enea är ett av de bästa vinerna i traditionell stil (finns på Systembolaget ibland). Torre Muga är ett kraftpaket i modern stil som behöver ett antal år på flaska för att tanninerna ska mjukna. Vill du smaka en väldigt typisk Rioja i gammal stil rekommenderar vi ett besök på Vina Tondonia, som också ligger i Haro. Ett annat bra vinhus är Bodegas Campillo som ligger utanför Laguardia. Ett bra ställe att handla vin på är La Vinoteca de Laguardia, mitt i Laguardia på Plaza Mayor.

I Rioja som i övriga Spanien äter man ofta tapas till lunch. Ibland passar vitt faktiskt bäst till tapas, då vita viner även klarar kyckling och lite mer kryddig mat och där rödvin känns för tungt till räkor etc. I Rioja görs en hel del vita viner, främst gjorda på druvan Viura med inblandning av Malvasia. De vita vinerna kännetecknas av en hel del exotisk frukt och honungstoner, ganska fylliga viner. Muga, Luis Alegre, Campillo, Baigorri och Landaluce är exempel på vingårdar som gör bra vita viner. Traktens kraftigare mat passar fint till röd Rioja; här äter man gärna lufttorkad skinka, kryddiga korvar, grytor med örtkryddor och rätter med lamm. Till röd Rioja rekommenderar vi en klassisk maträtt som man ofta blir serverad i Rioja; ugnsstekt lammlägg med örtkryddor.

 

För den arkitekturintresserade som reser i området så rekommenderar vi ett besök på Marques de Riscal i Elciego. Huvudbyggnaden är ett utmärkande inslag i landskapsbilden. För den fiskeintresserade så finns det öring i Rio Oja och de kringliggande åarna. Kontakta turistbyrån så hjälper de dig med fiskekort. För ytterligare matäventyr så varför inte åka till San Sebastian, som väl är den michelinkrogtätaste staden i världen. Så språket. Engelska fungerar skapligt, men ibland tar det tvärstopp. Vi som ofta reser i Frankrike tycker att ju franska också är romanskt så om man spanifierar franskan så borde det fungera. Det gör det inte. Men teckenspråk och ett leende brukar rädda situationen så låt inte bristande kunskaper i spanska avskräcka dig för en resa. Åk till Rioja vår eller höst, det kan bli stekande varmt under sommarmånaderna (juni-september)!

Till röd Rioja rekommenderar vi en klassisk maträtt som man ofta blir serverad i Rioja; ungsstekt lammlägg med örtkryddor.

Samlade tips och länkar

Turistbyrån i Laguardia laguardia-alava.com
Boende Hotell Castillo el Colladoi Laguardia hotelcollado.com
Vingård Luis Alegre i Laguardia. Restaurang med fin utsikt och bra moderna Riojaviner. luisalegre.com
Vingård Artadi i Laguardia. Bra moderna Riojaviner artadi.com
Vingård, boende och restaurang Cosme Palacio i Laguardia. Bra, mer traditionella Riojaviner. grupobodegaspalacio.es
Vingård Bodegas Campillo utanför Laguardia bodegascampillo.com
Vinhus Bodegas Muga i Haro. En av de bästa Riojaproducenterna bodegasmuga.com
Vinhus Lopez de Hereida (Vina Tondonia) i Haro. Så klassiskt och häftiga viner. lopezdeheredia.com
Vingård Bodegas Landaluce utanför Laguardia. Bra vit Rioja. bodegaslandaluce.es
Vingård Baigorri i Samaniego utanför Laguardia. Toppmodern anläggning och bra vita och röda viner. bodegasbaigorri.com
Vingård Marques de Riscal i Elciego. Sevärd arkitektur. marquesderiscal.com
Vinotek La Vinoteca de Laguardia i Laguardia facebook.com/pg/lavinotecadelaguardia