Södra Provence

Frankrike

På spaning i Södra Provence

Ett av våra favoritområden är Provence. Vi har länge gillat de röda vinerna från längre söderut i Provence vi har varit på rekognosering i södra Provence, närmare bestämt Medelhavskusten närmast öster om Marseille och bergstrakterna norrut. Här finns gudomlig mat samt det mesta i vinväg, allt från friska vita viner, laxrosa roséviner till kryddiga, mustiga rödvner. Bland annat finns här vinområdet Bandol som gör häftiga viner. Vi kommer definitivt ordna resor hit.

Vi började rekognoseringsresan vid Rivieran och byn Sanary-sur-mer, ett stenkast från Bandol – ca 1 timmes resväg österut från Marseille. Vi bodde på Hotel La Tour som ligger ända nere vid kajen med härlig utsikt över medelhavet och marinan. Hotellet är litet och enkelt men charmigt och rent samt har en bra och välrenommerad restaurang med byns bäst belägna uteservering. Deras skaldjursplateau är fylld med läckerheter och serveras spektakulärt i en liten båt.

 

Här längs kusten görs vin med ursprungsbeteckning Bandol samt Côte de Provence. Bandol gör otroliga viner som vita, rosé och röda, där främst de röda har fått sitt internationella genombrott. De röda är riktiga kraftpaket främst gjorda på druvan Mourvèdre. Även de vita och rosa vinerna har hög kvalité, roséerna är bland de bästa vi har provat. Tyvärr är Bandolviner ganska dyra, cirka 18-30 euro på vingård. Roséerna från Côte de Provence är vackert laxrosa och prisvärda.

 

För bra Bandolvin rekommenderar vi främst Domaine Terrebrune och Chateau de Pibarnon. Den förstnämnda gården har även en mysig restaurang. Den sistnämnda ligger högst upp på en kulle med vidunderlig utsikt över Medelhavet (det tar en bra stund att köra dit på smala vägar, stora bussar bör stanna hemma).

Byn Bandol är inte lika charmig som Sanary-sur-Mer, men marinan är sevärd och restaurang De La Terre au Vin lagar riktigt god mat, läckra franska tapas, smårätter med karaktär. Längre västerut ligger lilla byn Cassis som är mysig samt har fina stränder. Nära kusten men längre upp i bergen finns också massor med mysiga byar och vingårdar som gör bra viner, bland annat i Garéoult ligger en av våra favoritvingårdar, nämligen Domaine de Garbelle. Deras rosé, vita och röda är mycket bra och prisvärda.

 

Längre norrut och upp i bergen börjar så det klassiska Provence, med byar som Gordes, Isles-sur-la-Sorge, Apt, Bonnieux med flera. Vinmässigt är detta område Côte de Luberon, som tillhör vinregionen södra Rhône. I Bonnieux rekommenderar vi särskilt vingården Chateau La Canorgue. Deras röda viner görs främst på druvorna Grenache, Syrah och Carignan. underbart kryddiga, smakrika viner som är väldigt prisvärda (cirka 10 eur). Det finns gott om restauranger i Bonnieux, Restaurant Le St Andre mitt i byn tyckte vi var bäst. På denna rekognosceringstur fastnade vi för Bonnieux, en klassisk Provenceby belägen högt upp på en sluttning. Grannbyar till Bonnieux är bland annat Lacoste och Menèrbes, även dessa underbart typiska. Byn Roussillon är fantastiskt gullig, med många röda hus typiska för just den byn. Nära Pertuis ligger en toppenvingård: Chateau Val Joanis.

 

I Bonnieux bodde vi charmigt på ett Chambre d’Hôte utanför byn, Les Trois Sources. Den har tyvärr stängt nu, men bredvid ligger Chambre d’Hôte Le Mas de Sol som verkar mysigt. Vi upptäckte även ett La Bastide, läckert hotell beläget vid vingården Domaine Marie utanför Menèrbes, ett hotell som är lyxigt på ett rustikt snyggt och provencalskt sätt. Vingården gör också riktigt bra viner.

Samlade tips och länkar

Boende och restaurang Hotel La Tour i Sanary-sur-mer sanary-hoteldelatour.com
Boende (B&B) Le Mas de Sol utanför Bonnieux chambres-dhotes-bonnieux-luberon.com
Boende och vingård La Bastide Marie utanför Menèrbes labastidedemarie.com
Restaurang De La Terre au Vin i Bandol ingen hemsida
Restaurang Le St André i Bonniuex ingen hemsida
Vingård och restaurang Domaine Terrebrune i Bandol, nära Ollioles terrebrune.fr
Vingård Chateau Pibarnon i Bandol, nära La Cadière d’Azur pibarnon.com
Vingård Domaine de Garbelle i Garéoult domaine-de-garbelle.com
Vingård Chateau Val Joanis utanför Pertuis val-joanis.com
Vingård Chateau La Canorgue utanför Bonneiux chateaulacanorgue.com