Södra Rhône

Frankrike

Södra Rhône – vinområdet som har det mesta

Vi har många favoritområden men frågan är om inte södra Rhônedalen ligger i topp. Det här är en del av Provence med allt vad som hör till med soligt klimat, kryddig mat på lamm med rosmarin och vitlök, blommande och doftande lavendelfält och medeltida byar. Följ med i vår reseberättelse som tar oss från norr till söder i ett av vinvärldens mest spännande vinområden.

Vinområdet Södra Rhônedalen är en del av Provence och ligger längs Rhôneflodens mynning i Medelhavet. Huvudort i området är Avignon, där påvarna höll till på 1400-talet. Södra Rhônedalen är främst känt för sina röda viner, även om man också gör bra vita viner samt härliga söta viner. Området är väldigt olikt sin kusin i Norra Rhône, där man främst gör druvrena viner på syrahdruvan. I söder ser det helt annorlunda ut, här är det ett öppnare men ändå bergigt landskap och betydligt varmare klimat vilket gör att även andra druvsorter trivs. Här i området produceras väldigt mycket vin.

 

De röda vinerna görs nästan alltid på flera olika druvor. I Chateauneuf-du-Pape, som är det mest välkända vinet, är det vanligt att man använder upp till 13 olika druvor. Vin gjorda på flera druvor blir tyvärr ofta lite styvmoderligt behandlade av dagens vinvärld där man ofta vill klassa vin efter druvsort. Oftast ger druvblandningar faktiskt fantastiska viner, se exempelvis Bordeaux och Priorat – södra Rhônedalen är verkligen inget undantag. De vanligaste druvorna i röda viner från södra Rhône är Grenache, Syrah, Mourvèdre och Carignan.

När vi började köra ner på vinresor på egen hand på mitten av 90-talet var viner från Chateauneuf-du-Pape ganska billiga, man kunde på vingård köpa ett bra vin för ca 80 kr. I takt med att berömmelsen ökat har också priserna gått upp, nu kostar vinerna på vingård från ca 180 kr. Nu är vinerna från Chateauneuf-du-Pape väldigt bra och ändå ganska prisvärda – som vanligt en prioriterings- och pengafråga, men man blir sällan besviken på ett vin från Chateauneuf-du-Pape.

 

Under årens lopp när vi varit nere runt Provence och Rivieran har vi smakat väldigt många kryddiga, tuffa och goda viner från södra Frankrike. Vi har även trillat över små vinbönder utspridda bland de små stenbyarna samt köpt billiga och goda viner på lokala marknader, mestadels gjorda på druvorna Syrah och Grenache. För några år sedan ville vi undersöka dessa områden mer strukturerat, så vi gjorde en avstickare på vägen ner söderut mot Rivieran. Österut ligger Grignan, en vackert belägen medeltida by. Det här vinområdet heter numera Grignan-les-Adhemar. Tidigare hette det Coteaux du Tricastin, men en incident på det närliggande kärnkraftverket Tricastin för några år sedan gjorde att man bytte namn.

På vingården Domaine de Montine, utanför Grignan, blev vi positivt överraskade över kvalitén på vinerna. Söder härifrån börjar vinområdet Côtes-du-Rhône-Villages, där enskilda byar nu har möjlighet att sätta sitt eget namn på etiketten. En av dessa byar är Vinsobres. Här hittade vi flera bra viner, bland annat de från Domaine du Coriancon. Mitt inne i den sömniga byn ligger också Le Bistrot, som lagar makalös rustik regional mat till väldigt bra pris. Här är ett absolut måste att äta om du är i närheten. Beställ gärna en flaska rött till maten gjort av vinbonden nedanför kullen – Corancion.

 

Vidare söderut ligger flera andra byar där man gör fantastiska viner, bland annat Rasteau, Seguret, Cairanne och Sablet. Seguret ligger vackert upp längs bergsluttningen med bra utsikt över Les Dentelles de Montmirail, en bergsformation som man ser från de flesta platser i området. Utanför/nedanför Seguret ligger La Fleur Bleue, som har mysigt boende och rustik restaurang. På resan fortsatt söderut hittar vi mer välkända Gigondas, som varit en egen appellation en längre tid. Vinerna är bra men har fått så pass mycket uppmärksamhet att priserna är högre än i omkringliggande byar. Här kan man äta gott på restaurang L’Oustalet mitt i byn, inte så rustikt utan mer åt ’finkrogskaraktär’ och väldigt gott. För riktigt bra mat och bra boende rekommenderar vi Les Florets, en liten bit utanför Gigondas.

Vår sista anhalt på denna resa är byn Beaumes-des-Venise. Här gör man förvisso rätt bra rött vin, men det är inte därför vi rekommenderar ett stopp här, utan det är för deras förstärka vita vin gjort på Muscatdruvan. Vinerna är blommiga, friska och ändå söta, det perfekta vinet till efterrätter med bär eller frukt. Här rekommenderar vi särskilt ett besök på vingården Domaine de Coyeaux som ligger med underbar utsikt högt uppe på en av bergsryggarnas toppar. För ett avslappnat och lite lyxigare boende finns mitt i byn Beaumes-des-Venise och heter La Maison des Remparts, inrett med mycket tanke och stil.

 

Merparten av vinerna från södra Rhône kostar endast 70-100 kr på vingård, och då är det riktigt bra, kryddiga, varma, rustika viner som även klarar att lagras ett antal år. Gigondas ligger något högre i pris, ca 120-150 kr. Hur är då vinerna i karaktären? Bra viner har toner av mörka bär, animaliska, kryddiga, fylliga och komplexa. Vin från Chateuneuf-du-Pape är mjukare och mer feminina medan vin från Côtes- du-Rhône-Villages och Grignan-des-Adhemar är mer rustika och mer kryddiga, ibland med en aning angenäm beska. De sistnämnda är lite enklare, men samtidigt riktiga kraftpaket – enligt vår mening blir det inte så mycket bättre. Alla vinerna härifrån vinner på några års lagring, minst 3 år, men bra Chateauneuf-du-Pape kan gärna ligga 10 år.

I södra Rhônedalen finns också vinområdena Vacqueyras, Lirac, Tavel, Côtes du Ventoux, Côtes de Luberon, Costières de Nimes, det övergripande Côtes du Rhône med flera. Vacqueyras, Lirac och Tavel gör erkänt bra viner. De andra områdena är hittills inte så kända men här sker en snabb utveckling och det börjar göras riktigt bra vin där också, både röda, vita och rosé. Områdets vita viner görs ofta på druvorna Marsanne och Rousanne och kan vara riktigt bra. Det görs bra rosé i området, särskilt Tavel är känt för att göra bra och lagringsdugliga roséviner.

 

Maten här består mycket av lamm och örtkryddor som rosmarin, timjan och vitlök. Örtblandningen Herbes de Provence används flitigt och den måste vara gjord för lamm och vitlök. En mer perfekt kombination finns inte – skulle då vara när man höjer vinglaset fyllt med en attitydfull röd Rasteau kanske. Det finns många fina karaktärsfulla ostar i området också. Härliga sallader med varm getost är perfekta luncher. Sittandes i solen, känna doften av lavendel och titta ut över vinrankorna. I Sverige äter vi inte så mycket lamm, men det är ju så gott! Använd gärna vårt recept här – en härlig lammstek med toner från kryddiga Provence – perfekt till påsk och resten av året. Ett rött vin från södra Rhône är så klart en perfekt match till lammsteken.

Ett bra ställe att bo i och utforska området ifrån är Orange. Det är en charmig stad med ett flertal bra restauranger och hotell, dessutom en välbevarad romersk teater. Här i området finns massa annat att göra än att prova vin; bada på Rivieran, prova och köpa olivolja i Nyons, besöka Marseille och Avignon, resa runt på provencalska marknader med mera.

Samlade tips och länkar

Vingård Domaine de Montine utanför Grignan domaine-de-montine.com
Vingård Domaine du Coriancon i Vinsobres domainevallot.com
Vingård Domaine Bressy Masson i Rasteau Ingen hemsida
Vingård Domaine Piaugier i Sablet piaugier.fr
Vingård La Garrigue i Vacqueyras domaine-la-garrigue.fr
Vingård Domaine Brusset i Cairanne och Gigondas domainebrusset.fr
Vingård Moulin de la Gardette i Gigondas moulindelagardette.com
Vingård Domaine du Coyeaux i Beaumes de Venise (sött vitt vin) domainedecoyeux.com
Vingård Chateau la Nerthe i Chateauneuf-du-Pape chateaulanerthe.fr
Vingård Domaine Juliette Avril i Chateauneuf-du-Pape julietteavril.com
Boende och restaurang Les Florets utanför Gigondas hotel-lesflorets.com
Boende och restaurang La Fleur Bleue utanför Seguret lafleurbleue.fr
Boende Hotel Le Glacier i Orange le-glacier.com
Boende Le Maison des Remparts i Beaumes de Venise lamaisondesremparts.com
Restaurang Le Bistrot i Vinsobres aubergedupetitbistrot.fr
Restaurang L’Oustalet i Gigondas loustalet-gigondas.com
Restaurang Au Petit Patio i Orange Ingen hemsida
Restaurang Le Parvis i Orange leparvisorange.com
Charme Traditions, site för att hitta boende i Frankrike charme-traditions.com
Gites de France, site för att hitta boende i Frankrike gites-de-france-charme.com
Chambres d’hotes France, site för att hitta boende i Frankrike chambresdhotesfrance.com
Chambres d’hotes, site för att hitta boende i Frankrike chambresdhotes.org