Vinresa till Skåne & Jylland vår 2025

Vinresa till Skåne & Jylland vår 2025

10700Kr per person

Vad säger ni om en långhelg full av ostron, lunch på en svensk vingård, lunch på en dansk vingård samt middag och boende i Nordens äldsta stad?

Välkommen på en skandinavisk vin- & matresa. Resan går fredag till söndag i början på april och vi åker med egen buss som utgår från Göteborg. Vi besöker två vingårdar, en i Skåne och en på Jylland – riktigt intressanta och bra viner på båda vingårdarna. På lördagen har vi en kul naturupplevelse då vi går på ostronsafari och plockar våra alldeles egna ostron som vi njuter av till medhavd champagne. Vi bor på ett mysigt hotell i underbara Ribe på sydvästra Jylland, Nordens äldsta stad. Du behöver inte vara frälst på ostron för att följa med! Vi har skrivit ihop några frågor/svar nedan. Välkommen!

Bussen utgår från Nils Ericson terminalen i Göteborg och vårt första stopp är på Kullabergs Vingård på Kullahalvön. I vårt tycke den bästa svenska vingården, där får vi en guidad tur och sedan provar vi vin och äter lunch på vingården. Bland annat får vi prova mousserande vin gjort på druvan Solaris, vitt vin på Solaris och/eller Souvignier Gris samt rött vin på Pinot Nova.

Efter lunch så kör vi vidare över Öresundsbron och Bältbroarna till sydvästra Jylland och Ribe. Det är Nordens äldsta stad, grundat av vikingar på 700-talet.  Staden är liten och charmig med gott om korsvirkeshus och gamla byggnader. Vi checkar in på Hotel Dagmar mitt i byn. Här finns gott om restauranger och kvällen är fri för aktiviteter på egen hand.

Efter en lång frukost tar vi bussen till närliggande Vadehavscentret, där vi får en genomgång om ostronbankarna utanför Ribe. Det är dessa ostronbankar som vi sedan ska gå ut till. Det är invasiva Stillahavsostron som bildar stora rev som friläggs under lågvatten. Stillahavsostron är den sort som odlas i Holland/Frankrike som vi främst kan köpa här i Sverige. Under genomgången får vi också lära oss att öppna ostron på bästa sätt. Därefter lånar vi vadarstövlar och går ut till ostronbankarna. Det är ungefär 8 km att gå, absolut mesta delen går vi på torrlagda sandbankar. Väl framme så står vi bokstavligen på miljontals ostron och det är bara att plocka för att ta hem eller för att äta på plats. Vi har med oss Champagne, glas och citron ut så vi kan njuta av pinfärska ostron ute i naturen. Det går också att ta med ostron hem, de håller i upp till 14 dagar (kontakta oss för mer info).

På kvällen har vi en gemensam långmiddag med goda viner på restaurang Weis Stue i Ribe, en väldigt traditionell ”dansk kroe”. Söndag morgon är det utcheckning från hotellet och vi tar bussen till byn Knebel, på östra Jylland utanför Århus. Där besöker vi vingården Andersen Winery för guidning, vinprovning och gemensam lunch. Andersen gör viner på allt utom just vindruvor som exempelvis äpplen, rabarber, vinbär med mera. De gör stilla vin men de är mest kända för sina mousserande viner gjorda på champagnemetoden, dvs att vinerna genomgår andra jäsningen på flaska. Kul och mycket goda viner. Här kan vi också köpa vin för att ta med hem i bussen. Ingen transportkostnad eller alkoholskatt tillkommer. Efter lunchen åker vi en kort stund till Grenå där vi hoppar på färjan till Halmstad.

Hur ansträngande är ostronturen?

Du behöver inte vara supervältränad för att gå turen. Du behöver vara bekväm med totalt ca 2 timmar i normal promenadtakt. Mesta delen går vi på enkel platt och hård sand. Det är en kort passage just när vi går ut på ostronbankarna där vi behöver vadarstövlarna och det är lårhögt vatten. Kontakt oss om du är osäker på hur ansträngande det är.

Måste jag tycka om ostron för att ha behållning av resan?

Nej, absolut inte. Det är en underbar naturupplevelse i sig att bara gå turen. Sen hoppas vi att vi kan frälsa dig hur gott det kan vara med färska ostron till god champagne. Champagne går ju också att njuta av utan ostron.

3 dagar
18+ Ålder
  • Start
    Fredag 4 april 2025
  • Samlingsplats
    Nils Ericson terminalen Göteborg
  • Slut
    Söndag 6 april 2025
  • Ingår
    Boende med frukost
    Buss på plats
    Luncher/ middagar med vin
    Personlig guidning
    Vinprovningar
  • Ingår ej
    Enkelrum
    Flyg
    Flygplatstransfer
1
Fredag
Samling på Nils Ericson terminalen i centrala Göteborg kl 8. Avresa mot Kullabergs vingård i nordvästra Skåne där vi får en guidning, vinprovning och lunch. Därefter åker vi till Ribe via Öresundsbron och Bältbroarna. Incheckning på Hotel Dagmar i centrala Ribe. Kvällen är fri för att utforska Ribe på egen hand.
2
Lördag
Sovmorgon och vid 11-tiden tar vi oss till Vadehavscentret. Därifrån går vi på ostronsafari cirka 4,5 timmar. Vi har med oss champagne ut som vi njuter av tillsammans med nyplockade ostron ute på revet. Framåt seneftermiddagen är vi tillbaka i Ribe. På kvällen äter vi gemensam middag på Wies Stue inne i Ribe.
3
Söndag
Utcheckning från hotellet och avresa mot Andersen Winery på östra Jylland där vi får en guidning, vinprovning och lunch. Därefter åker vi till närliggande Grenå där vi tar färjan till Halmstad. Färjan tar ca 4,5 timme och ankommer Halmstad kl 18:45. Därifrån är det ca 1,5 timmes körning till Göteborg Nils Ericson terminalen så vi är där vid 21-tiden.

Reseinformation, bokning och resevillkor

 
  • Vi reserverar oss för att programmet kan komma att ändras något. Väsentliga ändringar kommer inte att göras.
  • Anmälningsavgift på 30% av resans pris betalas i samband med bokningsbekräftelse. Resterande belopp betalas en månad före avresa (faktureras senare).
  • Pris för resan är 10700 kr per person för del i dubbelrum. Enkelrumstillägg på 1500 kr tillkommer.
  • I priset ingår 2 hotellnätter inklusive frukost, 2 luncher och 1 middag inklusive vin av bra kvalité, bussresa Göteborg - Ribe tur och retur samt buss på plats, färja Grenå-Halmstad, ostronsafari i Vadehavet, reseledning och vinguidning samt 2 vingårdsbesök med vinprovningar.
  • Menyerna till våra gemensamma måltider är förbeställda. Vi har planerat och komponerat för varje resa så att menyerna innehåller regional, rustik mat och ger en så pass bred palett av det besökta områdes traditionella maträtter. Dels för att det är ett sätt att uppleva området man är i men också att områdets vin är uppvuxet tillsammans med den regionala maten och går hand i hand.
  • Avbeställningsskydd tillhandahålls exempelvis via ERV (Europeiska Försäkringar). ERV:s premie är 7% av försäkringsvärdet, dvs du behöver inte försäkra hela resans pris om du inte vill det. Observera att försäkringen måste beställas i samband med att anmälningsavgiften betalas. Ett tips är också att se över vilket försäkringsskydd du har via din hemförsäkring etc. De främsta fördelarna med ERV:s försäkring är att den täcker generellt fler avbokningsorsaker än andra försäkringar samt att den inte har någon självrisk.
  • Vi har ordnat resegaranti hos Kammarkollegiet. Det betyder att du kan få ersättning om din resa blir inställd eller avbruten om vi skulle drabbas av insolvens.
  • Om du har matallergier så vänligen meddela oss.
  • Du måste vara över 18 år för att deltaga om ej målsman är med på resan.
  • Maximalt antal deltagare är 16. Minimalt antal deltagare är 13, om vi skulle bli färre kan vi bli tvungna att ställa in resan alternativt höja priset i samråd med de som anmält sig på resan.
  • Ni kan handla de viner ni vill på vingården i Danmark och ta med på bussen
  • Våra resevillkor baseras på de resevillkor som Konsumentverket överenskommit med resebranschen. För att kunna genomföra upplägget har vi gjort några ändringar, se länk ”resevillkor” nedan (ändringarna är markerade).