En laxsida i ugnen klarar sig själv, enkelt och gott. Ännu godare blir det om man täcker laxsidan med getost och citron samt låter den gå längre tid i lägre temperatur, blir så mycket saftigare då. Vitt vin gjort på Riesling till detta är gott.
Måltid / Vintyp Huvudrätt
Kök / Vin Fisk
Nyckelord Lax med getost
Portioner 0
Ingredienser
1laxsida med skinn
1rulle getost
Citroner
Potatis
Broccoli
Citronsås:
2dlGrädde
2dlVitt vin
3dlFiskbuljong
skalet av en halv citron
saften av max en citronsmaka av
Vit balsamvinäger
Instruktioner
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg laxsidan med skinnet nedåt i en ugnsfast form och lägg på 2-3 cm tjocka getostskivor på den tjockaste delen av laxsidan. Skiva 1-2 citroner tunt och lägg dessa runt laxen och på de tunnare delarna. Citronen kommer att bli nästan karamelliserad efter ugnsbakningen, gudomligt gott! Och, citronskalet skall alltså vara kvar, inte skala! Salta och vitpeppra och in i ugnen. Relativt låg temperatur så det kommer att ta en stund, lite beroende på tjockleken på laxen också. Har du lite grädde över så häll på det i slutet av ugnsbakningen för lite extra såsighet.
Såsen görs genom att först låta vitt vin och fiskbuljong koka ner till hälften, häll i grädden och låt det koka tills den blir så tjock du vill ha den. Salta och peppra samt krydda med rivet citronskal + citronsaft. Blir såsen för sur så häll i lite socker eller vit balsamvinäger.
Koka och pressa potatisen, ångkoka broccolibuketter lätt, så att tuggmotstånd finns kvar. Servera!
Denna webbplats innehåller information om vin och andra alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är 20 år eller äldre. Du måste därför ha fyllt 20 år för att gå vidare. Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta att använda webbsidans funktioner bekräftar du att du är över 20 samt godkänner att vi samlar in cookies Läs merJag är över 20 år och accepterar ovanstående
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Inga kommentarer