Lax med getost och citron

Lax med getost och citron

 

No ratings yet

Lax med getost och citron

En laxsida i ugnen klarar sig själv, enkelt och gott. Ännu godare blir det om man täcker laxsidan med getost och citron samt låter den gå längre tid i lägre temperatur, blir så mycket saftigare då. Vitt vin gjort på Riesling till detta är gott.
Måltid / Vintyp Huvudrätt
Kök / Vin Fisk
Nyckelord Lax med getost
Portioner 0

Ingredienser

  • 1 laxsida med skinn
  • 1 rulle getost
  • Citroner
  • Potatis
  • Broccoli

Citronsås:

  • 2 dl Grädde
  • 2 dl Vitt vin
  • 3 dl Fiskbuljong
  • skalet av en halv citron
  • saften av max en citron smaka av
  • Vit balsamvinäger

Instruktioner

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg laxsidan med skinnet nedåt i en ugnsfast form och lägg på 2-3 cm tjocka getostskivor på den tjockaste delen av laxsidan. Skiva 1-2 citroner tunt och lägg dessa runt laxen och på de tunnare delarna. Citronen kommer att bli nästan karamelliserad efter ugnsbakningen, gudomligt gott! Och, citronskalet skall alltså vara kvar, inte skala! Salta och vitpeppra och in i ugnen. Relativt låg temperatur så det kommer att ta en stund, lite beroende på tjockleken på laxen också. Har du lite grädde över så häll på det i slutet av ugnsbakningen för lite extra såsighet.

    Såsen görs genom att först låta vitt vin och fiskbuljong koka ner till hälften, häll i grädden och låt det koka tills den blir så tjock du vill ha den. Salta och peppra samt krydda med rivet citronskal + citronsaft. Blir såsen för sur så häll i lite socker eller vit balsamvinäger.

      Koka och pressa potatisen, ångkoka broccolibuketter lätt, så att tuggmotstånd finns kvar. Servera!

        Anteckning

        Share
        Tags:
        Inga kommentarer

        Kommentera
        Betyg